Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Słaba grafika w grze po aktualizacji Windows 10

trudss

Pytanie

Opublikowano

Witam,od czasu aktualizacji nowej wersji windows 10 oraz sterowników intela mam problem z grą (Assassin Creed Oddyssey). Mam laptopa MSI GV62 i jak najbardziej spełnia wymagania sprzętowe (procesor intel core i7,16 GB RAM, karta graficzna NIVIDIA Geforce GTX 1050), przed aktualizacją wszystko chodziło w najlepszej jakości bez dodatkowego zmieniania w grafice.Nie mam pojęcia co robić,wydaje mi się ze próbowałam juz wszystkiego. Instalowałam na czysto sterowiki,zmieniałam ustawienia w panelu Nvidi,instalowałam grę od nowa i nic. 

Wrzucam screeny z gry jak było przed i aktualnie

20190120220050_1.jpg

20190107231033_1.jpg

20190116112104_1.jpg

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przywróciłam ustawienia fabryczne i wszystko śmiga. Teraz się tylko obawiam co będzie jak system będzie chciał wymusic sktualizacje systemu a z nią aktualizacje innych sterownikow. Niestety niemam pojęcia czy przyczyną były sterowniki Intela czy Nvidi, Geforce'a instalowałam od "czysta",pytanie czy da się tak samo zrobić ze sterownikami Intela? Pobrać najnowszą paczkę ze strony usuwając przy okazji stare ? Dzięki za wszystkie odpowiedzi btw :) 

Opublikowano

A jesteś w stanie dać ss z zbliżonych wyglądem miejsc? Pokazać resztę ustawień graficznych i powiedzieć, czy w tle masz coś jeszcze odpalone? Bo problemem jest sama jakość grafiki, a nie płynność?

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Gra chodzi płynnie,problemem jest tylko grafika. Wcześniej grałam z odpalonymi wszystkimi aplikacjami w tle i nie wpływało to na jakość. 

Właśnie sprobowałam wymusic na grze zeby poszła tylko na tej mocniejszej karcie i wogóle nie znajdowało mi geforce w menadzerze zadań,gra chodziła tylko i wyłącznie  na procesorze CPU intela i gra generalnie odpalała się 15 minut.Wysyłam screeny jak jest aktualnie przy włączonych kartach graficznych,wykorzystanie Geforce 100% ale nie wpływa to na jakość grafiki. Myślę nad restetem wszystkich ustawien zarówno windowsa jak i sterownikow,moze przy aktualizacji wkradł sie błąd

Zrzut ekranu (2).png

Zrzut ekranu (3).png

Zrzut ekranu (5).png

Opublikowano

Zmieniłam rozdzielczość i jest o niebo lepiej,to jeszcze nie jest to co na początku ale widocznie muszę się pobawić z rozdzielczością.

Zmieniłam na 200% bo na 100% była mała r\oznica 

Zrzut_ekranu_(11).png

Zrzut_ekranu_(12).png

Zrzut ekranu (13).png

Opublikowano
Przed chwilą, trudss napisał:

Na 100% wygląda to tak. Czy musze coś dodatkowo zmieniac w ustawieniacg grafiki windowsa?

Raczej nie, bo jeśli gra odpala się na dedykowanej karcie graficznej, to powinno być oki

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Jest lepiej,ale nie tak jak było wcześniej. Gra działa płynnie,nie tnie się,jednak jest sporo niewyraźnych detali (np.chmury czy liście) ,mo\zliwe ze coś poprzestawiałam w ustawieniach nvidii,ale jakoś do tego dojdę :)

Zrzut_ekranu_(22).png

Zrzut ekranu (23).png

Zrzut ekranu (24).png

Tak było przed aktualizacją 

20190103180355_1.jpg

20190107231033_1.jpg

20190107232109_1.jpg

W innych grach też słabo.  Nie mam pojęcia co jest nie tak

Zrzut_ekranu_(25).png

Opublikowano

A to rzeczywiście, jeśli coś się zmieniło nie tylko w 1 grze, to jakiś globalny problem. Ew może spróbuj przeinstalować te sterowniki albo wrócić do wcześniejszej wersji.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Właśnie odinstalowałam wszystko i instaluje wcześniejszą wersje sterownika. Problem nie leży po stronie systemu czy Intela tylko karty Nvidi?  Jak to nie pomoze to chyba będe musiała zacząc od ustawień fabryczych,laptop ma 2 miesiące wiec to raczej nie wina zawalenia dysku syfami

Niestety żadnej zmiany

Zrzut ekranu (26).png

Nope,nic nie pomogło,instaluje wszystko od początku bez żadnych aktualizacji sterownikow. Czy błąd moze być w tym że instalowa\lam nowe sterowniki intela bez usuwania starych? Albo problem leży po stronie tej nowej wersji windowsa 10 ?

Opublikowano

Ostatnio zauważyłem pewną zależność, że jest coś nie tak z nowymi sterownikami ok NVIDII. Widzę po screenshocie wyżej. że masz jedną z nowszych "417.x". Twój problem może polegać na ciągle zachowujących się plikach ustawień z NVIDII. Przy instalacji sterowników można wybrać czystą instalację, jednak osobiście nie jestem pewny co do jej skuteczności. Aby najlepiej "wyzerować" sterowniki warto użyć programu Display Driver Unistaller.

https://www.guru3d.com/files-details/display-driver-uninstaller-download.html

Nie mam dowodów, że program działa lepiej od czystej instalacji NVIDIA, jednak osobiście zauważyłem lepszy efekt w przypadku DDU. Działanie DDU polega w skrócie na wejście do trybu Safe Mode w Windowsie i wybranie odpowiednich opcji w programie. Po takiej reinstalacji wszystkie opcje powinne wrócić do ustawień domyślnych. Jeżeli tak się stało, a poprawy wciąż nie ma, to można wyeliminować podejrzenia sterowników. 

117-AwardImgMaster-1475160600.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...