Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Grzanie się pamięci ram w laptopie

Kops007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Mam problem z pamięciami gdyż się grzeją i po dłuższym czasie zaczynają piszczeć, co oczywiście irytuję. Kupiłem te pamięci używane kilka dni temu, sprzedawca sprawdzał je memtestem, ja również to zrobiłem i wszystko jest ok.  Pomyślałem o nałożeniu na nie radiatorków, ale problem jest w tym, że nie ma tam miejsca. Między pamięciami a obudową jest max 3mm a najkrótsze jakie znalazłem mają 5mm.
Pytanie jest takie, czy da się coś zrobić z obecnymi pamięcimi, żeby zmniejszyć temeperaturę? Nie chce kupować nowych.

PS: Jakby to miało znaczenie:
Laptop: RM Mobile One 945
Płyta główna: Z91FR
Pamięci: 2x1GB Samsung DDR2 800Mhz

Jak zainstalowałem PuppyLinux to pamięci się aż paliły, później zmieniłem na Peppermint i i grzeją się mniej, ale pisk dalej jest.

Opublikowano

Problemem raczej nie są pamięci tylko stary  gniot który nie wydala z odprowadzaniem ciepła. 

Stawiał bym też na możliwe  uszkodzenie pamięci które zwykle w wyższej temperaturze wykazują więcej błędów.  Twój problem sprawdzić czy je wymienić na inne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu Wiem, te stare laptopy mają strasznie proste i co za tym idzie słabe chłodzenie. Tak czułem, że nic się nie da z tym zrobić oprócz próby włożenia innych pamięci, ale warto zapytać. Tak ogólnie laptop choć gniot da się na nim obejrzeć film w fullhd, ale tylko na peppermint, który korzysta z jakiś obliczeń chmury co odciąża komputer. Za bardzo się nie zagłębiałem, więc mogę się mylić, co nie zmienia faktu, że jest zajebistym linuxem. :D

Tak ogólnie Ktosiek miałem jeszcze jedno konto przed 2016 i powiem Ci, że robisz bardzo dobrą robotę na tym forum.  ;)
Choć czasami napiszesz (nie obraź się) chamski komentarz to ważne, że pomagasz i za to Cię szanuję. :)
Jakbyś pytał dlaczego to napisałem, to tak po prostu. Możesz zamknąć temat.

Opublikowano

Może nie chamski ale lobię kpić z ludzi którzy z byle głupotą lecą na forum kiedy rozwiązanie mają przed sobą np poszukać na  google albo sami sobie stwarzają problem tam gdzie go nie ma.  

Mam uprzedzenie do tego modelu  laptopa, jakoś popularny jest w UK ostatnio bo pewnie ktoś pozbywa się go w dużych ilościach po 20-30 funtów na giełdach a ludziska masowo kupują. Przez ostatnie kilka miesięcy miałem identyczne trzy do naprawy gdzie zjarania dosłownie była płyta główna od przegrzania. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...