Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Przyciemnianie się monitora

XinegO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie wiem czy wybrałem dobre miejsce na ten temat ale potrzebuję waszej pomocy.

Podczas użytkowania monitora : LG FLATRON M2794DP gdy na ekranie jest ciemno (np. w grach jeżeli jest noc, lub ciemna strona internetowa itp itd) automatycznie monitor się przyciemnia do takiego stopnia, że praktycznie nic nie widać.

Prawdopodobnie jest to przyczyna włączonej opcji w menu monitora: DDC/CI, ale problem jest taki że nie jestem w stanie jej wyłączyć. Funkcja jest na szaro (tak jakby nie do zmiany) i nie dam rady jej przestawić na : OFF.

Poniżej zdjęcie jak to wygląda:

c2afc5b38cae.jpg

Proszę o pomoc aby wyłączyć to opcje.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Bez sensu dedukujesz, widocznie ustawiłeś dynamiczne ustawienia kolorów albo na automatyce jakieś opcje związane z ustawieniami obrazu. 

Opcja kompletnie nie ma nic wspólnego z tym co myślisz. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nic nie ustawiałem. Opcje są cofnięte do fabrycznych. Kolor dynamiczny oraz kontrast dynamiczny są wyłączone.

Masz może jakiś pomysł jak zrobić żeby się to nie przyciemniało?

A tak wgl. 

https://pl.wikipedia.org/wiki/VESA_Display_Data_Channel

Link do wiki co to jest DDC.

Tutaj cytat "Dodatkowy standard DDC/CI (Command Interface) umożliwia programowe sterowanie monitora, tzn. wysyłanie rozkazów, które mogą powodować np. zmianę jasności, kontrastu, czy rozmiaru obrazu."

Opublikowano

To jak to sie ma mieć do tego co sugerujesz ? Nie masz kompletnie  obsługi załączonej DDC/CI więc w czym ma być problem z tą własnie opcją której jak to widać nawet nie zrozumiałeś. Służy do PROGRAMOWEGO USTAWIANIA OPCJI OBRAZU z poziomu aplikacji np dla grafików albo architektów. Taką samą obsługę ma karta graficzna jeśli jest załączona albo aktywna w sterownikach która akurat nie jest załączona , jak byk interfejs jest wyłączony. Zresztą działa tylko przez RGB lub DVI.  
Można próbować aplikacji NaViSet ale nie zadziała jeśli interfejs nie będzie załączony albo obsługiwany przez wejście monitora. 

Problemem są ustawienia monitora, na takim staruszku zwykłym LCD  nie ma co liczyć na właściwe ustawienia niestety. Jako opcję możesz poszukać regulacji gamma ( chyba  jej nawet nie ma )  i lekko podciągnąć, rozjaśni obraz ale da kontrastowy i wyraźny przy ciemnych scenach.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

• Aive zmienił(a) tytuł na Przyciemnianie się monitora

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...