Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki dołożyć RAM?

KubiX19

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Otóż tak

- Sprawdź jaką ilość ramu obsłuży twoja płyta główna (zawsze możesz podać ją tutaj).
- Jeśli masz przykładowo pamięci o prędkości 2666Mhz i 3000Mhz to taktowanie obu kości będzie na poziomie 2666Mhz. 
- Firma nie ma znaczenia

Tak to wygląda w teorii, a w praktyce czasami może być problem z osiągnięciem maksymalnej ilości pamięci jaką deklaruje producent. Odnośnie prędkości przy dobrej płycie głównej i pamięciach można tą 2666Mhz podkręcić do 3000Mhz, ale to dla zaawansowanych użytkowników. Jeśli chodzi o firmy to i tak wiele pamięci wychodzi z tych samych fabryk, przy czym są delikatnie modyfikowane (Części potrzebne do budowy pamięci pochodzą z tych samych fabryk po czym są modyfikowane przez różnych producentów).

MOBO: MSI Z370 TOMAHAWK CPU:  Intel Core i5-8600K  GPU: GeForce GTX 1060 6GB Palit Dual RAM: DDR4 Patriot 16GB (2x8GB) 3400MHz CL16 Viper

PSU: Chieftec GPE-700S  SSD: Transcend TS256GSSD340 256GB CASE: Corsair SPEC-ALPHA Monitor: MSI 23,6 Optix G24C

• Aive zmienił(a) tytuł na Jaki dołożyć RAM?
Opublikowano

Kość powinna być o tych samych parametrach, firma nie ma znaczenia.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Mam 4Gb ram DDR4 2133MHz napięcie 1,5 V, znalazłem taką samą kość (4GB) tylko nwm jakie są u mnie bo nie wiem jak sprawdzić opóźnienia ta którą znalazłem ma CL15. Mógłbym zamiast tego kupić 8GB.

Sorry że późno odpowiedziałem.

Opublikowano

To kup 2x4 i po problemie z doborem pamięci. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak chcesz gorzej to kupuj. 

Co za problem uruchomić dowolny program i sprawdzić np Z-CPU

Opublikowano

Pisałeś ale czytać ze zrozumieniem sie nie nauczyłeś .    

Z-CPU albo przeczytaj na pamięci.   

Jak byś nie wiedział to właściwe montowanie pamięci jest PARAMI dlatego bezsensowne mieszanie kości jest nie zalecane. 

CL w wypadku słabego kompa kompletnie nie ma wpływu na nic.  Nie jest ważne czy będziesz miał CL10 czy CL15. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...