Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana płyty głównej i problem z odpaleniem

budzik00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tak jak w temacie wymieniłem płytę główną na używana z na początku nie chciało działać ale znalazłem problem bo kolega dał mi płytę bez procesora, (włączało się ale dalej nic nie szło) czarny ekran teraz natomiast jest to samo a procesor siedzi dobrze o co chodzi? Podłączam do karty zintegrowanej i do mojej dedykowanej i też nic o co chodzi? 

Dodam że bez procesora moja karta się nie kręciła (wiatraczek) a teraz po wpięciu procesora kręci się jednak nie wiele to daje ??  proszę o pomoc

Jeśliby się komuś to przydało w zdiagnozowaniu usterki to tu zdjęcie nowej karty.

15445617172032129650250.jpg

Opublikowano

Podłącz głośniczek, płyta wyda dźwięk, kilka "pisków/ taki *beep*" z niego, ilośc określa dany błąd.

Najprostsza metoda, u mnie mówi się na niego beeper albo buzer.

https://allegro.pl/speaker-pc-buzzer-piezo-glosnik-systemowy-i7681665001.html?reco_id=53398b3c-fd93-11e8-9f2a-246e963204c8&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&

Wpisujesz potem ilość w google i masz rozwiązanie.

Cytat

1 krótki - wszystko w porządku. 
2 krótkie - błąd parzystości pamięci RAM 
3 krótkie - błąd w pierwszych 64KB pamięci RAM 
4 krótkie - błąd zegara systemowego lub pierwszego wtyku pamięci 
5 krótkich - błąd procesora 
6 krótkich - błąd kontrolera klawiatury 
7 krótkich - błąd trybu wirtualnego procesora 
8 krótkich - błąd I/O pamięci karty graficznej 
9 krótkich - błąd sumy kontrolnej BIOS-u 
10 krótkich - błąd rejestru I/O pamięci CMOS 
11 krótkich - błąd pamięci cache L2 procesora 
1 długi, 2 krótkie – błąd karty graficznej 
1 długi 3 krótkie – błąd pamięci RAM 
1 długi 8 krótkie – problemy związane z wyświetlaniem obrazu przez kartę graficzną 
Ciągły dźwięk – brak pamięci RAM lub karty graficznej

Ewentualnie sprawdź zasilacz na innym kompie 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

3 razy miga czyli coś z pamięcią 64kb pamięci

Ale wszystkożerne sprawdzane inny zasilacz na jednej pamięci wgl nawet ani razu nie pika już nie wiem 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...