Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zmiana klawiszy multimedialnych na funkcyjne

Pytanie

Opublikowano

Kiedy zmieniam opcję

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.11 PM.JPG

na 

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.12 PM.JPG.

Kiedy wychodzę z

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.13 PM.JPG

ustawienia nie zapisują się

Jak wyłączyć klawisze funkcyjne?

PS:  w biosie nie ma takiej opcji [patrzylem]

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Napisz po polsku w czym problem a nie  ze tylko opcja nie da sie zmienić. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• 0
Opublikowano
Dnia 3.03.2019 o 01:14, Ktosiu napisał:

Napisz po polsku w czym problem a nie  ze tylko opcja nie da sie zmienić. 

Idź poczytaj o klawiszach multimedialnych + nie wchodź na forum pijany + kup okulary. Autor jak byk napisał, ustawienia nie zapisują się. Jeśli nie wiesz co autor chce zrobić i dał Ci doskonale i normalnie prawie wszystkie screeny i wyjaśnił Ci to proszę idź na google poszukaj fraz i przestań pisać głupoty. 

Dnia 2.03.2019 o 20:13, Taki Tam Slu napisał:

Kiedy zmieniam opcję

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.11 PM.JPG

na 

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.12 PM.JPG.

Kiedy wychodzę z

Zrzut Ekranu 03-02-19 at 08.13 PM.JPG

ustawienia nie zapisują się

Jak wyłączyć klawisze funkcyjne?

PS:  w biosie nie ma takiej opcji [patrzylem]

Okej mówisz, że się nie zapisują. Hm a może zapisują się ale nie ma prawidłowej reakcji, czyli aby kliknąć np. F5 musisz fn+f5? 

Masz DELLa więc DELL prawie zawsze daje ustawienia klawiszy funkcyjnych w biosie i mam prośbę, podeślesz wszystkie zakładki z BIOS'u jakie masz? Bądx ewentualnie podaj proszę dokładny model płyty głównej/ kompa bądź jeśli posiadasz numer seryjny co polecam to proszę daj to sobie sprawdzę Twojego BIOS'a tak abym ja miał pewność, że naprawdę tam nie ma. Miałem do czynienia z DELL'em kilka lat więc no to byłoby ciekawe a ja lubię takie zagwostki :D 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

• 0
Opublikowano (edytowane)

@kamil2321 Akurat @Ktosiu dosyć ogarnia, więc nie musisz go odsyłać do Google i ma po części rację.

Zmieniając ,,klawisze multimedialne'' na ,,klawisze funkcyjne'' nie dezaktywujesz ,,klawiszy funkcyjnych''

Musisz to zmienić w BIOS'ie (oczywiście miło jakbyś podał model)

1. Aby wyświetlić program konfiguracji systemu (BIOS), naciśnij klawisz <F2> podczas
testu POST (Power On Self Test).
2. W obszarze Function Key Behavior (Działanie klawiszy funkcji) wybierz ustawienie
Multimedia Key First (Priorytet klawiszy multimediów) lub ustawienie Function Key
First (Priorytet klawiszy funkcji).
Multimedia Key First (Priorytet klawiszy multimediów) — to ustawienie jest wybrane
domyślnie. Naciśnięcie dowolnego klawisza sterowania odtwarzaniem powoduje
wykonanie odpowiedniej akcji związanej z odtwarzaniem multimediów. Aby użyć klawisza
funkcji, należy nacisnąć klawisz <Fn> + odpowiedni klawisz funkcji.
Function Key First (Priorytet klawiszy funkcji) — klawisze działają jak typowe klawisze
funkcji.
Aby użyć tych klawiszy do sterowania odtwarzaniem multimediów, należy nacisnąć klawisz
<Fn> + odpowiedni klawisz.

Edytowane przez Vosly
  • 0
Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, kamil2321 napisał:

Idź poczytaj o klawiszach multimedialnych + nie wchodź na forum pijany + kup okulary. Autor jak byk napisał, ustawienia nie zapisują się. Jeśli nie wiesz co autor chce zrobić i dał Ci doskonale i normalnie prawie wszystkie screeny i wyjaśnił Ci to proszę idź na google poszukaj fraz i przestań pisać głupoty. 

Jak widać głupota się pogłębia nie pal więcej zwykłej trawy to szkodzi ci na mózg. 

Taki nieuk jak ty pewnie nie ma nawet pojęcia że te ustawienia klawiszy  multimedialnych  nie  działają pod systemem w większości modeli laptopów Della więc to nie problem z przełączaniem tylko problem z przeczytaniem instrukcji obsługi.  Nie był podany jaki to Dell, jak jest ustawione w biosie  więc problem nie jest  do rozwiązania bez znajomości modelu i sterowników do multimedialnej klawiatury laptopa. 

Jedyny laptopy jakie mi pasuje do opisu to seria  Latitude (  z gniazdem rozszerzeń albo  bez gniazda rozszerzeń  )   a w nim zmienia się tylko klawiszami   Fn + Esc ( Multimedia Key /  Function Key ) , czasami wymagane jest doinstalowanie sterowników  do  opcji z/bez gniazda . Wtedy też może zadziałać opcja zmiany pod systemem  albo Fn+Esc. 

Edytowane przez Ktosiu

• 0
Opublikowano
Dnia 7.03.2019 o 06:31, Vosly napisał:

@kamil2321 Akurat @Ktosiu dosyć ogarnia, więc nie musisz go odsyłać do Google i ma po części rację.

To jest ukryta treść, proszę

Musisz to zmienić w BIOS'ie (oczywiście miło jakbyś podał model)

To jest ukryta treść, proszę

Taa ogarnia chyba jak pisać głupoty. Jeśli nie zrozumiał autora, i nie tylko w tym temacie to coś nie halo ;) I to właśnie go odsyłam, bo zanim najedziesz na mnie, to najpierw spójrz co napisał ktosiu, a potem zobacz co autor napisał i porównuj sobie aż do momentu takiego, że dojdziesz o co autorowi chodziło. Jak byk jest napisane. Klawiszami funkcyjnymi nie można nic zrobić poza 2 czynnościami więc? Więc google! 

16 godzin temu, Ktosiu napisał:

Jak widać głupota się pogłębia nie pal więcej zwykłej trawy to szkodzi ci na mózg. 

Taki nieuk jak ty pewnie nie ma nawet pojęcia że te ustawienia klawiszy  multimedialnych  nie  działają pod systemem w większości modeli laptopów Della więc to nie problem z przełączaniem tylko problem z przeczytaniem instrukcji obsługi.  Nie był podany jaki to Dell, jak jest ustawione w biosie  więc problem nie jest  do rozwiązania bez znajomości modelu i sterowników do multimedialnej klawiatury laptopa. 

Jedyny laptopy jakie mi pasuje do opisu to seria  Latitude (  z gniazdem rozszerzeń albo  bez gniazda rozszerzeń  )   a w nim zmienia się tylko klawiszami   Fn + Esc ( Multimedia Key /  Function Key ) , czasami wymagane jest doinstalowanie sterowników  do  opcji z/bez gniazda . Wtedy też może zadziałać opcja zmiany pod systemem  albo Fn+Esc. 

A weź Ty i te Twoje bazgroły. Odsyłam Cie do pierwszego Twojego postu, weź najpierw zastanów się co piszesz a potem pisz bo pisanie Ci nie wychodzi, najpierw pomyśl potem zrób.

Za mało wiesz o DELL'ach jak widzę, wyssane znowu z palca masz rzeczy, a odsyłam Cie tu:
image.png

Autor:
image.png
Screen- czyli wychodzi z ustawień,

image.png

I jeśli tego nie pojmujesz to powiedziałem google, potem pomyśl i potem zrób. Bo najpierw napisałeś i nawet nie pomyślałeś tylko olałeś no i wiadome świecisz rangą dla parady.
Poza tym dawniej napisałem Ci najważniejsze 3 punkty, które musisz zastosować w swoim życiu, aby móc pomagać.
Nie dopytałeś się znowu jaki model, a to najważniejsze. Więc najpierw się podszkol w tym co robisz, bo działasz na szkodę jak nikt inny. Potem dowiedz się jak działają klawisze funkcyjne i o dziwo, nie każdy laptop ma ustawienia w biosie! Tak szok wiem, więc też się dowiedz tego. Podobnie jak Numlock, numlock na DELL włącza/wyłącza się w biosie, a jeśli go nie ma tam to w rejestrze. 

P.S. Dopóki autor nie odpisze, nie ma jak mu pomóc, bo nie podał najważniejszej informacji i ogarnięci z rangami jak ktosia, powinni zawsze najpierw spytać się o dokładny model lapka/płyty głównej w PC by pomagać a nie tak jak robi @up wyżej, na pałę pomaga. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Co wyssane z palca? To że nie masz kompletnie pojęcia o niektórych modelach laptopów to wcale nie znaczy że nie mam racji.  Odwiedź łaskawie forum Dell albo zapoznaj się z dokumentacją i dla serii Latitude to znajdziesz wszystko i czym piszę. 

Odnośnie pierwszego wpisu to dla twojej informacji to najzwyklejszy bug sterowników dla Dell, nie pokazuje zmiany funkcji klawiszy ale klawisze zmienia i tak jeśli ma się zainstalowane sterowniki. Poza tym zmianę widać tylko po naciśnięciu Fn+Esc i to nie zawsze przez wspomniany bug sterowników. 

Nie wiadomo czy chodzi mi o samą zmianę w tej opcji czy o to że w ogóle nie zmienia klawiszy. 

Edytowane przez Ktosiu

• 0
Opublikowano (edytowane)

odkopuje ten temat po kilku latach jako jego pierwotny twórca, i rozwiązaniem problemu było wciśnięcie sekwencji klawiszy Fn + ESC

+rep dla @kamil2321 za subiektywne i profesjonalne podejście do tematu

Edytowane przez TakiTamSlu
  • 0
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.03.2019 o 11:52, Ktosiu napisał:

Co wyssane z palca? To że nie masz kompletnie pojęcia o niektórych modelach laptopów to wcale nie znaczy że nie mam racji.  Odwiedź łaskawie forum Dell albo zapoznaj się z dokumentacją i dla serii Latitude to znajdziesz wszystko i czym piszę. 

Odnośnie pierwszego wpisu to dla twojej informacji to najzwyklejszy bug sterowników dla Dell, nie pokazuje zmiany funkcji klawiszy ale klawisze zmienia i tak jeśli ma się zainstalowane sterowniki. Poza tym zmianę widać tylko po naciśnięciu Fn+Esc i to nie zawsze przez wspomniany bug sterowników. 

Nie wiadomo czy chodzi mi o samą zmianę w tej opcji czy o to że w ogóle nie zmienia klawiszy. 

Ja nie mam? mam większe od Ciebie a moja aktualnie wiedza na temat takowych spraw znacznie się zwiększyła xd świecisz ranga jak wielu tu innych a gówno umieją. Bug sterów nie no nmg haha dzięki właśnie mój dzień stał się lepszy przez Twoją głupotę xd i nie będziesz miał nigdy racji jeśli kiedykolwiek Ci wypomnę cokolwiek to zapamiętaj, moja wiedza jest większa od Twojej głupoty i zawsze Ci to pokazywać będę i niech Cie to boli ❤️ 

W dniu 28.10.2023 o 18:58, TakiTamSlu napisał:

odkopuje ten temat po kilku latach jako jego pierwotny twórca, i rozwiązaniem problemu było wciśnięcie sekwencji klawiszy Fn + ESC

+rep dla @kamil2321 za subiektywne i profesjonalne podejście do tematu

O super, dzięki :)) Miło to słyszeć :)
Tak jak myślałem, no sekwencje klawiszowe każdy ma model inny, ja np. miałem w swoim FN+F5 heh
I jakbym mógł Cie prosić o danie mojego rozwiązania jako "rozwiązane" z moim postem to byłbym wdzięczny ❤️ 

Edytowane przez kamil2321

• 0
Opublikowano
W dniu 31.10.2023 o 09:33, kamil2321 napisał:

I jakbym mógł Cie prosić o danie mojego rozwiązania jako "rozwiązane" z moim postem to byłbym wdzięczny ❤️ 

Wydaje mi sie ze to nie bedzie juz mozliwe, ten wątek jest z 2019 roku i wydaje mi sie że już nie mam dostepu do konta ktore uzylem do napisania tego tematu