Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Awaria, osłabienie sprzętu

Gryzu33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam do was pytanie , czy uszkodzony zasilacz moze byc przyczyną tego ze na monitorze podczas rozgrywki skaczą mi przeźroczyste paski i czy moze on byc przyczyną tez osłabienia wydajności sprzętu , w grach które powinny chodzić na ustawieniach wysokich np Ring of Elisium, Moj sprzęt to 

Intel Core i5 6500

Gtx 1050 Ti

8gb ram

Zasilacz to jakiś 6 letni Noname a reszta podzespołów jest nowa , jesli to nie wina zasilacza czy możecie mi pomóc rozwiązać problem ? 

Opublikowano

Oczywiście że zasilacz może wpływać na wydajność. Te wszystkie noname nie maja żadnych zabezpieczeń i mogą nie trzymać odpowiedniego napięcia. Radzę ci go wymienić na coś markowego żeby ci przez jakieś przepięcie podzespołów nie spalił. Np coś takiego https://www.x-kom.pl/p/423078-zasilacz-do-komputera-be-quiet-system-power-9-500w.html 

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Opublikowano

Własnie dziś zamówiłem Corsair Vs550W , też da rade ? Dodam też że najwyzsze temp na karcie podczas gry to 72 a na procesorze 52 , jest ok ?

Opublikowano

Temperatury są ok. Tak ten corsair będzie dobry.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

• Aive zmienił(a) tytuł na Awaria zasilacza, osłabienie sprzętu
  • Aive zmienił(a) tytuł na Awaria, osłabienie sprzętu
Opublikowano

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

zrobiłem tes furMarkiem jak było w tamtym poscie , co myslicie o wynikach ?

sssd.png

Napięcie Min na karcie to 0.675V a max 0.813 a podczasz gdy grałem w Ring Of Elisium napięcie wynosiło 1.050 V

Opublikowano

Zrób zdjęcie tych pasów i wyślij nam.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Właśnie żeby szło ,to bym wysłał ale to sie pojawia raz na jakis czas i nie da się tego uchwycić, pamiętam kiedyś miałem grafę uszkodzoną to były pasy na monitorze ale inne zupełnie a te są wtedy kiedy hmm kiedy załóżmy przy dynamicznej rozgrywce porusza się kamerą góra dół lewo prawo , to nawet nie są paski tylko takjakby ekran nie nadążał :D nie wiem jak to wytłumaczyć

Opublikowano

Pasy na monitorze mogą być od wszystkiego co jest niewłaściwe ekranowane, kable napędów, kable zasilania, czy dźwięku. Tak samo mogą być od zasilacza albo karty graficznej głównie od cewek albo grzejącej sie grafiki .  
Inna sprawa że na sprzęcie który działa na granicznych wartościach zasilania czy niewłaściwym zasilaniu tez mogą pojawiać sie pasy, zwykle powodem jest niedopasowanie mocy zasilacza do mocy pobieranej przez cały sprzęt. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Karte graficzna wyeliminowalem , wlozylem inna 1050 ti od kumpla i jest to samo , zasilacz jaki mam to corsair vs 550 procesor to i5 6500 i 8gb ramu 2400 mhz  , zasilacz kupilem nowy kilka dni temu wlasnie zeby go wyeliminowac i na innej grafie to samo

Jakies inne pomysly ?

Opublikowano

Przydźwięki od badziewnych kabli albo problem z monitorem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mógłbyś wytłumaczyć jakie ,, przydzwięki '' co to oznacza ? Monitor nie jest podłączony pod HMDI bo monitor takiego wejść , podłączony jest to VGA 

Opublikowano
17 godzin temu, Gryzu33 napisał:

Mógłbyś wytłumaczyć jakie ,, przydzwięki '' co to oznacza ? Monitor nie jest podłączony pod HMDI bo monitor takiego wejść , podłączony jest to VGA 

To tym bardziej może się takie coś dziać na VGA, bo jest to kabel analogowy. Podmień go. Jeśli nie pomoże - podmień monitor.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano
Dnia 3.02.2019 o 21:20, Gryzu33 napisał:

Właśnie żeby szło ,to bym wysłał ale to sie pojawia raz na jakis czas i nie da się tego uchwycić, pamiętam kiedyś miałem grafę uszkodzoną to były pasy na monitorze ale inne zupełnie a te są wtedy kiedy hmm kiedy załóżmy przy dynamicznej rozgrywce porusza się kamerą góra dół lewo prawo , to nawet nie są paski tylko takjakby ekran nie nadążał :D nie wiem jak to wytłumaczyć

v-sync-explained.jpg

Coś takiego Ci się wyświetla "jakby monitor nie nadążał"?

Txt źle się zgrywają, są przesunięte względem siebie przy szybkich ruchach myszki, czy jakiś szybszych akcji

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
2 godziny temu, Nekrosmanteia napisał:

v-sync-explained.jpg

Coś takiego Ci się wyświetla "jakby monitor nie nadążał"?

Txt źle się zgrywają, są przesunięte względem siebie przy szybkich ruchach myszki, czy jakiś szybszych akcji

Tak dokładnie coś takiego , czym jest to spowodowane ?

Opublikowano
Przed chwilą, Gryzu33 napisał:

Tak dokładnie coś takiego , czym jest to spowodowane ?

VSync
Synchronizacja pionowa.

Masz za dużo FPS na monitor, czyli gra 200FPS a monitor 60Hz (przykład) i wtedy to występuje, gra wczytuje już inne położenie piksela ale monitor wciąż w pamięci ma stare i takie "nakładanie" się tekstur na siebie występuje.

Włącz VSync w ustawieniach gry, także w panelu sterowania Nvidii włącz synchronizację.

Znajdziesz to w 2 zakładce po prawej stronie, tam szukasz "synchronizacja pionowa" albo "VSync" (obie nazwy są poprawne) i aktywujesz tą opcję, jedyny "minus" to taki że FPS zrówna się z odświeżaniem monitora, czyli jak masz monitor 60Hz to i FPS będą max 60, monitor 144Hz to i w grze 144FPS MAX itd.

Tutaj masz ładnie wyjaśnione co i jak, jest tutaj także twój problem

Mój zestaw

Opublikowano
3 minuty temu, Nekrosmanteia napisał:

VSync
Synchronizacja pionowa.

Masz za dużo FPS na monitor, czyli gra 200FPS a monitor 60Hz (przykład) i wtedy to występuje, gra wczytuje już inne położenie piksela ale monitor wciąż w pamięci ma stare i takie "nakładanie" się tekstur na siebie występuje.

Włącz VSync w ustawieniach gry, także w panelu sterowania Nvidii włącz synchronizację.

Znajdziesz to w 2 zakładce po prawej stronie, tam szukasz "synchronizacja pionowa" albo "VSync" (obie nazwy są poprawne) i aktywujesz tą opcję, jedyny "minus" to taki że FPS zrówna się z odświeżaniem monitora, czyli jak masz monitor 60Hz to i FPS będą max 60, monitor 144Hz to i w grze 144FPS MAX itd.

Tutaj masz ładnie wyjaśnione co i jak, jest tutaj także twój problem

Czyli Mogę mieć wrażenie że mam lagi nawet pzy 200 fps tak ? 

Opublikowano
Przed chwilą, Gryzu33 napisał:

Czyli Mogę mieć wrażenie że mam lagi nawet pzy 200 fps tak ? 

I tak i nie, widzisz że coś nie tak z obrazem, ale nie jest to lag a przyspieszenie wyświetlania, bo monitor wyświetla klatkę B na klatce A zanim ta jeszcze się skończy.
Czyli masz górną część nowej klatki a dolna wciąż jest stara, wtedy masz te "przesunięcie" bo nowa klatka jest już w innym miejscu a stara wciąż patrzy w stare.

VSync najlepiej używać, wtedy nie masz tego wizualnego błędu, choć czasami poprawia grę i nie rysuje przesunięcia, ale rzadko i nie są to gry akcji.

Ale patrząc na taki obraz można odczuć jakby to były lagi, choć nimi nie są.

Lag- opóźnienie.

Przesunięcie- przyspieszenie.

Mój zestaw

Opublikowano
1 godzinę temu, Gryzu33 napisał:

Ok , zobaczę na innym monitorze i dam znać , może faktycznie monitora wina ma juz swoje lata 

Możesz też włączyć na jedną grę VSync i sprawdzić czy problem wciąż występuje, jeżeli nie, to musisz kupić monitor 144Hz

Mój zestaw

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...