Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uszkodzenie dysku - Błąd CRC

OGNISTYSZKQAJDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dysk przestał działać bez wyraźnego powodu

na początku chciałem przerzucić dane z jednej partycji na drugą jednak notorycznie zatrzymywał się na określonych plikach

chciałem wyłączyć komputer jednak cały czas trwało wyłączanie, tak jak by coś uniemożliwiało zamknięcie systemu wyłączyłem go przyciskiem z przodu

komputer włączyłem jednak nie chciał się uruchomić system mam na innym dysku, odłączyłem dysk który sprawiał problemy wcześniej (wyłączyłem komputer) i komputer normalnie się uruchomił

podłączyłem dysk w trakcie pracy (hotplug) system widzi urządzenie

zarządzanie dyskami widzi go jako dysk 500GB nie zainicjowany, bez partycji i bez przydzielonego miejsca próby inicjowania wywalają błąd danych CRC

DMDE wywala błąd

obraz.png

Opublikowano

Kup nowy i wymień .  Wygląda na uszkodzenie mechaniczne powłoki dysku albo głowic. 

Szkoda nawet tracić czas na naprawę bo to bezsensowne ze względu na długi czas i małe prawdopodobieństwo naprawy  ale możliwe.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Pewnie jest ale musisz sprawdzić każdy program  do odzyskiwania danych czy w ogóle odczyta dysk.  

Należy  koniecznie zgrać najpierw obraz dysku do RAW a nie naprawiać jak ci zależy na danych ! 

Programy poszukaj po necie.  np EaseUS , Recuva, Wise Data Recovery itp.

W inny sposób raczej nie potrafisz i nie jesteś w stanie naprawić  jak tylko w serwisie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

nie zamierzałem go naprawiać,

zależy, nie zależy po prostu irytujące jest tracenie plików zwłaszcza jak dysk był pełen

dobra tyle mi wystarczy spróbuję ale wydaje mi się że głowica opadła na talerz i go zrysowała dysk po cichu terkocze warczy mieli czy coś takiego ledwie słyszalne

• Aive zmienił(a) tytuł na Uszkodzenie dysku - Błąd CRC

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...