Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stary dysk - wymienić?

Dzidsoneczek

Rekomendowane odpowiedzi

• Aive zmienił(a) tytuł na Stary dysk - wymienić?
Opublikowano

Jak chcesz, to już twój wybór.
Raczej nie jest nawet problemem trafić na dysku na pliki z roku 1970 a ty się martwisz jakimś szczeniakiem z przed 10 lat. ;) 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 13.03.2019 o 18:45, Ktosiu napisał:

Jak chcesz, to już twój wybór.
Raczej nie jest nawet problemem trafić na dysku na pliki z roku 1970 a ty się martwisz jakimś szczeniakiem z przed 10 lat. ;) 

Jak ktoś chce, to zrobi nawet sobie kopię układu Ribbentrop-Mołotow z datą utworzenia 23 sierpnia 1939. To proste, wystarczy zmienić parę rzeczy w ustawieniach systemu. Sam posiadam dysk z Maxtora o pojemności 20 GB, który ma co najmniej 15 lat. I śmiga. Trochę głośny, ale z Athlonem 64 X2 4400+ i 8600 GT pograłbym na luzie w GTA:SA.

Dnia 13.03.2019 o 00:17, Dzidsoneczek napisał:

Siema, mam dysk który ma pliki z 2009 r. czyli ma 10 lat około.

Czy go wymienić?

Zależy od standardu i pojemności. Ja mam dysk 250 GB z 2007 i do przechowywania gier (czyli danych, których utrata nic mi w sumie nie zrobi) jest OK. Jeżeli jest to ATA, to wymień ten złom na cokolwiek pod standard SATA. Dysk 500 GB (dane) kupisz za 40 zł, a SSD (na system) 120 GB za 3 razy tyle. Oba te dyski powinny być wystarczające. Jeśli jednak jest to SATA, to nie widzę w sumie sensu, chyba że jest już powolny i nie jest pojemny. Natomiast jeśli ma jakiekolwiek bad sectory, jest to zwyczajny złom i powinieneś go wymienić jak najszybciej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...