Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Porady odnośnie gry adc

Huqutys

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, jestem nowym graczem ligi i bardzo mi się spodobała, a do tego rola adc strasznie mi jakoś tak przypasowała. Tutaj jest pytanie jak poprawnie grać jako adc? 

Irytujące jest trochę to, że prawie każdy apc ma cie na swoje combo, każdy w teamfighcie próbuje cię wyeliminować jako pierwszego. Podam przykład z dziś: Jest teamfight, dostaje ulti nautilusa które mnie podrzuca i nie moge nic robić  oraz całe combo diany na twarz no i mnie po prostu już nie ma, jak się przed tym bronić i jak tego unikać? Jak się pozycjonować w teamfightach? Oraz jak grać na lini, żeby jej nie zepsuć bo wiadomo, że czasami trafi się na słabszego supporta i jest troche trudniej. Spodobała mi się strasznie vayne oraz jej możliwości outplejowania ludzi, a może polecicie mi jeszcze innego mocnego adc, którym uda mi się zajść na jakiś przyzwoity poziom. Z góry bardzo dziękuje :D 

Opublikowano

Vayne moim zdaniem jest jednym z najlepszych, w tym moim ulubionym z wszystkich AD Carry.
Podobnie działa Kai'Sa, też ma stackowanie na autoattacki, bije jakieś dodatkowe obrażenia, kiedy ewoluuje swoje E to też ma niewidkę jak Vayne na swoim ultimate.

Mimo wszystko wolę grę Vayne, jej Q co sekundę podczas użycia ulta pozwala na nieziemskie outplaye i tym podobne.
Fajne jest też to, że ma stuna, co bardzo pomaga przy walkach w jungli, czy wymianach przy ścianach na linii.
Może Cię to też uchronić przed gankami ze strony drużyny przeciwnej.
Dlatego jeśli chcesz grać AD Carry, wybierz Vayne.

giphy.gif

Opublikowano

ADC dopiero zaczyna mieć znaczenie w grze jak się trochę wyfarmi bądź zgarnie pare killi. Do tego czasu musisz stać na linii i dobijać creepy jak i wymieniać się ciosami z przeciwnikami, najłatwiej będzie Ci to robić jak enemy ADC będzie w trakcie animacji atakowania miniona, dodatkowo jeśli grasz matchup gdzie twoja postać ma większy range od przeciwnej typu Caitlyn na Vayne to będzie to jeszcze łatwiejsze. 

W teamfighcie musisz stać z tylu za swoją drużyna i atakować najbliższy cel który jest w twoim zasiegu oraz oczywiście przemieszczać się cały czas żeby przeciwnicy Cię nie dopadli. Jeśli masz problem z wyłapywaniem w team fightach tak jak napisałeś to jest taki item jak „Quicksilver Sash” który po użyciu ściąga wszystkie CC’ki(stuny, slowy itp), także polecam go zbudować czasem. Prócz tego nie ma co więcej pisać tylko grać, grać i grać aż w końcu nauczysz się tego wszystkiego.

tumblr_nu2fu56gEN1tj1rj6o2_500.png&ehk=7

Opublikowano
3 godziny temu, Sneakysu napisał:

ADC dopiero zaczyna mieć znaczenie w grze jak się trochę wyfarmi bądź zgarnie pare killi. Do tego czasu musisz stać na linii i dobijać creepy jak i wymieniać się ciosami z przeciwnikami, najłatwiej będzie Ci to robić jak enemy ADC będzie w trakcie animacji atakowania miniona, dodatkowo jeśli grasz matchup gdzie twoja postać ma większy range od przeciwnej typu Caitlyn na Vayne to będzie to jeszcze łatwiejsze. 

W teamfighcie musisz stać z tylu za swoją drużyna i atakować najbliższy cel który jest w twoim zasiegu oraz oczywiście przemieszczać się cały czas żeby przeciwnicy Cię nie dopadli. Jeśli masz problem z wyłapywaniem w team fightach tak jak napisałeś to jest taki item jak „Quicksilver Sash” który po użyciu ściąga wszystkie CC’ki(stuny, slowy itp), także polecam go zbudować czasem. Prócz tego nie ma co więcej pisać tylko grać, grać i grać aż w końcu nauczysz się tego wszystkiego.

A jeśli chodzi o sytuację kiedy mój team strasznie dostaje w dupę i przeciwny APC jest tak naffedowany, ze wystarczą jego 2 umiejętności i mnie nie ma, to co wtedy? Jak się mam zachować w takiej sytuacji?

Opublikowano
56 minut temu, Huqutys napisał:

A jeśli chodzi o sytuację kiedy mój team strasznie dostaje w dupę i przeciwny APC jest tak naffedowany, ze wystarczą jego 2 umiejętności i mnie nie ma, to co wtedy? Jak się mam zachować w takiej sytuacji?

Wtedy to już nie pozostaje nic innego jak ff15 xD A tak serio to ciężko powiedzieć, ADC jest fajną rolą ale minus grania nią jest taki, że jeśli twoja drużyna mocno przegra early/mid game to już masz trochę lipe i jedyne co Ci pozostaje to próbować się wyfarmić i stać cały czas w bezpiecznej odległości żeby Cię nie złapali, musisz również wziąć pod uwagę to co może zrobić enemy carry, np. grasz na nafeedowaną Ahri to zawsze musisz wziąć pod uwagę że ona może zrobić flash+E na ciebie bądź też doskoczyć do Ciebie z ulta. 

Opublikowano
2 godziny temu, Sneakysu napisał:

Wtedy to już nie pozostaje nic innego jak ff15 xD A tak serio to ciężko powiedzieć, ADC jest fajną rolą ale minus grania nią jest taki, że jeśli twoja drużyna mocno przegra early/mid game to już masz trochę lipe i jedyne co Ci pozostaje to próbować się wyfarmić i stać cały czas w bezpiecznej odległości żeby Cię nie złapali, musisz również wziąć pod uwagę to co może zrobić enemy carry, np. grasz na nafeedowaną Ahri to zawsze musisz wziąć pod uwagę że ona może zrobić flash+E na ciebie bądź też doskoczyć do Ciebie z ulta. 

No rozumiem, w takim razie chyba muszę się przyzwyczaić do tego, że mogę zostać one shotowanym w każdej chwili i jakoś próbować to ogrywać czy coś w tym stylu, dzieki Ci bardzo oraz koledze na górze za wskazówki. Temat można zamknąć 

Opublikowano

To jest właśnie ADC. W późniejszej fazie gry możesz sam wyccarować team fighta i wygrać gierkę a również w jednej sekundzie możesz zostać wyłapany i przegrać :P Temat zamykam, jakbyś miał jakieś pytania to pisz śmiało na PW a postaram się pomóc! :) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...