Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Root telefonu - czy może go popsuć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy rootowanie telefonu może go zepsuć? Kiedyś próbowałem na telefonie i się udało, ale też pamiętam, że kiedyś raz popsulem przez to telefon, a teraz chciałbym zrootowac bo potrzebuje, jaka jest szansa, że zepsuje przez to telefon, że nic już się z nim nie zrobi? 

• Aive zmienił(a) tytuł na Root telefonu - czy może go popsuć?
Opublikowano

Na pewno nie będziesz mógł oddać telefonu na gwarancję po zrootowaniu telefonu.
A jaka szansa to ciężko jest powiedzieć, zależy jak go zrobisz

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

Może ale i nie musi, to problem użytkownika i sprzętu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Odpowiedzi na poziomie mistrzowskim, typu "nie wiem ale się wypowiem"

ROOT to wgrywanie systemu, wystarczy że źle dobierzesz ROM i po telefonie, zawsze musisz stosować się do zaleceń, nie możesz na własną rękę niczego testować, bo masz marne szanse.

Rootowałem telefony od 15roku życia, czyli jakieś 9lat już, stosunkowo prosty zabieg, usuwasz blokadę, wgrywasz TWRP czy inne menu, potem wgrywasz system, po nim instalujesz w TWRP roota i tyle.

Niby zabieg prosty, kilka prostych kroków, ale wystarczy że do telefonu dobierzesz złą wersję systemu i dostaniesz cegłę (bricked) zły plik dla roota i system nie załapie jego uprawnień.

Jedyne co to pamiętaj że jeden telefon może mieć wiele wersji, tak jak dla przykładu Sony Xperia Z3 ma wersję Z3 D6603 oraz wersję Compact D66XX nie pamiętam numeracji dokładnie teraz.

Oba posiadają różne pliki systemowe i pliki roota.

Najlepiej pobrać Odin'a, system do telefonu, ze strony producenta.

Potem bawić się w rootowanie, zawsze jak coś zepsujesz, wgrywasz czysty system od producenta przez Odin'a
I zaczynasz rootowanie od nowa.

Więc jeżeli zrobisz wszystko tak jak powinieneś to nie zepsujesz telefonu, ale musisz robić tak jak opisane jest w instrukcjach

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...