Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z polskimi znakami w navicat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dodaje nową biżuterię na server. Zacząłem od wpisów do navicata z generatora Paszki: http://paszka.xaa.pl/generatory/generato...tor_itemow
Po wgraniu ich w bazę navicat nie ma Polskich znaków. Zamiast "Ł" jest jakieś dziwne "L". Dodam że w opcjach tabeli item_proto jest ustawiony zestaw znaków na utf8-- UTF-8 Unicode a kolacja na utf8_polish_ci. Z góry dziękuje za pomoc

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

• Aive zmienił(a) tytuł na Problem z polskimi znakami w navicat
Opublikowano

W Navicat wpisuj nazwy bez polskich znaków, a w item_names.txt (po rozpakowaniu pliku item_proto masz item_names.txt oraz item_proto.txt) wpisz z polskimi znakami, np.

Navicat:

Vnum    (ID)   |                name                   |    locale_name    

100000           |   Kolczyki Ostatecznosci  | Kolczyki Ostatecznosci

item_names.txt:

100000 (TAB) Kolczyki Ostateczności

w kliencie będą wtedy polskie znaki a w Navicat nie muszą być ;)

Opublikowano
Dnia 29.01.2019 o 20:13, WucMetina napisał:

W Navicat wpisuj nazwy bez polskich znaków, a w item_names.txt (po rozpakowaniu pliku item_proto masz item_names.txt oraz item_proto.txt) wpisz z polskimi znakami, np.

Navicat:

Vnum    (ID)   |                name                   |    locale_name    

100000           |   Kolczyki Ostatecznosci  | Kolczyki Ostatecznosci

item_names.txt:

100000 (TAB) Kolczyki Ostateczności

w kliencie będą wtedy polskie znaki a w Navicat nie muszą być ;)

Nie pomagaj tak, jeśli Ty tak masz to masz źle. Dam Ci też że w navicat można mieć PL znaki bez problemu, a nawet potrzeba takowa jest, aby były:
image.png

Dnia 29.01.2019 o 12:33, money98 napisał:

Witam, dodaje nową biżuterię na server. Zacząłem od wpisów do navicata z generatora Paszki: http://paszka.xaa.pl/generatory/generato...tor_itemow
Po wgraniu ich w bazę navicat nie ma Polskich znaków. Zamiast "Ł" jest jakieś dziwne "L". Dodam że w opcjach tabeli item_proto jest ustawiony zestaw znaków na utf8-- UTF-8 Unicode a kolacja na utf8_polish_ci. Z góry dziękuje za pomoc

No to masz źle. Nie polecam korzystania z poradników Paszki, sam Paszka pajac daje rozwiązanie o których nie ma pojęcia. Generator? Po co komu? Generator to zły pomysł.

Chcesz dodać jakieś itemy? Można skopiować cały wiersz bądź wiersze od +1 do +9 ale całe, nie tylko nazwy do np. notepad++, ustawić po swojemu ID, zmienić itd i skopiować całą naszą edycję z notepada, zjechać na sam dół i potem strzałka w dół i wkleić, zapyta czy na pewno wkleić całe rekordy i można na pewno wkleić i gotowe, zrobione. 

Inne metody również są w postaci SQL.

W sumie jest wiele metod, zamiast uczyć się od tłumana ucz się proszę praktykować, niż korzystać z błędnych poradników, pomocy itp.,

Zmieniłeś na UTF8, daj na varbinary w locale_name i tam nie masz ustawień dot. zestaw znaków. 

Wgrywając SQL niezakodowane w postaci jaką robisz z PL znakami jest to błąd, można zakodować znaki Polskie i wtedy wgrywać SQL. Jeśli masz w locale_name na text i UTF8 to nie wstanie Ci db. Jak wstanie to będziesz miał wiele problemów dot. Polskich znaków, czyli podnoszenie itemów będą wyświetlone dziwne znaki a w najlepszym wypadku będą to znaki zapytania. 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

@UP nie źle bo dobrze jest ;) może to być też zależne od plików serwerowych, ale u mnie to działa bez problemu :) Ja tak robię i w grze mam normalnie polskie znaki a wszystko działa więc no ;)

Poza tym po co komu polskie znaki na czacie np. w informacji o podniesieniu Itemu? jakoś wątpię aby ktoś przywiązywał jakąkolwiek uwagę do tego :p

Opublikowano
2 minuty temu, WucMetina napisał:

@UP nie źle bo dobrze jest ;) może to być też zależne od plików serwerowych, ale u mnie to działa bez problemu :) Ja tak robię i w grze mam normalnie polskie znaki a wszystko działa więc no ;)

Nie masz, upuść zbroję i podnieś i wtedy zobaczysz o co mi chodzi. Klient = serwer, w tym wypadku item_proto klientowe = serwerowe.

W grze w EQ masz tylko polskie znaki, reszta masz znaki bez ą, ć, ó, ł przy np. podnoszeniu itemów. 
Jak zgrać potem z polskimi znakami z item_proto serwerowego? Proste, na moim forum jak i na wielu innych forach jest plik .py, który pobierze mob_proto i item_proto z serwera z znakami polskimi.

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...