Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop piszczy przy próbie uruchomienia

Markhol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. po próbie ponownego odpalenia laptopa on się nie włączał ale za to wydawał dźwięk ciągłego piszczenia coś takiego"piiiiii" i tak bez przerwy.
czy ktoś wie o co chodzi? 

Opublikowano

Laptop sobei pipczy , widocznie sie zjebał albo odmawia współpracy. 

Znajdziesz problem i go naprawisz nie będzie  takiego"piiiiii"  bez przerwy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

można mniej agresywanie? moge napisać szczegóły i moje przemyślenia. najprawdopodobniej się zalał ale w to wątpie bo. 
wylało mi się picie na laptopa zaledwie pare kropli po czym od zaraz go wyczyściłem do czystości działał normalnie przez tydzień i nagle oglądając youtube zamulił mi się laptop wyskoczył bluescreen że błąd itp. więc sobie myśle że po prostu się zrestartuje i po problemie. więc odpalam ponownie i jest czarny ekran jest dźwięk pikania i teraz nie wiem czy się "zalał" czy się dysk procesor lub coś zjebało

Opublikowano

Zalany  laptop zwykle psuje sie po kilku dniach kiedy woda utleni ścieżki których nie wytarłeś.

Podsumowując :  to COŚ się uszkodziło/zawiesiło/zwarło , idź do serwisu to powiedzą co uszkodzone i wycenią naprawę jeśli jest opłacalna.   

Nie wiem co sobie wyobrażałeś , napisałeś robi "piiii" i liczyłeś na gotową odpowiedź czy opis jak naprawić ? 

Nie dysponujesz żadnym informacjami by stwierdzić co może być uszkodzone poza piszczeniem które może świadczyć tylko o ... uszkodzeniu laptopa czyli płyty głównej, jakiegoś elementu, pamięci czy czegokolwiek nawet zasilacza czy baterii. 

• Aive zmienił(a) tytuł na Laptop piszczy przy próbie uruchomienia
Opublikowano
Dnia 24.02.2019 o 20:16, Ktosiu napisał:

"jakość" pomocy i nastawienie jak widzę przez tyle czasu zupełnie nie zmieniło się, a nawet jest jeszcze gorzej. jeszcze nie wyrzucili Ciebie z tego forum? w sumie zapomniałem - dla forum to na rękę - zawsze to jakaś aktywność, a trzeba o nią dbać, gdy praktycznie wszyscy opuścili forum

co do tematu - jaka jest lokalizacja dźwięków? wydawany przez bios - głośniki, czy może bardziej z wnętrza laptopa? posiadasz hdd czy ssd? w przypadku hdd może doszło do blokady i silnik nie może ruszyć, stąd dźwięki? nie sądzę, by, jak opisujesz, parę kropel mogło spowodować awarię.

Opublikowano

Człowieku , pieprzysz bzdury i pierdoły bezsensowne całkowicie nie związane z postem. 

Lokalizacja dźwięków z laptopa jest tylko jedna  z głośnika, gdzie ty widzisz jakiś dodatkowy głośnik w laptopie ? Nie wymyślaj na poczekaniu czegoś czego nie ma. 

Piszczy BIOS stwierdzając BŁĄD/USZKODZENIE/PROBLEM a nie diagnozę.  Musiał byś być cudotwórca stwierdzając po piszczącym opisowo  biosie "piiiii" by stwierdzić co jest uszkodzone. 
Zwykle jeden "piiiii" to problemy z pamięcią RAM/GRAFIKI czy z chipsetem lub procesorem i to problem właściciela laptopa naprawić a nie nasz. Do wyboru ma kilka opcji uszkodzenia co jest uszkodzone i nie stwierdzi tego jak tylko rozkręcając laptop.  A co do naprawy to w żaden sposób nie jest w stanie dokonać żadnej poza wymianą chyba tylko pamięci RAM. 

Zalanie nawet kilkoma kroplami to możliwość uszkodzenia płyty głównej, a czego na niej ( chipsetu, części jakiejś czy procesora ) to  już nie mój problem tylko serwisu. 

Smieszny jesteś i żałosny w wypowiedzi co do dysku. Uszkodzony i nie startujący  może i piszczy ale poza tym wyświetli informacje SMART o uszkodzeniu. Poza tym laptop uruchamia sie normalnie a nie piszczy, o tym pewnie też nie masz zielonego pojęcia .  Jak byś nie zauważył laptop wcale sie nie uruchamia. 

Opublikowano

bzdury? rozumiem, że specjalnie udałeś się do autora tematu żeby mieć co do tego 100% pewności. wiele razy jest zwracana tobie uwaga co do postów i zupełnie nic z tego nie robisz. właściciel laptopa nie musi posiadać wiedzy na jego temat pod względem elektroniki. zgadnij, dlaczego pyta na forum? bo zwyczajnie nie wie i chce uzyskać informacji. niesamowite. raczej nie oczekuje na wiadomość, żeby sobie sam znalazł rozwiązanie

mówisz, że tylko jedna? najprościej sądzić, że to pikanie biosu, ale źródeł tego typu dźwięków może być dużo więcej i nie ryzykowałbym z odrzucaniem pozostałych. co do hdd nie będę się do tego odnosić - nie zawsze to działa tak, jak to sobie wyobrażasz, a dlaczego, proszę sobie gdzieś znaleźć informacje - porada w twoim stylu. pomocna? nie zapominaj, że wyświetla się czarny ekran - w jaki sposób miałby przeczytać informację SMART z dysku? jest możliwość - bios może pikać, a producent laptopa gdzieś opisał ich znaczenie, ale do tego nie ma 100% pewności. choć to opcja najbardziej prawdopodobna, nie odrzucałbym innych

Opublikowano

A dociera do ciebie  ze laptop kompletnie nie działa ? Nie uruchamia się i tylko piszczy. 

SMART jak byk wywala błąd z opisem uszkodzenia, tego tez nie wiesz ? 

Może łaskawie podasz mi więcej informacji na podstawie których można stwierdzić co się uszkodziło i jak to naprawić ? 

Jak widać autor też kompletnie nie ma pojęcia co zrobić a już jak naprawiać tez nie ma kompletnie pojęcia. 
Jak widzisz możliwość rozwiązania problemu poza odwiedzeniem serwisu czy kogoś mającego pojęcie by mu stwierdził co jest uszkodzone  ? 

Diagnoza i wykrycie usterki  nie polega na przeczytaniu że laptop sobie PISZCZY bo to wielkie g... wnosi do tematu.  Bez dostępu do laptopa nic nie naprawisz,

Opublikowano
Dnia 24.02.2019 o 20:16, Ktosiu napisał:

Jesteś bardzo profesjonalny i elokwentny. Gdyby op wiedział jaka jest przyczyna "pipczenia" nawet by nie pomyślał żeby tu wchodzić.

Opublikowano

To odpowiedz sam zamiast się wydurniać, na podstawie tego że wydaje dźwięk ciągły "piii"  ustal co uszkodzone i jak naprawić. 

Czekam na odpowiedź specjalisty . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...