Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Skrypt] Bossy

matixl99

Rekomendowane odpowiedzi

• Amove zmienił(a) tytuł na [SKRYPT] Bossy
Opublikowano

@Ekrahb

Czy ja wiem czy taki bezsensowny? Lepiej by było jakby powiedzieć że jest mało używany (praktycznie wcale) ponieważ zastąpiły go pluginy.

@matixl99

Jednakże i tak tego rodzaju skryptów na różnych forach jest masa - mniej lub bardziej rozbudowanych. Co do samego kodu to napisał bym go trochę lepiej, dodał więcej opcji. Jeżeli pisałeś go sam to super bo widać że coś rozumiesz i możesz budowac bardziej zaawansowane skrypty no i oczywiście bardziej użyteczne. Ja sam bym zmienił to brzydkie

permission: boss.admin
permission message: &8>> &cNie masz uprawnien do tej komendy!

Na ładniejsze i moim zdaniem lepsze w pisaniu (bardziej intuicyjne), czyli

if player has permission "uprawnienie":
    Jeżeli gracz ma owe uprawnienie to tu kod do wykonania
else: # w przypadku gdy nie ma uprawnienia
    send "&4&obrak uprawnień" to player
	stop

I nie wiem też po co robić tak

broadcast "&bGratulacje gracz %player% zabił bosa!Zgłoś się z dowodem na ts!"

Skoro można po sprawdzeniu jaki mob zginął i czy zabił go gracz dawać mu po prostu jakąś nagrodę w postaci tymczasowej rangi, jakiegoś uprawnienia bądź jakichś itemów.

Po co robić coś takiego

if arg-1 is set:
	if arg-1 is "on":

Skoro można zrobić to tak

if arg 1 is "on":

Można by było też podczas respienia bossa dawać info w bossbarze albo napis na środku ekranu.

Ergo skrypt napisany starą składnią (mamy 2019 rok chciałbym przypomnieć), skrypt jak na ten moment i już wgl w przyszłości nieużyteczny (wyparty przez bardziej zoptymalizowane pluginy).

Jeżeli pisałeś skrypt sam, ucz się dalej, możesz zastosować się do tego co napisałem wyżej lecz postaraj się pisać bardziej użyteczne skrypty, które ktoś z chęcią wykorzystał by na swoim serwerze.

#edit

Boziu dopiero teraz widzę jak się rozpisałem xd

Opublikowano
5 godzin temu, AlexsanderARG napisał:

@Ekrahb

Czy ja wiem czy taki bezsensowny? Lepiej by było jakby powiedzieć że jest mało używany (praktycznie wcale) ponieważ zastąpiły go pluginy.

Z tego co wiem, to skrypty zastępują pluginy, nie odwrotnie. B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...