Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z drugim monitorem po zmianie karty

DeKey243

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam piszę z takim problem niecałe 3tygodnie temu kupiłem sobie nowy monitor podłączyłem go ustawiłem jako pierwszy podłączyłem poprzedni monitor ustawiłem i wszystko fajnie chulało grało. Tydzień póżniej wymieniłem w komputerze karte graficzną z gtx 1050 na gtx 1660 i procesor z i3-8100 na i5-9400f. od tego czasu działa mi tylko ten pierwszy monitor gdy podłączam do karty ten drugi to ten jeden gaśnie a tamten nawet nie się zapala (sygnał normalnie łapie) probówałem już odpiąć pierwszy podpiąć drugi ale wciąż nie łapie ten drugi. Drugi jest wejściem vga z przejściówką na hdmi na poprzedniej karcie działało wszystko bez problemu

Opublikowano

Najpierw napisz jak podpinasz do karty monitory.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

pierwszy monitor displayport 144hz. a potem ten drugi próbowałem już na różne sposoby albo tamten pierwszy itp i nic podpiąłem go też pod vga na płycie ale dalej jest jakby uśpiony (ten stan kiedy komputer jest wyłączony)

Opublikowano

Nic dziwnego, jak ma działać skoro podpinasz go niedziałającego wyjścia na płycie.  Chyba nie zrozumiałeś że należy podpiąć DO KARTY. 

Opublikowano

Chyba ty nie zrozumiałeś że próbowałem wszystkiego :) do karty był podpięty na samym początku potem próbowałem do płyty bez przejściówki

Opublikowano

Jakiej przejściówki ? Do czego podpinasz i jak tą przejściówkę ? 

Opublikowano

przyjściówka z vga na hdmi przy poprzedniej karcie jak już napisałem gtx 1050 normalnie fajnie wszystko śmigało.  Po zmianie i podłączeniu obu monitorów do karty wtedy gaśnie ten nowszy a starszy dalej uśpiony. tak samo jak podpinam tylko starszy dalej uśpiony. jesli podpinam sam nowy to on działa

Opublikowano

" Drugi jest wejściem vga z przejściówką na hdmi na poprzedniej karcie działało wszystko bez problemu" czytałeś problem do końca? napisałem że przejście z vga na hdmi. polecam czytać do końca zanim zaczniesz pomagać

Opublikowano

Nie masz przeciez wyjścia VGA to jak ma działać przejściówka VGA na HDMI.   

Opublikowano

booże... w monitorze jest wejście vga a w karcie go nie ma więc potrzebuje tak zwanej przejściówka(adapter jak wolisz) czyli mam przejściówke do której podpinam kabel vga a z drugiej strony jest taki fajny kabelek na hdmi i wtedy podpinam go pod karte (prościej ci tegoo nie wytłumacze) i dzięki temu dziaała. Działało na poprzedniej karcie a na tej nie. jeszcze czegoś nie rozumiesz napisz za wczasu

Opublikowano

Polecam nauczyć się poprawnie formułować nazewnictwo ,  masz przejściówkę HDMI do VGA  a nie od tyłu tworzyć sobie nazewnictwo przejściówki
Jaką przejściówkę z  zasilaniem własnym czy bez zasilania?  Pytałem jaką masz. 

Zwykle są problemy przy używaniu DP i monitorów 144Hz i najlepiej mieć przejściówkę DP na VGA  podpiętą do drugiego DP. 

Nie każda przejściówka HDMI na VGA będzie działała na nowszych kartach. 

Opublikowano

o czym ty w tym momencie do mnie mówisz to ty nie rozumiesz. https://allegro.pl/oferta/adapter-przejsciowka-konwerter-z-hdmi-na-vga-audio-7263946167?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=Y2FtcGFpZ24AMjExOTA1MjAAMjM0MTQ4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=c4a8504c-3685-4c98-8e60-934e234d6313     polecam zapoznać się z takimi cudami technologii a potem pomagać przy problemach których ewidentnie się nie rozumie

Opublikowano

Umiesz czytać ze zrozumieniem czy nie , pieprzysz od samego początku o przejściówce VGA na HDMI i ignorujesz jak usiłuję poprawić właściwe nazewnictwo przejściówki że masz HDMI na VGA .   

28 minut temu, DeKey243 napisał:

przyjściówka z vga na hdmi przy poprzedniej karcie jak już napisałem gtx 1050 normalnie fajnie wszystko śmigało.  Po zmianie i podłączeniu obu monitorów do karty wtedy gaśnie ten nowszy a starszy dalej uśpiony. tak samo jak podpinam tylko starszy dalej uśpiony. jesli podpinam sam nowy to on działa

Powinna działać po podpięciu do HDMI , widocznie nie mas ustawione właściwie źródeł obrazu w panelu grafiki dla HDMI albo w ustawieniach monitorów w Windows .  

Jeśli nadal są problemy masz rozwiązanie w poprzednim poście. 

Sprawdziłeś czy działa drugi monitor jeśli tylko podepniesz go przez przejściówkę ?  Odepnij DP i podłączaj tylko pod HDMI. 

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z drugim monitorem po zmianie karty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...