Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Grawerowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey, robił ktoś tutaj albo wciąż robi w grawerowaniu?
Laserem, grawerką czy jakkolwiek inaczej?

Mam pleksę (najpewniej wytłaczana czy jak to się tam zwie (nie wylewna)) w komputerze.

Chciałbym narysować na niej jakiś rysunek, z racji że mam RGB w środku, będzie to super wyglądać po włączeniu świateł.

Moim pytaniem jest, jakie są tego koszta, pleksa jest "zakleszczona" w obudowie, więc musiałbym zanieść cały bok,

który składa się z metalu także.

Ewentualnie (bo mam do tego rękę) sam coś zrobię.

Mam frezarkę od McCallister'a.

Chciałbym się dowiedzieć, czy lepiej zanieść do pracowni lepiej, czy samemu coś zrobić.

Jaka różnica jest pomiędzy laserem a frezarką.

Jak wykończyć żłobienie, aby w obudowie nie było poszarpanej krawędzi?
Jakie końcówki wybrać, metalowe, diaks, stalowe?

Jakiego typu, igła, okrągłe, skośne?
Oraz na jaką głębokość mniej więcej można się wgryźć?

Mam kapturek na frezarkę, dzięki czemu mogę co do 1mm wymierzyć i frezować wzór bez odrywania 

sprzętu od pleksi.

A z racji, że obudowa swoje kosztowała, to nie chcę robić czegoś co zmusi mnie do kupna boku nowego.

Najlepiej chcę jak najmniejszym kosztem to zrobić, a nalepiej samemu za darmo.

Obraz, który chcę zrobić to

witcher 3

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• Aive zmienił(a) tytuł na Grawerowanie
Opublikowano

Już sama wytłaczana plexi jest do dupy, będzie pękać przy grawerowaniu  zwłaszcza frezarką i  ciężko zrobić szczegóły  obrazu zwłaszcza małe .  Lepsza była by wylewana i użycie laserka, wychodzą ładne srebrno szare napisy. W sumie kolory zależą też od koloru plexy .  ;) 

Poszukaj firmy reklamowej ,  mają pewnie ploter laserowy albo frezarkę CNC to bez problemu narysują . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...