Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Bootwanie systemu z ssd podłączonego do gsata

NeVeR_SuReNdEr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam taki problem. Posiadam starą płytę ga-p55a-ud3, a chciałbym podłączyć ssd. W większości są to porty SATA II, ale płyta ta posiada też 2 porty gsataIII i mam takie pytanie jak włączyć, aby system bootował się z tego gsata bo obecnie ten dysk na sataII ma 1/2 wydajności. Do tego co trzeba zmienić w biosie, aby gsata działał i czy jak będę zmieniał to nie dezaktywuje mi tych sataii bo do niego mam hdd podpięty.

W skrócie chodzi mi, aby system bootował się z ssd podłączonego do gsata

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

• Aive zmienił(a) tytuł na Bootwanie systemu z ssd podłączonego do gsata
Opublikowano

Nie ma czegoś takiego jak GSATA to tylko oznaczenie ( nazwa portu na płycie ) . 

Czy będzie dobrze działać z SSD dowiesz sie jak sobie sam sprawdzisz podłączając dysk, bo wcale nie musi działać bezproblemowo . ;) 

Ustawienia wszystkie  są w biosie tłumaczyć nie  ma co skoro wszystko widać będzie  po zamontowaniu napędu i  wejściu do biosu.  Masz manual to go sobie przynajmniej przeczytaj co załączyć i gdzie szukać  w biosie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ten problem już rozwiązałem dysk ssd przyspieszył. Jest coś takiego jak gsata, jest to tylko na płytach gigabyta, alternatywa dla kontrolera intelowskiego.

Natomiast teraz powstał inny problem. Sformatowalem wszystkie dyski i chciałem zainstalować system z penadriva, ale się nie da wchodzi w nieskończone "loading operation system..." i nie idzie dalej. A wiem, że te systemy działają bo wczoraj instalowałem system na lapku.

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

To tylko oznaczenie/nazwa gniazdka na płycie stosowane przez  GIGABYTE zwykle to dodatkowy kontroler JMicron SATA. 

Z kontrolerami nie intelowskimi sa problemy przy dyskach SSD zwłaszcza takich starociach jak masz. 

Po co w ogóle podłączasz do tego badziewia dysk,  to zwykle pod RAID lub zapasowe albo pod napędy optyczne kontroler nie połączony z Southern Bridge tak jak kontroler płyty., przez co są wolniejsze w obsłudze. 

Dyski SSD powinny być podłączane do kontrolera na płycie. 

Do dodatkowego kontrolera nie masz sterowników  których pewnie nie wiesz jak zainstalować dla instalki. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...