Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagłe pojawienie się ścinek w GTA 5

Pikselek12

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Od ponad roku gram w gta 5 i optymalnych ustawieniach (według geforce experience) miałem fps w przedziale 45 - 60. Lecz w tym tygodniu gdy włączyłem gta po około 3 minutach normalnej pracy zaczęły pojawiać się ścinki ( tak jakby gra musiała doładowywać treści). Najgorzej jest gdy jadę autem z dużą prędkością. Nawet na słabych ustawieniach pojawiają się mniejsze, ale jednak ścinki. Co mam zrobić? I czego to może być powód?

PC:

Gtx 1050 ti

i5-4460

8gb ram

Opublikowano

A obiekty Ci nie znikają? Np. że są budynki takie jakby zamazane, lub po prostu znika ulica?

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

NIe, no może raz czy dwa w ciągu roku mi się zdarzyła taka sytuacja. Ewentualne mogę powiedzieć że niedawno co sekundę zmieniała się strona na którą pada cień

Opublikowano

Ustaw priorytet dla GTA na wysoki, ile ramu masz? Dysk hdd czy ssd?

Opublikowano

Przeglądałeś komputer czy nie ma jakiś wirusów? 
Nie masz jakiś procesów odpalonych, które zjadają ram lub procesor?

Opublikowano

Przywróć normalny priorytet i odinstaluj GeForce Expierience – nie ma z tego żadnego pożytku, a wydajność w grach powinna się delikatnie polepszyć (granica 10 FPS) – chyba że w ten sposób aktualizujesz sterowniki karty graficznej, co wydaje się teoretycznie wygodniejsze w przypadku programu, aniżeli pobierania ręcznie ze strony producenta, ale co kto woli. Przede wszystkim, jeśli zależy Ci na wydajnej grze, przed każdym uruchomieniem GTA V, zamknij wszystkie niepotrzebne programy działające w tle, zwłaszcza przeglądarkę czy Spotify. Najlepiej jak byś dla testu zamknął wszystkie możliwe programy i uruchomił jedynie GTA. Polecam oczyścić również komputer z niepotrzebnych śmieci oraz sprawdzić temperatury sprzętu przy uruchomionej grze, być może one są powodem ścin.

Opublikowano

Właśnie zauważyłem pewną anomalię. Mam 8gb ramu a w menadżerze zadań obok procesu gta jest napisane, że zużywa ono około 4000 mb i że niby obciążenie pamięci to 100%, ale jak to możliwe że 4gb to 100% jeśli mam 8gb?

Opublikowano

Zależy ile masz wolnej pamięci, nie tylko GTA zjada ci pamięć

Opublikowano

@Pikselek12 Nie do końca możliwe, mi osobiście zużywa max od 3,5 do 4GB ramu (z 8GB dostępnych), a to tylko dlatego że posiadam zintegrowaną karte graficzną i pamięc jej jest współdzielona z pamięcią RAM(operacyjną). Też nie byłem pewny czy to jest dobry rezultat, ale pytając kolegów którzy w tym czasie grali ze mną, mówili że aktualnie zużywa im max 2 do 3GB i każdy z nich posiadał kartę graficzną, dlatego może spróbuj sprawdzić w BIOS, czy nie masz ustawionej karty graficznej zintegrowanej, lub włączonej opcji "dynamicznego przełączania" lub "automatycznego przełączania karty graficznej" bo być może BIOS/Windows nie przełącza na GTX'a kiedy uruchamiasz grę.

Opublikowano

Okej, może faktycznie tak jest. Aczkolwiek wątpie bo w GTA w ustawieniach graficznych na tym pasku widzę 4gb pamięci grafiki (z czego używam gdzieś 3gb).

Kurcze, włączyłem pierwszy raz tryb fabularny od około roku i tam na nawet wyższych ustawieniach nie laguje! (cały czas grałem w gta online lub fivem)

Nie wiem jak to działa... myślałem nad wymianą ramu na 16 gb ale już sam nwm...

Opublikowano

Miałem ten sam problem po aktualizacji sterowników do karty graficznej ;p Chodziło niczym g*wno.. Przy szybkiej jeździe, crashowało nawet grę. Po jakimś czasie wyszła nowa aktualizacja i problem stopniowo zanikł, nie było tak dobrze, ale było coraz lepiej. Tylko różnica jest taka że ja mam AMD, tez 8 GB ram. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...