Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nauka lutowania

Swifty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym nauczyć się lutowania.

Polecacie jakiś sprzęt i poradnik(w formie książki lub filmu np. na YT)?Sprzęt,żeby nie był jakoś drogi(nie orientuje się w jakich przedziałach cenowych ów lutownice się znajdują) 

Rozważę każdą propozycje :) 

Z góry dziękuje! 

Opublikowano

Masz YouTube to nie problem wpisać LUTOWANIE i klepnąć ENTER. 

Cenowo 20 do  kilku tysięcy za stację lutowniczą. Do wyboru do koloru. 

Nie ma jakiś konkretnych poradników a sposobów lutowania jest dziesiątki i zależą od tego co sie lutuje, czym się lutuje i jak to robi. 

Ostatnio szalałem z takim ganem : 

lutownica.jpg

A w domu mam takie maleństwo : 

STATIONZD-931.png

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
2 godziny temu, Ktosiu napisał:

Masz YouTube to nie problem wpisać LUTOWANIE i klepnąć ENTER. 

Cenowo 20 do  kilku tysięcy za stację lutowniczą. Do wyboru do koloru. 

Nie ma jakiś konkretnych poradników a sposobów lutowania jest dziesiątki i zależą od tego co sie lutuje, czym się lutuje i jak to robi. 

Ostatnio szalałem z takim ganem : 

lutownica.jpg

A w domu mam takie maleństwo : 

STATIONZD-931.png

Nie no tak,ale liczyłem na jakieś sprawdzone poradniki.

Twój zestawik wygląda na drogi :o 

Opublikowano

Co znaczy sprawdzone ?  Sam  nie uczyłem sie z tutoriali i od 10 roku życia lutowałem układy wiec nie potrzebuję wiedzieć co w nich jest.  
 Z tutoriali czy poradników nic się nie nauczysz poza teorią ( jakie  luty, kalafonie czy pasty używać i do czego , jak trzymać lutownicę , jak lutować bezpiecznie itp )  one są tylko   poglądowe a na dodatek wątpię by jakiś miał wszystkie informacje , uczysz sie używając.   
Twój problem poszukać , jak widać idziesz na łatwiznę to dosłownie jak szukać sposobu na to jak zostać najlepszym graczem oglądając tutoriale. 

Czy drogi zestaw nie wiem,  wydać 400 zł to aż tak dużo w porównaniu do możliwości uszkodzenia sprzętu za kilka tysięcy w czasie lutowania byle badziewiem?  

Kable, druty w słuchawkach, wtyczkach i zwykłym sprzęcie lutować można zwykłą lutownica pistoletową z cyną i kalafonią w łapce, reszta się zwykle przydaje przy elektronice i bez dodatkowego sprzętu nie idzie lutowanie tak bezpiecznie delikatnej elektroniki  : odsysacza,  różne rodzaje grotów , pasty , kwasy do lutowania, stolik do mocowania , lupa czy mikroskop z ekranem...  Dodatkowy sprzęt zawsze wyjdzie drożej niż czasami kupno samej lutownicy. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...