Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Taktowanie pamięci RAM

TheEvevrybady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam 2x kości ram HyperX 2400MHz Black Fury 8GB oraz HyperX 2933MHz 8GB. Zmieniłem płytę główną z asusa z170-a na msi z270 krait gaming. Na poprzedniej płycie taktowania były normalne 2400 oraz 2933MHz natomiast w biosie na podstawowych ustawieniach obie kości mają 2400MHz. Zmieniając profil X.M.P na 2933 występuje błąd i przywraca ustawienia domyślne natomiast gdy jest tylko ram 2933MHz taktowanie po ustawieniu X.M.P jest takie jakie powinno być.

• Aive zmienił(a) tytuł na Taktowanie pamięci RAM
Opublikowano

No i gdzie problem ? Zawsze RAM jest taktowany jak najsłabsza pamieć, problem raczej w tym że usiłujesz mieć lepiej niż można.  

Chcesz więcej to pobaw sie w OC pamięci. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
14 minut temu, Ktosiu napisał:

No i gdzie problem ? Zawsze RAM jest taktowany jak najsłabsza pamieć, problem raczej w tym że usiłujesz mieć lepiej niż można.  

Chcesz więcej to pobaw sie w OC pamięci. 

Mam 2 pamięci ram, jedna o bazowym taktowaniu 2400 a druga 2933 i tak właśnie miałem na asus z170-a natomiast na msi obie mają taktowanie 2400.

https://www.mediaexpert.pl/dyski-twarde/pamiec-hyperx-predator-hx429c15pb3a-8,id-1137057?gclid=CjwKCAjw1KLkBRBZEiwARzyE7xaBd6jXKLtXB1oOdzvkV9HhfVAF-xFR8j1j0zOdja4Gh8uK1yNcUxoC75UQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Dane techniczne: Taktowanie pamięci [MHz] 2933 a nie 2400 to jak usiłuje więcej niż można.

Opublikowano

Nie wiem co ty sobie usiłujesz wykombinować ale nie jest możliwością by każda z pamięci działała sobie z inną częstotliwością. 

Dwie różne pamięci zawsze będą działały właściwie tak jak NAJGORSZA z pamięci , czy  maja i będą działały na  2400 MHz.

2400 MHz i 2933 MHz = 2400 MHz 

Tak przy okazji , częstotliwość na kościach RAM nie jest częstotliwością pracy pamięci tylko najwyższą stabilną możliwą częstotliwością pracy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...