Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z optymalizacją

wulkanus

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam taką konfigurację
Procesor: i5-6400 2.70Hz
RAM: 12 GB
Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB

Mam problem z optymalizacją według benchmarków taka konfiguracja pozwala na granie na Ultra w takie gry jak Wiedzimin 3 czy BF1 , Forza 3 
jednak jest to niewykonalne może mi ktoś spróbować opisać dlaczego tak się dzieje .. Czy może jestem w  błędzie i taka konfiguracja jest niewystarczająca 

Opublikowano
1 godzinę temu, wulkanus napisał:

Witam posiadam taką konfigurację
Procesor: i5-6400 2.70Hz
RAM: 12 GB
Grafika: Nvidia GeForce GTX 1060 6GB

Mam problem z optymalizacją według benchmarków taka konfiguracja pozwala na granie na Ultra w takie gry jak Wiedzimin 3 czy BF1 , Forza 3 
jednak jest to niewykonalne może mi ktoś spróbować opisać dlaczego tak się dzieje .. Czy może jestem w  błędzie i taka konfiguracja jest niewystarczająca 

Jaka dokładnie 1060?

W3 ma Nvidia hairworks, wyłącz to, niepotrzebnie obciąża a różnica w wyglądanie jest jak 1/10, ledwo zauważalna.

Chyba że akceptujesz 50FPS

Sprawdź sterowniki, masz aktualne?
Nvidia Expierence nie wymaga instalacji nowych?
Panel Nvidii nie ma ustawionych jakiś dodatkowych opcji? 
Przykładowo wygładzana na x16 (mimo że w grze masz to samo)

Posprawdzaj, mam Inno 3D 1060 6GB i gram na Uber w wieśka z kilkoma modami graficznymi, spokojnie wyrabia.

Tyle że mam i7 6700 który jest tylko 15% lepszy

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z optymalizacją
Opublikowano

Sterowniki Aktualne .

Nie znalazłem nic takiego jak Nvidia Expierence.
Ale w panelu sterowania Nvidii( ten włączany  z poziomu pulpitu .prawy i panel sterowania.)  troszkę pozmieniałem i zmiana jest ogromna :D oczywiście na plus . 
Teraz nasuwa mi się pytanie czy da się to jakoś optymalnie ustawić gdzieś pomiędzy jakością a wydajnością . Gry znacznie przyśpieszyły ale ... Jakość grafiki nie powala a karta ma 6 gb czyli ma dość spory potencjał którego mam wrażenie nie wykorzystuje . 

Opublikowano

Sterowniki Aktualne .

Nie znalazłem nic takiego jak Nvidia Expierence.
Ale w panelu sterowania Nvidii( ten włączany  z poziomu pulpitu .prawy i panel sterowania.)  troszkę pozmieniałem i zmiana jest ogromna :D oczywiście na plus . 
Teraz nasuwa mi się pytanie czy da się to jakoś optymalnie ustawić gdzieś pomiędzy jakością a wydajnością . Gry znacznie przyśpieszyły ale ... Jakość grafiki nie powala a karta ma 6 gb czyli ma dość spory potencjał którego mam wrażenie nie wykorzystuje . 

Ustaw na środek suwak, a ustawienia przywróć do domyślnych.

Nvidia expierence pobierasz osobno od nvidii, program jest fajny bo monitoruje sterowniki, cały czas mam najnowsze.

Zdarza się ze nvidia w ciągu tygodnia wypuści 2x aktualizację z łatkami.

A druga fajna opcja to optymalizacja gier, program wykrywa ustawienia, sam ustawia je w najlepszej konfiguracji jakość-wydajność.

A często możesz sam zmieniać ustawienia.

Panel Nvidii ustaw jako podstawowy, nie grzebaj tam, bo to dla osób, które jakoś znają pojęcia i wiedzą co ruszają, bo wystarczy w wygładzaniu dodać że sama karta ma od siebie dodać jeszcze 8x gładzenie, w grze trafi się x16 i karta dostanie taki pakiet do przetworzenia że sama z obudowy wyjdzie.

Przywróc domyślne i nie ruszaj.

A jak masz obracającą się ikonę Nvidii, pod nią jest suwak, ustaw go na środek, to jest 50-50 jakość-wydajność.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Tak zrobiłem :) Aplikację pobrałem muszę powiedzieć że świetna sprawa .  Jeszcze mam trzy opcje do wyboru przy suwaku którą wybrać 
-Ustawienia aplikacji 3d
-zaawansowane ustawiania obrazu 3d

-preferencje użytkownika 

Opublikowano
58 minut temu, wulkanus napisał:

Tak zrobiłem :) Aplikację pobrałem muszę powiedzieć że świetna sprawa .  Jeszcze mam trzy opcje do wyboru przy suwaku którą wybrać 
-Ustawienia aplikacji 3d
-zaawansowane ustawiania obrazu 3d

-preferencje użytkownika 

To są osobne ustawienia, tam nawet Ja nie grzebałem.

Czasem warto nie ruszać :D żeby ładnie działało.

W Expierence, jak wybierzesz grę, widzisz jej ustawienia, jak klikniesz "Optymalizuj" w okienku, które Ci się pokaże Nvidia da Ci taki znacznik, zieloną kropkę, gdzie najlepiej ustawić opcje (suwak) zawsze możesz dać mniej albo więcej ustawień.

Ale ważne że program sam pokazuje najlepsze rozwiązanie, sam używam, denerwuje czasem, bo aktualizacje wpadają często, ale zawsze za to są świeże sterowniki.

Mój zestaw

Opublikowano

Experience to muł pociągowy, który gdyby nie ShadowPlay to nie byłby używany w ogóle.

Ustawienia dosyć "optymalne" dla wydajność/jakość, nie ważne czy to RTX, GTX czy cokolwiek innego. Oczywiście musi być zaznaczona opcja Użyj zaawansowanych ustawień obrazu 3D.

Dlaczego na profilu globalnym? Takie ustawienia są według mnie bardzo dobre do każdej gry, bez wyjątku, ewentualna zmiana to VSync z wyłączonego na szybki. Ile stracisz na jakości? Prawdopodobnie w ogóle nie zobaczysz pogorszenia jakości.

Zpkt2hK.png

Opublikowano
1 godzinę temu, Anhin napisał:

Experience to muł pociągowy, który gdyby nie ShadowPlay to nie byłby używany w ogóle.

Ustawienia dosyć "optymalne" dla wydajność/jakość, nie ważne czy to RTX, GTX czy cokolwiek innego. Oczywiście musi być zaznaczona opcja Użyj zaawansowanych ustawień obrazu 3D.

Dlaczego na profilu globalnym? Takie ustawienia są według mnie bardzo dobre do każdej gry, bez wyjątku, ewentualna zmiana to VSync z wyłączonego na szybki. Ile stracisz na jakości? Prawdopodobnie w ogóle nie zobaczysz pogorszenia jakości.

Zpkt2hK.png

Właśnie o to mi chodziło ... Zaraz sprawdzę jak działa . 

Opublikowano
37 minut temu, wulkanus napisał:

Właśnie o to mi chodziło ... Zaraz sprawdzę jak działa . 

globalnych bym nie ruszał.
Stosuje się to do wszystkich aplikacji na komputerze.

Raz w CS 1.6 będzie to super działało, a w Wiedźminie 3 wyjdzie że brakło pamięci z powodu zmieny ustawień.

Najlepiej ustawiać ustawienia do danego programu, jest to bezpieczniejsze.

Bo CS i wiesiek mają inne ustawienia, tam gdzie w CS sobie podniesiesz coś w wieśku może to być "zabójcze" 

Mój zestaw

Opublikowano

Nom... właśnie BF1 na tych ustawieniach nie zachowuje się normalnie pojawiają się dziwne spadki  fps i artefakty ale znów Wiedzmin i GTA V działa dobrze 
Czuje się trochę oszukany bo sprzedawca zapewniał że taka konfiguracja wystarczy do komfortowej gry na hig  :/  Co się okazuje nie do końca 

Opublikowano

Nom... właśnie BF1 na tych ustawieniach nie zachowuje się normalnie pojawiają się dziwne spadki  fps i artefakty ale znów Wiedzmin i GTA V działa dobrze 
Czuje się trochę oszukany bo sprzedawca zapewniał że taka konfiguracja wystarczy do komfortowej gry na hig  :/  Co się okazuje nie do końca 

ustaw globalne na fabryczne ustawienia, wejdź w kartę obok czyli do zarządzania danym programem.

Tam ustaw sobie ustawienia każde do jednej gry, Wieśkowi daj większe, BF1 mniejsze i jakoś uciągniesz.

Pamiętaj że najciężej działa wygładzanie, rozdzielność, zmiień może z 1080p na 720p (FHD na HD) różnica średnia ale FPS lecą w górę sporo.

Pamiętaj żeby sprawdzić Expierence i tam w wyborze gry kliknij "Szczegóły" a potem "Optymalizuj" i sprawdź czy suwak jest wyżej niż sugerowane czy niżej

Mój zestaw

Opublikowano

Ależ wystarczy nawet w nadmiarze, Nie każdy musi od razu grać w Full HD.
Zajmujesz się najprostszą z  możliwych opcji   konfiguracji czyli samą  grą a nie masz zrobionej nawet konfiguracji systemu czy sprzętu. 

Od tego się zaczyna bo to największy zawsze problem z działaniem gier. 
Jak zoptymalizujesz system to dopiero stosuj powyższe rady. 

Równie dobrze przyczyną słabego działania może być niewłaściwe ustawienie biosu czy dobranie wielkości/taktowania itp dla pamięci RAM.
np. Właściwe i najlepsze dla 12 Gb powinno być 3x 4Gb  załączone w Triple Channel i dobrany właściwy  procesor.  Jak widać nie masz żadnego z warunków nawet spełnionego. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mógłbyś sprecyzować jakie to są artefakty?

Ustawienia, które podałem nie mają nic wspólnego z pamięcią (RAM i VRAM). Shader Cache jest nadal włączony. Są ustawione globalnie, bo są to ustawienia ogólne, a nie sprecyzowane pod daną grę (i nie mają nic wspólnego z CS'em). Na dodatek bawiąc się "suwakiem" w panelu sterowania NVIDIA także zmieniacie ustawienia globalne. Można zmienić w tych ustawieniach optymalizację trójliniową na włączone, oraz maksymalną liczbę wstępnie renderowanych klatek na użyj ustawienia aplikacji 3d. To są bardziej "bezpieczne" opcje od tych co na screenie.

Nie posiadam BF1 więc nie wiem jak działa na tych ustawieniach, ale BFV albo Metro 2033 w DX12 działały wyśmienicie bez zająknięcia (wiadomo to RTX2070 a nie GTX1060). Pytanie czy masz aktualne sterowniki, bo one jednak mają ogromny wpływ na stabilność i wydajność sprzętu.

Sprzedawca może zapewniać i uruchomienie gier w 4K na Ultra, on chce zarobić, a dobro klienta idzie na dalszy plan.

Tak jak napisał Ktosiu - warto pierw przyjrzeć się ustawieniom UEFI, potem systemu, a na koniec szukać winy w sprzęcie. Jak wrzucisz screeny z UEFI to pomoc na pewno otrzymasz. Wystarczy nie mieć włączonego profilu XMP i już robi się rozbieżność w wydajności.

Opublikowano

Screeny każdej zakładki - my nie wiemy jak masz ustawione UEFI, więc screen byłby przydatnym narzędziem - pamiętaj, że do zrobienia ss'a potrzebny jest wpięty pendrive do komputera.

XMP to predefiniowany profil OC dla pamięci RAM, bez włączonego profilu XMP i ręcznych ustawień taktowania pamięć RAM działa tylko z prędkością 2133MHz, jeśli Twoja pamięć ma taktowanie np. 3000MHz to bez włączonego XMP pamięć będzie działała z taktowaniem 2133MHz. XMP nie włącza się domyślnie i trzeba go włączyć ręcznie.

Opublikowano

Tak to bywa z takimi szrotami że zwykle nie dorównują one w wydajności normalnym komputerom .   
Nie masz do niczego porównania 100% pod względem wydajności,  zestaw może być zakwalifikowany  do desktopu biurowego przerobionego pod gry przez dodanie tylko karty graficznej pewnie jeszcze w opcji low profile. 
Na grę w Ultra nie ma co nawet liczyć bo sprzęt jest za słaby. 

Jaki to model komputera, bo nie raczyłeś nawet podać porządnej konfiguracji.

Opublikowano

Na przyszłość - nie kupuj gotowych zestawów, właśnie dlatego, że prezentują taką a nie inną wydajność. Normalnie złożony zestaw przy normalnie skonfigurowanym BIOSie i Windowsie zawsze będzie miał wydajność taką jaką powinien mieć. Szkoda pieniędzy na to, lepiej już zbierać na normalny komputer. W BIOSie się nie pobawisz, bo nie ma czym - to kastrat.

Napchane masz pewnie dużo crap-aplikacji, powywalaj je, ogarnij autostart i powrzucaj ogólnodostępne tweaki poprawiające wydajność. Nie baw się w żadne optymalizacje SSD. Oczywiście plan zasilania na wysoka wydajność i aktualne sterowniki i powinno jako tako to chodzić. 

Opublikowano

Na tym zestawie prawie wcale nie osiągniesz wydajności porównywalnej z podobnym zestawem.  Po wymianie płyty głównej może prędzej będzie wszystko działało w pełni.  
Optymalizacja powinna trochę pomóc głównie ze względu na optymalizację systemu i pamięci. 

W następnej kolejności sprawdź grafikę jaki masz dokładnie model i zasilacz . 

Opublikowano

Temat do zamknięcia komputer oddałem znajomemu . Dziękuje wszystkim za pomoc i wyrozumiałość . Znalazłem taką stronę jak Morele.net tam uderzę po nowy sprzęt .

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...