Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Znikające tekstury w GTA 5

OsobabezNazwy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Jak w temacie w gta 5 przy szybszej jeździe znikają textury. Próbowałem już chyba wszystkiego! 

moje podzespoły:

intel core i3 330M 2,13 GHz

6 GB RAM

Ati mobility radeon hd 5650 1GB

dysk hdd 750 GB z 2011 roku

win 10 home

laptop packard bell tj75

Błagam pomóżcie !

Edit: Chciałbym nadmienić że z innymi grami nie mam takiego problemu np. fs 19, gta 4, fortnite

Opublikowano

Ustaw wysoki priorytet dla GTA V.

(Menadżer zadań -> prawy myszy na GTAV.exe -> Ustaw Priorytet -> Wysoki) i uruchom jeszcze raz grę. 

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

@Maksasioros nie do końca, ja sam miałem ten problem, wina prawdopodobnie będzie leżeć po stronie dysku, GTA ma dziwną logikę ładowania tekstur assetów itd. w olbrzymie pliki RPF, silnik musi je odczytać całe rozpakować itd. itd.

U mnie było podobnie przy pełnej prędkości w mieście tekstury, albo znikały, albo pojawiały się rozmazane. Cytat autora "dysk hdd 750 GB z 2011 roku", ja miałem dysk z 2017, ale to HDD, przedwczoraj podpiąłem zakupiony dysk SSD 500GB Crucial z morele, i GTA śmiga 0 przycinek, 0 niezaładowanych tekstur. Polecam.

Opublikowano

@Reveres
Jasne, można zmienić dysk z HDD na SSD, ponieważ szybciej będą się renderować obiekty. To jest problem GTA, ale mi pomagało zmienienie priorytetu, więc dlaczego by nie spróbować. 

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

@Maksasioros, jak pisałem wyżej, ja też próbowałem przestawiać priorytet. Co do dysku to pewnie literówka, bo dysk nie renderuje :D, a także nie musi go zamieniać, jeżeli ma napęd CD/DVD, moze podpiąć go tam. Są specjalne kieszenie, do których sie wpina dysk i go wsuwa za napęd, ja sam tak mam. Przez 3lata posiadania laptopa może z 2x użyłem napędu

Opublikowano

Co do priorytetu to prawie nic nie zmienia. Koligacje mam na 4 rdzenie więc nic nie musze zmieniać, a co do kieszeni na dysk zamiast napędu rozważałem tę opcje i w sumie jest to jakieś rozwiązanie ale specjalnie pod ssd-ka ? No i używam trochę napędu bo mam gry na płycie i potrzebuje go. Daje linka do czegoś takiego. Podobno da się napend z laptopa przerobić na przenośny https://allegro.pl/oferta/icy-box-ib-ac642-obudowa-na-dysk-sata-2-5-dvd-7845426886    . 

6:14 tu ziemniak pokazuje icy boxa

Opublikowano

@OsobabezNazwy owszem fajne rozwiązanie, wiedziałem o przenośnych napędach, ale nie wiedziałem że jest już taki zestaw ja kupiłem po prostu na mieście samą tą kieszeń i uwierz mi po tygodniu używania SSD'ka różnice są ogromne i to nie są wymysły Ziemniaka.

Co do GTA, siedzę trochę w tym temacie i jak pisałem wyżej pliki GTA, takie jak tekstury, obiekty, dźwięki itd.. są pakowane do olbrzymich plików RPF które sięgają nawet 2.7GB ! dodatkowo one są kompresowane i szyfrowane ! No oczywistego dostępu do pliku GTA mieć nie może i musi taki plik załadować więc jak masz HDD'ka który ma transfery 10MB... no to wybacz ale zanim dysk odnajdzie ten plik, przetransferuje go do RAM'u, a następnie GTA go rozszyfruje i rozpakuje to troche zajmie, dlatego są takie przycinki, ja osobiście przeniosłem sobie GTA z dysku HDD na SSD po prostu Kopiuj/Wklej (później w Steam klikasz zainstaluj grę i wybierasz ścieżkę nie do folderu GTA tylko do SteamLibrary), przenoszenie zajęło ok 30min, dawniej po 2h kopiowałem GTA z HDD na HDD(osobny). Ale co do samego działania, GTA na Online załadować się szybciej nie załaduje bo to jeszcze zależy od twojego transferu internetu (ładowanie statystyk, danych o graczach itd...), ale co do działania, ja się przekonałem że to GTA działa nie płynniej, ale nie mam takich ścinek, dawniej przy pełnej prędkości auta przez miasto nie dałem rady przejechać bo co 2sek. freez na 10sek. do tego niekiedy dostałem crasha, a teraz z SSD na pełnej prędkości 0 ścinek. Do tego dochodzi fakt że dyski SSD w dzisiejszych czasach nie są drogie, ja kupiłem Cruciala z morele 500GB za 300zł (jest też wersja ~256GB) i nie żałuję.

Opublikowano

To znaczy ja mam ograniczony budżet i jakiś mega ssd nie wchodzi w gre ok. 128 gb powinno starczyć bo będę używał tylko do gta v ale zauważyłem, że po aktualizacji życie po godzinach czy jakoś tak właśnie zaczeły mi znikać a wcześniej nie było takiego problemu. Chyba macie racje SSD to chyba najlepsze rozwiązanie. Nie chciałem nowego dysku bo bym musiał nowy system kupować. Coś wykombinuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...