Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uruchomienie mikrofonu w laptopie

cotrzot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Posiadam laptopa Lenovo Legion y520 z combo jackiem. Używam  słuchawek dousznych z wbudowanym, bardzo lipnym mikrofonem(Ten wbudowany w laptopie już jest dużo lepszy) i problem w tym że po podłączeniu słuchawek automatycznie laptop używa mikrofonu ze słuchawek. Jest jakaś możliwość, by przy podłączonych słuchawkach używać mikrofonu z laptopa? W urządzeniach do nagrywania zawsze jest widoczny tylko jeden.

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

Opublikowano

W Ustawieniach Systemu dla  DŹWIĘKU można sobie wybrać źródło nagrywania. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jakby to było takie proste to bym nie zakładał tematu, no chyba że masz na myśli coś innego niż ja, ale wątpię. W urządzeniach do nagrywania czy w ustawieniach systemu dla DŹWIĘKU mam do wyboru tylko "Zestaw mikrofonów(Realtek High Definition Audio)" bez względu czy słuchawki są podłączone czy nie. Czekam na dalsze pomysły, bądź doprecyzowanie wypowiedzi @Ktosiu

#1  MOBO: Gigabyte GA-B85M-D3H CPU: Intel CORE i5-4460 GPU:  Gigabyte Radeon RX 470 G1 Gaming RAM: G.Skill DDR3 8GB RipjawsX 1600MHz CL7  

PSU: Thermaltake Smart SE 630W HDD: WD Caviar Blue 1TB SSD: ADATA Premier Pro SP920 CASE: Raijintek Arcadia Monitory: Iiyama E2481HS

#2  MOBO: Gigabyte B450 AORUS ELITE CPU: AMD Ryzen 5 2600 GPU: Gigabyte GeForce RTX 2060 OC RAM: G.Skill Ripjaws V DDR4 16 GB 3200MHz  CL16  

PSU: SilentiumPC Vero M2 600W  SSD: SSD Silicon Power Ace A55 512GB CASE: SilentiumPC Regnum RG4T  Monitory: Acer Nitro VG240YUbmiipx

Opublikowano

Nie rozróżniasz ustawień od właściwości dźwięku w w10

Ustawienia. 

System. 

Dźwięk. 

Jeśli nadal problem to masz mechaniczne przełączanie źródła mikrofonu w gnieździe i bez przejściówki się nie obejdziesz. 

Opublikowano

Czego mi wmawiasz, że nie rozumiem, jak napisałem wyżej, że w ustawieniach to samo jest :P. Czyli wychodzi na to że tylko przejściówka pomoże tak?

Opublikowano

Może tak, może nie , w większości Lenovo bez względu na model można bez problemowo przełączać się pomiędzy mikrofonem wbudowanym a podpinanym zewnętrznym. 

Zwykle laptopy mają oryginalne dołączane w zestawie kable Y ( stereo słuchawki + mikrofon ) . 

Sam to mam i do wyboru mikrofony : w słuchawkach, w kamerze i w laptopie . 

Inny problem to budowa Jacków,  ich wielkości styków i odstępów. Nie ma standardu określonego więc z większością sprzętu mogą być problemy . 

Podłącz ZWYKŁE słuchawki ( jack 3 pin ) i sprawdź działanie czy widać mikrofon w laptopie.

Ewentualnie spróbuj zaizolować pin mikrofonu taśmą klejącą.  Pin mikrofonu to ostatni .  

q03xz.png

Zamiast izolacji można też połączyć pin mikrofonu i masy . Zwykle robi sie to pisakiem przewodzącym . 

Opublikowano

Nie wiem co masz na myśli mówiąc zwykłe(w sensie że bez mikrofonu?), ale próbowałem podłączyć HyperX Cloudy 2 i efekt jest identyczny. Zaklejenie pinu od mikrofonu nie pomaga, laptop nadal "próbuje" używać mikro ze słuchawek, tyle że słychać jedynie szumy.

W każdym razie dzięki za pomysły :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...