Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ukryta wiadomość w pliku audio

Campeerek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dostałem dziś taki plik (załącznik)

I tam ponoć schowana jest nazwa czegoś. Bardzo proszę o pomysły co to może być? :D Albo czego użyć aby to odkodować

Tak mnie to wkręciło że siedze z 3h i czytam o róznych kodach na wikipedii

asdf — kopia.mp3

Opublikowano

Serio myślisz że ktoś pobierze zakodowaną wiadomość na swój PC nie wiedząc czego się spodziewać pod tym formatem.

Się zaraz okaże że zainfekowałeś kilka komputerów.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
38 minut temu, Campeerek napisał:

Nie mam pojęcia jak by można w .mp3 pobrać jakiego wirusa...

Ale skoro tak:

https://vocaroo.com/i/s18W4a5hoksv

Tu jest odsłuch online

Tak samo jak można pobrać wirusa z pobieraniem filmu, obrazu jpg etc.

Wszędzie da się ukryć dodatkowe pliki.

Sam pamiętam jak przy otwieraniu pliku jpg były 2 pliki jeden w bat, który maskował i kopiował wirusa a potem wyświetlał że obraz jest uszkodzony oczywiście w prawdziwej aplikacji od windowsa.

Nie jest to zwiększony ton alfabetu Morse'a

Kombinuję z DTMF bo brzmi jak klawisz z domofonu czy bankomatu.

Dźwięku nie rozpoznaje też shazam, więc nie jest to zmieniony dźwięk z jakiejkolwiek piosenki

Dziwnie piszczy i na początku myślałem że to zwykłe piszczenie śrubki 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• Aive zmienił(a) tytuł na Ukryta wiadomość w pliku audio
Opublikowano
1 godzinę temu, Campeerek napisał:

Nie wiedziałem.

To nie wiem jak mam to wrzucić. chyba trzeba widzieć strukture pliku.

Tak czy tak - wrzucam skan antywirusem

https://www.virustotal.com/#/file/3d5d467043cdb4f39408230d285cf7f888c2a27eb791cc8cad1ffdb1aaac2b0b/detection

Wystarczy to że wrzuciłeś gdzieś na online, żebym nie musiał tego pobierać.

Jak będę w domu odwrócę nagranie, sprawdzę jeszcze raz z Morse'a i DTMF, dostałeś to od znajomego czy ktoś nieznany Ci to wysłał>

Mój zestaw

Opublikowano
43 minuty temu, Campeerek napisał:

Znajomy co się bawi w jakieś CTF'y mi to podesłał i pyta czy pomysłu nie mam.

A o co chodzi z odwracaniem audio?

Odwrócę na wspak, może wtedy jakiś dekoder załapie albo złapię trop, ewentualnie przeszukam książki, bo coś mi ten dźwięk przypomina, ale nie wiem co.

Mój zestaw

Opublikowano
1 godzinę temu, Campeerek napisał:

Okej, dzięki wielkie. Ale też mam wrażenie, że znajomy dźwięk

wrzuć mi oryginalny plik, uruchomię go u siebie w piaskownicy, koniecznie musi być niezmieniony, najlepiej prosto z maila.

Wrzuć tutaj skan (regulamin) i link do pobrania

Mój zestaw

Opublikowano

I jak tam, coś patrzałeś?

Patrzyłem w spektrogram i jakieś kreski tam są, ale wątpie że to o to chodzi. 

Sprawdziłem też DTMF decodery - nie łapią

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...