Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Chłodzenie na przód obudowy

Nekrosmanteia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey.

Czy w tej obudowie warto ejst zakładać wentylator 120mm na przód obudowy?
Z przodu jest cały panel, przy bokach jest siatka z filtrem, na szerokość mniej więcej 1cm 

Obudowa: MODECOM OBERON PRO WHITE

W linku oberon glass, różni się od mojej tylko szkłem po boku, u mnie jest to wcięcie z plexy jakoś 20cmx 20cm a w linku jest cały panel boczny ze szkła.

Reszta jest identyczna, siatka u góry, na dole i te mini wloty z przodu.

pr_2017_12_19_12_25_10_174_04.jpg

Chodzi o te czarne paski z przodu, wg. mnie powietrza wpada tamtędy tyle co nic, więc nie lepiej umieścić 120mm na górze, aby wysysał ciepłe powietrze?
Nad komputerem w odległości 7cm jest szafka 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

To już twój problem sprawdzić czy jest miejsce na montaż albo czy się da zamontować  wentylator. 

p.s. Jak byś przynajmniej raczył przeczytać opis to byś wiedział że taki wentylator jest już z przodu w wersji zwykłej tak samo jak w GLASS . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
58 minut temu, Ktosiu napisał:

To już twój problem sprawdzić czy jest miejsce na montaż albo czy się da zamontować  wentylator. 

p.s. Jak byś przynajmniej raczył przeczytać opis to byś wiedział że taki wentylator jest już z przodu w wersji zwykłej tak samo jak w GLASS . 

Jest tam miejsce do montowania...

Głównie chodzi o aspekt już praktyczny a nie teoretyczny, bo co mi po tym że obudowa ma miejsce na wentylator, jak ten nie ma jak tego powietrza się zaciągnąć.

A jeżeli mam mieć go z przodu z wydajnością 10% to wolę zmienić jego miejsce na inne.

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Obodowa MA ZAMONTOWANY WENTYLATOR wiec nie wiem po co spekulujesz czy ma  miejsce skoro ono już tam jest.
Wiesz przynajmniej do czego służy przedni wentylator ??  Do NAWIEWU a nie do WYWIEWU jak tylni więc ten aspekt praktyczny jest jak najbardziej  korzystny , w pierwszej kolejności chłodzi jednak dyski HDD  3,5" które montuje się w innym miejscu niż małe SSD .

• Aive zmienił(a) tytuł na Chłodzenie na przód obudowy
Opublikowano
Dnia 16.03.2019 o 20:48, Ktosiu napisał:

Obodowa MA ZAMONTOWANY WENTYLATOR wiec nie wiem po co spekulujesz czy ma  miejsce skoro ono już tam jest.
Wiesz przynajmniej do czego służy przedni wentylator ??  Do NAWIEWU a nie do WYWIEWU jak tylni więc ten aspekt praktyczny jest jak najbardziej  korzystny , w pierwszej kolejności chłodzi jednak dyski HDD  3,5" które montuje się w innym miejscu niż małe SSD .

Czy w tej obudowie warto jest zakładać wentylator 120mm na przód obudowy?

Tak brzmi pytanie, a nie czy się da, to że da się tutaj założyć go z przodu to wiem, mam go tutaj zamontowany fabrycznie.

Ale pytanie brzmi, czy przez te małe wloty powietrza coś w ogóle się przedostaje, czy jednak lepiej załatwić inną obudowę, albo zamontować go w innym miejscu.

Mój zestaw

Opublikowano

Nie myślisz logicznie , skoro tylne wentylatory wyciągają ciepłe powietrze z obudowy to według ciebie jak dostaje się chłodne powietrze do środka jak nie przez przód ?    Radiator  i wentylator nie chłodzi przecież podzespołów sam z siebie.  

Przednie wentylatory zawsze służą do wymuszenia przebiegu większej ilości chłodnego powietrza. 

Opublikowano
Dnia 17.03.2019 o 23:40, Ktosiu napisał:

Nie myślisz logicznie , skoro tylne wentylatory wyciągają ciepłe powietrze z obudowy to według ciebie jak dostaje się chłodne powietrze do środka jak nie przez przód ?    Radiator  i wentylator nie chłodzi przecież podzespołów sam z siebie.  

Przednie wentylatory zawsze służą do wymuszenia przebiegu większej ilości chłodnego powietrza. 

Dalej nie rozumiesz mojego pytanie.

Czy te małe wloty powietrza, dostarczają odpowiednią ilość powietrza, czy jednak jest to na zasadzie że przedostaje się tylko 10%.

Wiem jak działa obieg powietrza w obudowie, jak zrobić przeciąg/przewiew.

Ale nie wiem czy lepiej wziąć frezarkę i wyciąć w przodzie obudowy wlot powietrza na wentylator 120mm zakryć go maskownicą albo grillem i tyle.

Nie chcę ciąć obudowy bez potrzeby.

Więc pytam Czy wloty powietrza z przodu obudowy, dostarczają odpowiednią jego ilość?

Mój zestaw

Opublikowano

A dlaczego mają nie dostarczyć ?  Przecież umożliwia bezproblemowe chłodzenie nawet  zamontowanych dużych radiatorów  163 mm . Tobie sie tylko wydaje że są za małe otwory .   

Zwykle wloty powietrza tak są dobrane by był właściwy ciąg powietrza ( czyli z przodu i od dołu obudowy ) i jego ilość .  Robiąc za duży otwór z przodu nie ma ciągu powietrza od dołu chyba że go wymusisz wentylatorem  nawiewowym od dołu.

Zresztą jeśli były by za mała obudowa miała by  negatywne opinie i każdy kto ją ma zgłaszał by grzanie się obudowy.  

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

A dlaczego mają nie dostarczyć ?  Przecież umożliwia bezproblemowe chłodzenie nawet  zamontowanych dużych radiatorów  163 mm . Tobie sie tylko wydaje że są za małe otwory .   

Zwykle wloty powietrza tak są dobrane by był właściwy ciąg powietrza ( czyli z przodu i od dołu obudowy ) i jego ilość .  Robiąc za duży otwór z przodu nie ma ciągu powietrza od dołu chyba że go wymusisz wentylatorem  nawiewowym od dołu.

Zresztą jeśli były by za mała obudowa miała by  negatywne opinie i każdy kto ją ma zgłaszał by grzanie się obudowy.  

O właśnie, o to pytałem, od zawsze uzywałem laptopy i tam chłodzenie to pikuś.
Stacjonarny PC mam pierwszy raz od 8 lat, więc temat chłodzenia u mnie jest mały.

Ale znam fizykę i wiem że ciepłe powietrze ucieka do góry, tam samo łatwiej zaciągnąć się powietrzem z przodu, bo jest tam więcej miejsca niż z tyłu.

U nie akurat dół nie ma wentylacji, mam tam piwnicę na dyski i kable zasilacza, mam tylko przód, tył i górę odblokowaną.

I chcę z przodu w obudowie zrobić dziurę 100mm, dołożyć tam maskownicę/grill i wentylator 120mm.

Tak samo chcę na szybę (plexi) wyciąć i włożyć drugi wentylator, aby wiał prosto na grafikę + 3 wentylator na piwnicę położę, aby wysyłał powietrze i wiał w górę, aby właśnie przyspieszyć wymianę powietrza.

Tylko czy to ma sens?

2 nowe 100mm wloty i wentylatory 120mm + jeden, który zasysa ciepło z dysków i wieje w stronę DVDROM zaraz obok karty graficznej i pamięci ram

Taką mam opcję wentylacji, bez cięcia obudowy i stosowania grillów, jedna strzałka to 1 wentylator 120mm

Problem jest taki że nie mam:

1. Wiatraka, który wieje na grafikę 
  2. Wiatraka na procesor
  3. Wiatraka na HDD

Po prostu 1 wdmuchuje powietrze poniżej karty, nawet tam ledwo co dociera i tyle, to jest koniec.

Dlatego myślę o cięciu z przdou, żeby wzmocnić jego siłę

obudowa-modecom-oberon-pro-silent-bialy_1042779_3573652_350x350w50.jpg

Mój zestaw

Opublikowano

Grafika i procesor bez chłodzenia ?  Jak wyobrażasz sobei właściwą pracę takich patelni ?   Pozbawiłeś wentylatorów je czy co ? 

Nie ma czegoś takiego jak zasysanie ciepła, to bezsens i nie działa wcale chłodzenie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...