Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Debian Raspberry PI wirtualna maszyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc. Mam problem.

Mam za zadanie postawic dwie wirtualne maszyny w wirtual boxie na systemie Raspberry PI.

No okej.

Mam uruchomic te dwie wirtualne maszyny jednoczesnie i przetestowac pomiedzy tymi dwiema maszynami rozne polecania ping itd itp na roznych ustawieniach sieciowych np nat, bridget.

Tylko jak mam to zrobic skoro obie maszyny mają takie same IP lokalne. 10.0.2.15. Test bedzie niewiarygodny, bo nie bedzie wiadomo czy pinguje to tej drugiej czy do samej siebie.

ie068n.jpg
Opublikowano

Nie nie mają bo nie mogą mieć skoro to nie jest możliwe w jednej sieci !  
Masz zapewne tak skonfigurowane że kazda z nich znajduje sie w innej sieci i nie masz mostka.

Widocznie też każda z nich jest inaczej skonfigurowana niż druga albo połączenia są blokowane przez firewall. 

Zacznij od nowa ustawiając inne IP na każdej , czasami pomaga nawet w konfiguracji  maszyny wirtualnej  wyłączenie/załączenie katy sieciowej.

Tak przy okazji, masz przecież manuale maszyny, zaglądnij i sprawdź konfiguracje sieci .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• Aive zmienił(a) tytuł na Debian Raspberry PI wirtualna maszyna

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...