Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Maczeta

50DUKEN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Zastanawiam się nad kupnem maczety :D Potrzebna jest mi do lasu na poroża a w mojej okolicy jest sporo wilków i w razie czego jest mi potrzebna . 

I tutaj nasuwa się pytanie jeżeli policja czy ktoś inny z służb mnie złapie z nią to mogą mi dowalić jakąś kare czy coś zaznaczam ze będzie w pokrowcu . 

Opublikowano
Cytat

Do ostatniej wymienionej kategorii  zaliczana jest po pierwsze broń biała w postaci ostrzy ukrytych w przedmiotach nie mających wyglądu broni. Po drugie, kastety i nunczaki (nunchaku- wywodzący się z Japonii rodzaj broni obuchowej powstałej z połączenia łańcuchem dwóch pałek). Maczeta nie jest zatem enumeratywnie wymieniona w powyższej kategorii, należy jednak rozważyć, czy z uwagi na cechy które posiada nie powinna być zaliczona do kategorii tasaków, jest bowiem tak jak tasak bronią sieczną, o jednosiecznej głowni. Jednakże obecnie maczetę uznaje się, podobnie jak nóż, za niebezpieczne narzędzie, a nie broń, a tym samym nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia na jej posiadanie. Nie oznacza to jednak, że noszenie maczety w trakcie ulicznego spaceru jest zawsze zgodne z prawem. Art. 50a § 1 kodeksu wykroczeń stanowi, że ten kto w miejscu publicznym posiada nóż, maczetę lub inny podobnie niebezpieczny przedmiot, a okoliczności jego posiadania wskazują na zamiar użycia go w celu popełnienia przestępstwa, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 3 000 zł.

Źródło: http://prawodlakazdego.pl/content/czy-można-legalnie-nosić-maczetę-co-jest-uznawane-za-broń-co-za-niebezpieczne-narzędzie
==

Sądzę, że jak będziesz mieć ją tylko do lasu i nie będziesz się jakoś z tym odnosić to nic nie będzie, ale policja zawsze może się przyczepić, bo wiadomo jacy są.

> > > Jeżeli Ci pomogłem, daj lubię to! < < <

Opublikowano

Maczetę ogólnie nosi się do lasu wiec nie mają się o co przyczepić. Gorzej jak byś z tą maczetą kibolował :)

Opublikowano
3 minuty temu, el capo napisał:

Maczetę ogólnie nosi się do lasu wiec nie mają się o co przyczepić. Gorzej jak byś z tą maczetą kibolował :)

Wiedziałem ze lubisz maczety.

Mobo: Aorus Z390 Pro|Cpu: i7 9700|Ram: Patriot Viper 4 3600MHz 16GB|Gpu: Rx 580 8GB|Psu: Seasonic Focus Plus 650W|Cooler: Noctua NH-U12A|Case: Corsair 220T 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...