Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd przy uruchamianiu GTA SA na W10

Polish-terrorist

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema! Mam problem z gta san andreas. Jak ją kupiłem miałem komputer z windowsem 7 i wszystko śmigało jak należy, ale teraz kupiłem jakiś z windowsem 10 i jak zainstalowałem gre to przy próbie uruchomienia wyskoczył mi taki komunikat ,, Cannot find 800x600x32 video mode!" A jak wchodzę w gta sa exe i klikam uruchom to wyskakuje ,,błąd systemu,nie odnaleziono pliku vorbisfile.dll. ponowne zainstalowanie programu może rozwiązač problem. A później po kliknięciu ok wyskoczyło to samo tylko nazwa pliku to było ,,EAX.DLL." a po ponownym kliknięciu ok nazwa pliku to była ,,vujuduva.dll."

Zaznaczyłem directplay w opcjach i ni cholery nie podziałało.

Komp ma:

Windows 10 vversja 1703

DirectX12

Zintegrowaną grafike intela i radeona 520. Nie wiem dlaczego ale nie wykrywa nigdzie radeona pomimo że jest cały czas włączony.

Proszę o pomoc bo w empiku wydałem 69zł. Nie chce żeby poszło kompletnie w błoto.

Opublikowano

Grę muli pewnie z wielu innych względów, chociażby przez odpalone nagrywanie. Wątpię, aby powodem były podmienione pliki – a przynajmniej te.

• Aive zmienił(a) tytuł na Błąd przy uruchamianiu GTA SA na W10
Opublikowano

Żadne zbędne pobieranie ;) 

Co do pierwszego błędu:

1. Przejdź do panelu sterowania
  2. Przejdź do małych ikon (w prawym górnym rogu)
  3. Naciśnij panel sterowania karty graficznej.
  4. Naciśnij "rozdzielczość"
  5. Usuń zaznaczenie tylko użyj rozdzielczości TV!

Artykuł co do błędu z vorbisfile.dll (Jak sam autor artykułu pisze, iż nie zaleca pobieranie bibliotek z nieznanych źródeł), masz tam opisane co wykonać.

Cytat

Jak w przypadku wyżej, tutaj to samo (EAX.DLL)

Cytat

Wszystkie sterowniki zaktualizowane? Spójność plików sprawdzona? :) 

Po prostu brakuje paru bibliotek, które odziwo powinny być już zainstalowane od początku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Polish-terrorist napisał:

To są te ustawienia grafiki Intel?

15456453313781228865655470056941.jpg

Tak.

Opublikowano

Nie mam tej rozdzielczości tv. Klikam w rozdzielczość a tam są dostępne rozdzielczości jakie se moge ustawić. Ale 800x600 nie ma.

ale jajca! po ponownym rozpakowaniu gta sa teraz jest odwrotnie. Teraz jak klikam skrót to wyskakują błędy o tych bibliotekach a jak wchodzę w pliki i mam uruchom grę gta san andreas to jest ten błąd o rozdzielczości. NIe znalazłem tej rozdzielczości tv w ustawieniach grafiki intel. ZRobiłem też swoją własną niestandardową rozdzielczośc 800x600x32 ale oczywiście we właściowściach karty intela pisało że karta nie obsługuje takiej rozdzielczości. Obsługuje wszystkie inne ale tej nie może. Radeon może odtworzyć taką rozdzielczość tylko nie wiem jak to zrobić.

Opublikowano
20 godzin temu, Polish-terrorist napisał:

Nie mam tej rozdzielczości tv. Klikam w rozdzielczość a tam są dostępne rozdzielczości jakie se moge ustawić. Ale 800x600 nie ma.

ale jajca! po ponownym rozpakowaniu gta sa teraz jest odwrotnie. Teraz jak klikam skrót to wyskakują błędy o tych bibliotekach a jak wchodzę w pliki i mam uruchom grę gta san andreas to jest ten błąd o rozdzielczości. NIe znalazłem tej rozdzielczości tv w ustawieniach grafiki intel. ZRobiłem też swoją własną niestandardową rozdzielczośc 800x600x32 ale oczywiście we właściowściach karty intela pisało że karta nie obsługuje takiej rozdzielczości. Obsługuje wszystkie inne ale tej nie może. Radeon może odtworzyć taką rozdzielczość tylko nie wiem jak to zrobić.

Tak szczerze to nie z każdym monitorem, może to współgrać.

W sterowniku (catalyst) moje ekrany cyfrowe > Właściwości ekranu i będziesz miał do ustawienia rozdzielczość i odświeżanie, takie jakie chcesz. Bynajmniej u mnie tak jest.

Opublikowano
21 godzin temu, Polish-terrorist napisał:

Nie mam tego sterownika albo nie umiem go znaleźć. A jak bym podłączył monitor o takiej rozdzielczości to gra by działała?

Możesz spróbować, jeszcze tak spytam, przez co podłączasz monitor do komputera?

• D-sub (Podstawowe, dwa bolce i czerwona wkładka),
  • DVI-D,
  • DVI-I,
  • HDMI, 
  • DisplayPort.
Opublikowano

Yaetshy moge podłączyć przez hdmi i dvi-i

A jeszcze tak spytam przeszukałem bebechy starego komputera(ale nie moge na nim grać bo ma intel pentium e5300 i połowa guer na nim nie pójdzie?) na nim też nie było tego eax.dll. vujuduwa.dll. vorbifile.dll a gra działała. Można było tylko ustawić 800x600 kolega ma tak damo tylko z win 10. A jeszcze zobaczyłem coś i mote nawet ustawić rozdz. 320x200 ale tej holernej 800x600 nie mogłem

Opublikowano

Ale vice city już działa. Bo we właściwościach karty graficznej można ustawić 600x480. ALE OCZYWIŚCIE 800X600 SIE NIE DA. Po podlączeniu monitora sie nie odpaliła. Monitor ma rozdzielczości od 800x600 do 1280x960 ale jak ustawiłem na to 800x600 to ten sam błąd wywaliło bo monitor odtwarza tylko taką rozdzielczość a komputer dalej odtwarza inne... Trudno trzeba sie zadowolić vice city i csgo...

W zasadzie to nie wiem co ja zrobiłem xD. Weszłem w gta san andreas i klikłem otwórz lokalizację pliku i tam jest gta san andreas,pomoc techniczna itd. klikłem w uruchom grę gta sa i klikłem uruchom jako administrator i ekran się zmniejszył i gra sie normalnie odpaliła. Tylko trzeba za każdym razem trzeba klikać w windowsa na klawiaturze żeby co kolwiek kliknąć. 

Opublikowano
4 godziny temu, Polish-terrorist napisał:

Ale vice city już działa. Bo we właściwościach karty graficznej można ustawić 600x480. ALE OCZYWIŚCIE 800X600 SIE NIE DA. Po podlączeniu monitora sie nie odpaliła. Monitor ma rozdzielczości od 800x600 do 1280x960 ale jak ustawiłem na to 800x600 to ten sam błąd wywaliło bo monitor odtwarza tylko taką rozdzielczość a komputer dalej odtwarza inne... Trudno trzeba sie zadowolić vice city i csgo...

W zasadzie to nie wiem co ja zrobiłem xD. Weszłem w gta san andreas i klikłem otwórz lokalizację pliku i tam jest gta san andreas,pomoc techniczna itd. klikłem w uruchom grę gta sa i klikłem uruchom jako administrator i ekran się zmniejszył i gra sie normalnie odpaliła. Tylko trzeba za każdym razem trzeba klikać w windowsa na klawiaturze żeby co kolwiek kliknąć. 

Spytam ponownie, robiłeś badanie spójności plików? I czy grę masz w wersji Steamowej czy CD. 

Opublikowano

Znaczy, poprostu cały czas wywalało błędy że nie znalazło 800x600 i że nie ma tych bibliotek. I jak tak patrzałem na to i klikałem bezsensownie rozwiąż problemy ze zgodnością i dzisiaj wchodze w wyszukiwanie plików i tam gta san andreas klikam pokaż lokalizację pliku. I wchodzę a tam instrukckja obsługi,pomoc techniczna itd. i klikam gta i uruchom w trybie administratora i gra się włączyła. Gre mam w wersji cd. Bibliotek żadnych nie pobierałem. A i gra chodzi z takimi czarnymi paskami po bokach. Spróbuję później ustawić wyższą rozdzielczość. Nie wiem jak to badanie spójności plików sie robi.

Opublikowano
Dnia 27.12.2018 o 23:57, Polish-terrorist napisał:

Znaczy, poprostu cały czas wywalało błędy że nie znalazło 800x600 i że nie ma tych bibliotek. I jak tak patrzałem na to i klikałem bezsensownie rozwiąż problemy ze zgodnością i dzisiaj wchodze w wyszukiwanie plików i tam gta san andreas klikam pokaż lokalizację pliku. I wchodzę a tam instrukckja obsługi,pomoc techniczna itd. i klikam gta i uruchom w trybie administratora i gra się włączyła. Gre mam w wersji cd. Bibliotek żadnych nie pobierałem. A i gra chodzi z takimi czarnymi paskami po bokach. Spróbuję później ustawić wyższą rozdzielczość. Nie wiem jak to badanie spójności plików sie robi.

Przepraszam za zwłokę, lecz nie miałem zbytnio czasu na szukanie działającego FIX'u pod ten błąd.

Zrób wszystko zgodnie z tym poradnikiem:

A tutaj również artykuł od użytkowników Steam'a:

• 2 lata później...
Opublikowano
Dnia 27.12.2018 o 22:37, Gość napisał:

Spytam ponownie, robiłeś badanie spójności plików? I czy grę masz w wersji Steamowej czy CD. 

A jak ja mam ninwidia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...