Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nickname a problemy z prawem

Bóbr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Załóżmy, że mam listę 2k nicknamów instagram / snapchat dziewczyn z przedziału wiekowego 19 - 24 lata, i chciałbym je sprzedać (nicki). Czy jest to karalne i podciągane pod handel danymi osobowymi?

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano
3 minuty temu, harnaś napisał:

Jeżeli są to same nicki to nie. 

Tak, są to tylko i wyłącznie nicki, notabene tylko i wyłącznie te, które przez samych właścicieli zostały gdzieś udostępnione z własnej woli. Nie wyłudzone :P

Jeśli takie coś jest legalne to jaką to może mieć wartość i gdzie to sprzedać?
np. 5k nicków do snapa?

• Aive zmienił(a) tytuł na Nickname a problemy z prawem
Opublikowano

Nie jest legalne, wszystko co należy do serwisu nie jest twoją własnością , nie masz prawa bez obawy prze odpowiedzialnością karną sprzedawać. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Możesz sprzedać, chociaż wątpię by ktoś to kupił. 

Oczywiście jeśli nick pozwala zidentyfikować osobę i jest to nazwa typu jankowalski1975 to może to być już uznane jako dane osobowe i lepiej coś takiego pominąć. I te nazwy nie należą wcale do instagrama, te nazwy nie są objęte prawami autorskimi i można je wykorzystać wszędzie. O ile nie jest to jakaś nazwa firmy czy coś w tym stylu, jednak do sprzedaży nazwy jakiejś firmy w pliku tekstowym raczej nikt się nie przyczepi. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano
Dnia 29.12.2018 o 13:45, Astern napisał:

Nawet jeśli chciałbyś sprzedać te dane, nikt nie kupi od losowej osobowy. :1_grinning:

Skąd wiesz, że jestem 'osobą losową'? :P

Hmmm skoro użytkownik tej nazwy sam ją udostępnia na innych portalach i jest ogólnodostępna to chyba wyraża zgodę na używanie jej przez inne osoby :P

Opublikowano

Jak widać zrozumienie własności intelektualnej jest u ciebie na poziome zerowy.  Jeśli koś kto posługuje sie nickiem nie znaczy że zaraz udostępnia dane związane z tym nickeim. 

Jak wcześniej pisałem nie masz ogólnie żadnego prawa do sprzedaży oficjalnie bo wszystkie prawa do konta należą tylko do portalu gdzie istnieje konto. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

Jak widać zrozumienie własności intelektualnej jest u ciebie na poziome zerowy.  Jeśli koś kto posługuje sie nickiem nie znaczy że zaraz udostępnia dane związane z tym nickeim. 

Jak wcześniej pisałem nie masz ogólnie żadnego prawa do sprzedaży oficjalnie bo wszystkie prawa do konta należą tylko do portalu gdzie istnieje konto. 

Przecież wystarczy napisać sprzedam 5 tysięcy losowo wygenerowanych nicków do snapchata, 100% realne konta

Opublikowano
1 godzinę temu, Ktosiu napisał:

On nie chce sprzedawać żadnych kont, tylko nicki. Nicki użytkowników nie należą do instagrama. Gdyby tak było, to nie można byłoby tego samego nicku używać na 2 stronach. 

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Sorka nie zwracałem uwagi że nożna zmienić nick na instagramie na inny. Nick jest przypisany do konta.

W sumie jeśli można go zmienić to i sprzedać starą nazwę, dokładnie to pisownię tej nazwy.  Łamanie regulaminu to tylko posiadanie dużej ilości kont z tymi nickami. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...