Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z drugim dyskiem twardym

kacper150c

Pytanie

Opublikowano

Cześć,

mam problem, ponieważ zainstalowałem dzisiaj system na dysk ssd, ale mam problem bo nie mogę wyszukać żadnego pliku w starcie z innego dysku. Jak rozwiązać ten problem?

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba potrafi normalnie i po polsku napisać że widzi partycję i katalogi na dysku na którym szuka ale nie może nic poszukać w ich zawartości .   

Samo że nie może wyszukać w starcie o niczym nie świadczy , dysku może wcale nie być bo sie nie zamontował albo jak pisałem wcześniej sformatował sobie dysk. 
Zresztą to nie wina indeksowania tylko problem z odczytem zawartości katalogów czy dysku. 

Autor sie chyba wstydzi bo twardo przegląda od wczoraj temat i nie raczy sie wypowiedzieć. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Opcja zawsze jest domyślnie załączona zwłaszcza na nowym systemie.    

Tak przy okazji to większość mając nawet kilka dysków formatuje albo kasuje  sobie je w czasie instalacji, czyli to ich problem a nie problem z windows. 

Opublikowano
23 minuty temu, Ktosiu napisał:

Opcja zawsze jest domyślnie załączona zwłaszcza na nowym systemie.    

Tak przy okazji to większość mając nawet kilka dysków formatuje albo kasuje  sobie je w czasie instalacji, czyli to ich problem a nie problem z windows. 

No tu najwyraźniej nie jest, a to nie powód żeby odpisać że ktoś coś niezrozumiale napisał skoro jest jasne napisane w czym problem. Jak nie wiesz w czym błąd to nie pisz nic.
Tu nie chodzi o to że dysk nie działa czy nie widać partycji tylko o to że po kliknięciu klawisza WIN i  wpisania nazwy np. programu z dysku albo jakiegoś pliku nie pokazuje że ten plik istnieje. Strzelam że dysk był podpięty po zainstalowaniu systemu i nie został sformatowany.

Opublikowano

Bo nie musi od razu szukać nawet jak dysk z zawartością jest, czasami katalogi mają nadal prawa poprzedniego systemu zwłaszcza katalogi tworzone z opcją dla użytkownika a nie dla wszystkich użytkowników ( gry mają taką opcję czasami programy  w instalce ) , dopiero wejście do katalogu pozwala zobaczyć zawartość.    
Nie było żadnej informacjo o istnieniu jakichkolwiek danych na szukanych dyskach.

Zresztą chyba nie masz pojęcia o jednej możliwości systemu, wyłączenie indeksowania nawet całkowicie wcale  nie wyłącza szukania, które  jest tylko wolniejsze ale dostępne cały czas.  Opcja która podajesz nie ma nic wspólnego z brakiem szukanych plików.  

p.s, dla dysków SSD opcja może być wyłączona bo nie ma potrzeby używania indeksowania dla tego dysku . 

Opublikowano
Dnia 9.01.2019 o 18:08, kacper150c napisał:

ale mam problem bo nie mogę wyszukać żadnego pliku w starcie z innego dysku

Przeczytaj dokładnie tą linijkę. No mi się wydaje że jakby nie miał tam plików czy "danych" to by nie szukał. Dysk ssd to jest najwyraźniej dysk na system, a pliki które mają być wyszukane są "z innego dysku" nie koniecznie ssd chyba że ktoś tu pomylił pojęcie partycji dyskowej i dysku czego ja nie zakładam. Skończę tylko sformułowaniem fachowca "napisz po polsku i o co ci chodzi".

Już kończę jakąkolwiek dyskusje w tym temacie chyba że odezwie się osoba która założyła temat bo to do niczego nie prowadzi.

Opublikowano

PPM na dysk > Właściwości > Ogólne > (na samym dole masz dwie opcje) zaznacz "zezwalaj na indeksowanie bla bla bla"

@Ktosiu Normalnie napisał. Nabijasz sobie liczbę postów?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...