Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dysk na M.2 i SATA

adam23450

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Czy to prawda że po podłączeniu dysku M.2 automatycznie wyłączają się niektóre złącza SATA na płycie głównej? 

Płyta:

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370-aorus-gaming-k3-978728/

Pytanko:

Co o tej płycie sądzicie? 

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Opublikowano

A dlaczego maja się od razu wyłączać ?  Jak masz dobry procesor to nic się nie wyłączy co najwyżej 2 SATA na każdy dysk na zwykłych płytach albo nieumiejętnie dobranych częściach. 
 To związane ze specyfikacją kontrolera na płycie, rodzajem dysku i procesora.  Wiec jak chcesz wiedzieć czy będzie wyłączało  szukaj sobie w dokumentacji płyty . 

Tańsze płyty mają czasami współdzielone SATA i M.2 ale w tym przypadku będzie zawsze działało tylko  jedno z nich. 

Tak przy okazji , może się nawet  wyłączyć SLI albo Crossfire jak sie zamontuje nowy dysk. :P 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
52 minuty temu, Ktosiu napisał:

A dlaczego maja się od razu wyłączać ?  Jak masz dobry procesor to nic się nie wyłączy co najwyżej 2 SATA na każdy dysk na zwykłych płytach albo nieumiejętnie dobranych częściach. 
 To związane ze specyfikacją kontrolera na płycie, rodzajem dysku i procesora.  Wiec jak chcesz wiedzieć czy będzie wyłączało  szukaj sobie w dokumentacji płyty . 

Tańsze płyty mają czasami współdzielone SATA i M.2 ale w tym przypadku będzie zawsze działało tylko  jedno z nich. 

Tak przy okazji , może się nawet  wyłączyć SLI albo Crossfire jak sie zamontuje nowy dysk. :P 

Czy przy tej płycie może się tak dziać? 

https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-z370-aorus-gaming-k3-978728/

SLI mi niepotrzebne

Jeżeli odpowiadasz na moją odpowiedź użyj opcji "Cytuj" lub oznacz mnie w poście @adam23450

Opublikowano

Masz manual  na stronie producenta  płyty to sobie poszukaj informacji, tam pewnie pisze. 

Po cholerę ci to wiedzieć , planujesz więcej niż 6  dysków podłączać czy co ? 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
Przed chwilą, Ktosiu napisał:

Masz manual  na stronie producenta  płyty to sobie poszukaj informacji, tam pewnie pisze. 

Po cholerę ci to wiedzieć , planujesz więcej niż 6  dysków podłączać czy co ? 

Z czystej ciekawości pytam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...