Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

ciocio1234

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Mam specyficzny problem odnośnie internetu.. a dokładniej z grami online.

Otóż zacznę od początku.. 

Posiadam internet z Playa w telefonie i udostępniam go sobie na PC (jestem w momencie zerwania umowy internetu radiowego i czekam na światłowód więc został mi jedynie internet z telefonu jakby ktoś pytał)

No i sprawa wygląda w ten sposób, że jeszcze miesiąc temu wszystko ładnie działało udostępniałem sobie internet LTE Play (Plus) - uzywam go poniewaz z niego jest najlepszy zasieg w mojej okolicy -  co prawda mam 50 gb na miesiac ale i tak daje rade tzn jak potrzeba mi sciagnac jakas gre czy cos to lece do znajomego z dyskiem i ogarniam od niego nie zuzywajac transferu. Z internetu do tej pory korzystałem w celu przeglądania internetu, ogladania sobie filmow na yt/seriali oraz grałem sobie w gierki typu lol, cs, metin itp.

Ostatnio robiłem reset telefonu i gdzieś od tamtego czasu gdy dalej udostępniam sobie internet mam problem w (!) NIEKTÓRYCH (!) grach, a nie we weszystkich. 

Próbując grać w LoL-a mam problem z klientem i czatem otóż wyskakuje mi okienko "Trying to reconnect" które po jakiś 4-5 sekundach znika i znowu pojawia sie , znika i tak w kółko, czat tak samo wywala mi potem łączy.. wywala i znowu łączy.. do gry, żeby mnie w końcu połączyło to jest droga przez piekło bo często wywala mi na chwile ten błąd jak albo wybieram postać albo jak się gra zaczyna i musze włączyć od nowa całą grę, żeby mnie zalogowało do gry.. Teraz najśmieszniejsze: w samej grze mam ping w miare stały: 70ms-80ms :)))  Nie mam pojecia o co chodzi, z ludzmi tez normalnie pisze i w grze mi nic nie wyskakuje oraz normalnie mi tam dziala czat z ludzmi ale w tle i tak jest ten klient ktorego czesto jak juz jestem w gierce to wypie**alam bo mnie denerwuje jak slysze ten dzwiek gdy mnie odcina od neta w kliencie (czyli w tym okienku jak sie gre zminimalizuje) i potem znowu łączy.

Kolejne 2 gry które sprawdzałem działają bez zarzutów tj. Metin oraz CS GO - nie wiem o co chodzi ale tam normalnie pykam i nic mi nie wyskakuje nic mnie nie wkurza nie ma w sumie do czego sie przyczepic, ping jest tez podobny okolo 80 pinga i nawet dzisiaj gralem z 3h w CS gdzie mialem z 3 razy okolo 2-3 sekundowe "lagi" nic więcej takze przyjemnie mi się grało.

Kolejnymi grami są: Paladins i Tera

Otóż w sumie w te gry jeszcze nie zaczalem dobrze grac a widze, ze podobne błędy jak w LoLu się pojawiają tzn w Paladins tez mam czesto jakies okienko ze stracilem polaczenie czy cos (wbilem pierwszy raz do tej gry i stwierdzilem ze to juz nie na moje nerwy bo chcialem sobie jakas inna gre niz lol znalezc  i pograć ze znajomymi ale ta sama sytuacja..)

Ostatecznie przeszedlem na Tere bo namowilem znajomych i mielismy wszyscy sobie od 0 wystartowac i wspolnie grac.. i tutaj kolejny problem jak tworze postac tzn loguje mnie wszystko git itp itd do momentu jak juz wybieram nazwe mojej postaci, caly wyglad itp sobie ogarne i klikam, zeby zrobic juz postac to mi wyskakuje komunikat, ze mnie odlaczylo czy cos i wywala mnie do menu glownego.. robilem tak z 20 razy i za kazdym razem ten sam efekt w tym samym momencie..

Nie wiem teraz za bardzo co robić, bo jezeli byłaby to jedna gra to jeszcze jakos bym na to oko przymknal ale juz mnie to zaczyna denerwowac dlatego liczę na Waszą pomoc :>

Ogolnie co sam próbowałem robić to wyłączyłem zapore i antywira - nic, wyłączyłem ipv6 - nic, kombinowałem z DNS w ipv4 - dalej bez skutku.. nie wiem straciłem już pomysł co dalej moge robić :<

Z góry ogromnie dziękuję za pomoc i chęci :))

Pozdrawiam, 

ciocio1234  :5_smiley:

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli udostępniasz przez Wi-Fi, to spróbuj użyć USB, zaś jeśli przez USB, to spróbuj przez Wi-Fi 

Jeśli w poście masz do mnie sprawę dodaj @dawidex335

Opublikowano

Dodam jeszcze, ze w tle uruchomiłem sobie wiersz polecen jak jestem na lolu i wpisuje przykladowo : "ping wp.pl -t" i tam mam wahania pingu od 50 do 80 i zawsze co sekunde otrzymuje odpowiedz od cmd takze nie mam raczej problemu ze zbyt długim czasem oczekiwania, wstawie w sumie teraz przyklad jak to wyglada

dxa.png

@dawidex335 Co do Twojej rady to nie mam za bardzo możliwości, ponieważ komórkę mam w pokoju obok na parapecie przy antenie, bo tam mam najlepszy zasięg, mieszkam na tzw "zadupiu" i jakbym miał ją w swoim pokoju to ciężko tutaj jakiekolwiek LTE złapać :/ 

Opublikowano
4 minuty temu, ciocio1234 napisał:

Dodam jeszcze, ze w tle uruchomiłem sobie wiersz polecen jak jestem na lolu i wpisuje przykladowo : "ping wp.pl -t" i tam mam wahania pingu od 50 do 80 i zawsze co sekunde otrzymuje odpowiedz od cmd takze nie mam raczej problemu ze zbyt długim czasem oczekiwania, wstawie w sumie teraz przyklad jak to wyglada

dxa.png

@dawidex335 Co do Twojej rady to nie mam za bardzo możliwości, ponieważ komórkę mam w pokoju obok na parapecie przy antenie, bo tam mam najlepszy zasięg, mieszkam na tzw "zadupiu" i jakbym miał ją w swoim pokoju to ciężko tutaj jakiekolwiek LTE złapać :/ 

Nie wiem czy wiesz, ale w krajowym roamingu w playu nie dziala LTE, a sieć ma maksymalną prędkość 1 mb/s

Opublikowano

@dawidex335 Szczerze to nie siedze w tym temacie jakos takze sie nie orientuje dokładnie więc sory za jakiekolwiek pomyłki, chodzi mi o to, ze ustawiam sobie na tryb nie wiem czy dalej dobrze mówie ale w takim razie 4g? Czy jakoś tak :7_sweat_smile: ogolnie to tak jak Ty mowisz max predkosc jaka tu osiagam to do marnego 1mb/s a na telefonie pokazuje mi przy zasięgu "Play (Plus) LTE i 3-4 kreski zasiegu" ;p

Opublikowano
4 minuty temu, ciocio1234 napisał:

@dawidex335 Szczerze to nie siedze w tym temacie jakos takze sie nie orientuje dokładnie więc sory za jakiekolwiek pomyłki, chodzi mi o to, ze ustawiam sobie na tryb nie wiem czy dalej dobrze mówie ale w takim razie 4g? Czy jakoś tak :7_sweat_smile: ogolnie to tak jak Ty mowisz max predkosc jaka tu osiagam to do marnego 1mb/s a na telefonie pokazuje mi przy zasięgu "Play (Plus) LTE i 3-4 kreski zasiegu" ;p

Jednak pomyłka, maksymalna prędkość przy użyciu innej sieci to 1,5mb/s, ale to raczej nie powinno być problemem, myślę, że bardziej chodzi o połączenie. Zwłaszcza, że telefon masz w pokoju obok, jeszcze od siebie dodam, że zawsze jak np. w LOLu mam jakieś crashe, to nie w meczu, tylko w menu.

+ serwery na EUNE są we frankfurcie, a WP zgaduje, ze sa w Polsce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...