Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System nie widzi dysków

Eru Iluvatar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam podłączone 3 dyski; jeden z systemem IDE oraz 2 SATA.

Mam niestety tylko 2 kable SATA, a musiałem podłączyć napęd, więc jeden dysk odłączyłem.

Dziś odłączyłem napęd i chciałem podłączyć ten drugi dysk, jednak system przestał go wykrywać. Mało tego, ten drugi dysk także zniknął...

W BIOSIE widać te dyski, ale po uruchomieniu komputera w Eksploratorze Plików już ich nie ma, jest jedynie ten z systemem.

W zarządzaniu dyskami także ich nie widać.

Kiedyś miałem ten sam problem, jednak po zabawie w przepinianie kabelków wszystko wracało do normy. Teraz niestety to nie pomaga. Siedzę już przy tym dobrą godzinę.

Dyski nie są nowe, ale są na pewno w 100% sprawne. Kable także.

Jakieś pomysły?

Dobra, właśnie sobie z tym poradziłem... ?

W każdym z tych dwóch dysków, obok wejść na kable znajdują się jakieś 4 piny. Na dwa ostatnie piny nałożyłem zworki i działa...

Opublikowano

Przy podłączeniu dysków zawsze należy ustawić piny.  Główny ustawiasz pinami na MASTER drugi na SLAVE  albo AUTO. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Bo czasami działają na AUTO to zależy od taśmy , zwykle pierwszy slot to MASTER  albo właściwie ustawi się  kontroler napędów ręcznie w BIOS. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...