Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Upgrade laptopa Lenovo thinkpad t410

Kudix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, 

Posiadam leciwy, ale nadal porządny (wykonanie) laptop lenovo thinkpad t410, od jakiegoś czasu jednak działa bardzo oporowo, zacina się, długo 'myśli', ogólnie jego używanie jest katorgą. Używam go głównie do yt, programowania arduino, filmów oraz programów cad (tutaj jest zdecydowanie najgorzej).

Link do tej bestii: 

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Lenovo-ThinkPad-T410.33100.0.html

Czy jest jakaś szansa na jego reanimację? W budżecie, bo ja wiem ~500 zł? Zmiana procka? Ram? SSD? 

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Opublikowano

Procek o ile widzę jest na stałe wlutowany.
Karta tak samo pewnie, więc grafiki nie polepszysz.

Ale dołożenie lepszych kości, szybszych poprawi jakoś działanie.
SSD doda Ci jedynie szybszy odczyt danych, programy i system szybciej wstaną.
Poza tym nic nie zrobisz.

SSD możesz kupić z IcyBOX czyli zamieniasz DVD na SSD i masz 2 dyski w laptopie.

Ja dałem za Icy + SSD 256GB 300zł

Ale Tobie wystarczy 128GB na system i podstawowe pliki, a są one już po 150zł, Icy kosztuje 40-60zł

wymiana pasty i czyszczenie też mu pomogą

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

• Aive zmienił(a) tytuł na Upgrade laptopa Lenovo thinkpad t410
Opublikowano

Procesor możliwe że nie jest wlutowany lecz raczej na wydajniejszy się nie wymieni.

Ram maksymalnie 8 GB jeżeli masz 4 to warto rozbudować.

Dysk SSD jeżeli jeszcze nie posiadasz to zdecydowanie Samsung 250GB 2,5'' SATA SSD 860 EVO

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

Bezsens wymiany , najwyższy możliwy to Intel Core i5-560M i nawet jeśli jest najsłabszy zainstalowany to zysk  wydajności w granicach 10% to nic.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

szkoda wielka, bo obudowa tego laptopa jest pancerna i dobrze wykonana. 

Co do ramu, to mam 2 kości po 2 GB, macie jakieś propozycje? jaki najlepiej kupić? Dysk koniecznie samsung - warty dopłaty? 

PS: u mnie w lapku jest jakiś i5 właśnie procek.

Opublikowano

To nie wymieniaj procesora  tylko wymień laptop na model z  i7 , i7 już nie wymieni bo sa wlutowane. 

Dysk kup jaki Ci odpowiada nawet tani jaki pasuje, przy starszym sprzęcie prawie 50% możliwości dysku SSD nie zostanie i tak wykorzystane. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie, nie zakładając nowego tematu. W rodzince ciotka stryjka brata córka posiada dość leciwego laptopa Toshiba satellite a300 20vhttp://www.toshiba.pl/discontinued-products/satellite-a300-20v/ ). Pytanie standardowe jak z pierwszego postu

Cytat

Czy jest jakaś szansa na poprawę jego działania? W budżecie, bo ja wiem ~500 zł? Zmiana procka? Ram? SSD? 

Z góry dzięki za odpowiedzi. 

Opublikowano
Dnia 20.01.2019 o 17:10, Gajwer napisał:

Crucial 250GB 2,5" SATA SSD MX500

Już zamówiony, warto coś jeszcze rozbudowywać? RAM? Procek? 

Opublikowano

Tylko po co? Zostanie praktycznie  ta sama wydajność co początkowa. 
Można RAM 2x4 Gb , SSD i tylez tego  co można wymienić, ewentualnie nowa karta wifi 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...