Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nie działa myszka i klawiatura

Mewkaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema. Mam pewien problem. Otóż nie działa mi ani myszka ani klawiatura. Zarówno w windowsie jak i w biosie. Jest to moja wina, ponieważ najpierw coś spierdzieliłem w windowsie przy pomocy programu better ds3 (coś takiego chyba). Wtedy nie działało mi w windowsie, natomiast do biosu mogłem wejść. Następnie znowu coś popierdzieliłem w biosie i nawet tam nie moglem wejść. Co mogę zrobić aby to naprawić? Dodam tylko że resetowałem już bios poprzez wyciągnięcie baterii jednak bez skutku. Po resecie gdy na ekranie było do wyboru wcisnąć F1 albo F2 to nawet tego nie mogłem zrobić. Macie jakieś propozycje? Jak coś to płyta to MSI b75a g43 

Opublikowano

Wyciągnięcie baterii nie resetuje biosu!  Masz zworkę na płycie to ją łaskawie poszukaj i nią zresetuj bios. Może wtedy zacznie działać klawiatura. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Hmmm... znalazłem piny oznaczone jako JBAT1 i włożyem między nie śrubokręt gwiazdkowy na kilkanaście sekund jednak nic nie pomogło. Może źle to robie? Jak tak to jak mam to zrobić dobrze?

Opublikowano

Wyłączyć komp i założyć zworkę, załączyć komp na 20-30 s i wyłączyć. 

Opublikowano

Klawiatura na stare wejście, potem w biosie włączyć opcje USB keyboard i USB Mouse i będzie działać 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Wez wylacz kompa z pradu i wyjmij baterie pozniej nacisnij przycisk power i wloz baterie spowrotem i odpal kompa.Zawsze jakis prad w kondensatorach jeszcze zostaje dlatego nacisnij ten guzik i powiedz czy dziala.

Opublikowano

Wyciągnięcie baterii nie resetuje biosu tylko zegar RTC.

EPROM kasuje sie tylko napięciem 12 V i założenie zworki rozładowuje kondensatory  więc daruj sobie takie bezsensowne rady. 

Nie pomyślał pewnie o tym by odpiąć mysz i klawiaturę od komputera w czasie resetu albo sprawdzić czy działają na innym kompie.

Opublikowano

Panie  Ktosiu widze że kreuje sie pan na bardzo wygadanego  i  najmądrzejszego na świecie. Otóż zdziwie pana, sprawdzałem  na innym komputerze  i dziala.  klawiatura i myszka z tym starym złączem tez nie dziala

Opublikowano

Skoro nic nie działa to możliwe że  uszkodziłeś kontroler.

W sumie nie powinno działać nic co na USB podpięte a jak narzazie nie podałeś nawet czy cokolwiek innego usiłowałeś podpiąć i sprawdzić.

Zrób ten reset bios jak należy, ode[pnij wszystko od komputera  i załóż zworkę na dłuższy czas 30-40 s. 

Opublikowano

Klawiaturę na USB  podpinać i sprawdzać na wszystkich gniazdach USB2 i USB3 , plus gniazda z drugiego kontrolera który raczej jest doby jeśli był wyłączony. 

Tylko nie zapomnij że sprawdzając każde gniazdo należy wyłączyć komputer i po przepięciu dopiero załączyć, czasami 2-3x .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...