Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kanar

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, jak wyglądają uprawnienia kanara? Czy jeśli zasłoni ciałem drzwi np. od autobusu i uniemożliwi wyjście, ale jednak uda mi się "przepchnąć" i z niego wydostać, to czy na przystanku może mnie np. chwycić i trzymać? Czy poza środkiem transportu muszę się komuś legitymować? Dużo o tym czytałem, ale brak jednoznacznej odpowiedzi w tej kwestii.

Opublikowano

Jeśli myślisz że wysiadając z autobusu jestes bezkarny to sie mylisz, ma prawo zatrzymać osobę i żądać przedstawienia dokumentu. Jeśli odmawiasz to wzywa sie policję. 

Tak wynika z prawa,  każdy ma prawo i obowiązek zatrzymać uciekającego sprawcę przestępstwa. 
Twój problem czy znajdziesz adwokata, sprawa nawet wydawało by sie z góry  przegrana jest z reguły do wygrania i łatwego wykręcenia się,  w sumie jest takie zatrzymanie jest z kolei niezgodne z konstytucją. ;) 
Inna sprawa to proces i opłacenie adwokata będzie sporo kosztowało  niż zapłacić w porównaniu do tego  grosze za mandat. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...