Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problemy z systemem

olmen.

Pytanie

Opublikowano

Witajcie.

zglaszam się do was z wielkim problemem.

Tydzien temu zakupiłem nowy komputer wszystko chodziło fajnie, dzisiaj instalowałem mapy do ETS2 i od tamtej pory powstał problem z windowsem.

Mianowicie, w pewnym momencie wyskoczył mi blue screen z komunikatem ‚ ooops coś poszło nie tak ‚ w komunikacie również podana jest informacja ze dojdzie do jakiegoś sprawdzenia i ponownie zresetuje komputer. 

Niestety sam się nie resetuje , resetuje go przyciskiem by odpalił się ponownie. Robiłem już tak kilkulrotnie , mam dwie kostki ramu, wyciągałem obydwie by sprawdzić czy wyciągnięcie którejś z nich odpali system ( bo dodam ze za każdym razem gdy ladowal się win10 wywalało ten blue screen ) na poczatku komp się odpalał na obydwu pojedynczo, wyłączyłem kompa wpialem dwie kostki ramu i terez znów wywala blue screen.

nie wiem co się dzieje, macie jakieś rozwiązanie aby weendows normalnie się odpalał ? :(

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

BS podaje na dole błąd, który wygląda coś w ten deseń x100007b (przykład) wpisz ten błąd i sprawdź co się dzieje, podepnij inny dysk, albo odłącz systemowy jak masz dwa i na drugim zainstaluj system

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Uruchom z pena albo płyty i próbuj naprawiać. 

dokładnie, unmountable boot volume to błąd plików systemu.

Więc albo pobrałeś wiruska i wywalił Ci pliki, albo HDD Ci już pada.

Odpalasz system z pena, instalujesz na nowo, potem lecisz CHKDSK i sprawdzasz bad sektory, izolujesz zepsute i tyle, jeżeli to bad sektory to z miesiąc albo trzy pociągniesz na tym dysku jeszcze 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

HDD 0 posiada czerwony "X" czyli coś nie gra...

PenDrive z systemem, walisz naprawę i sprawdzasz dysk, izolujesz tak samo badsektory i tyle, zniknie Ci kilka GB wolnego miejsca na dysku, ale jeszcze pożyjesz na nim miesiąc zanim całkowicie padnie.

Wystarczy Ci sama komenda CHKDSK

Mój zestaw

Opublikowano

Jeszcze sie nie domyśliłeś że to jakiś problem z dyskiem ewentualnie kontrolerem na płycie ? Testy nie naprawią dysku ot tak sobie , zrób to co masz doradzone i dopiero się dowiesz może konkretnie jaki problem. 
Nie ma co zgadywać jest na tyle poważny błąd ( testy biosu zgłaszają głównie problemy z kontrolerem dysku albo kontrolerem płyty )  że albo będziesz próbował reanimować dysk albo kupisz nowy. 

Jedyne co można sie dowiedzieć z tego testu to pliki na dysku cały czas są.  Pen z systemem i próbujesz opcji  odzyskiwania czy naprawy ( zacznij od naprawy )  . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...