Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Podejrzane zużucie RAM

TheVenom

Pytanie

Opublikowano

Witam!

Mam problem ze zużyciem RAM'u w moim komputerze. Mianowicie podczas nie robienia niczego na kompie zużycie RAM'u sięga 25-30% (Posiadam 8Gb)
Przy przeglądaniu internetu to nie przeszkadza, ale największy problem pojawia się w grach, bo gry które jeszcze z pół roku temu odpalałem bez problemu, tak teraz pokazują informacje, że jest mało dostępnej pamięci i albo muszę grać na minimalnych, albo już nie mogę w nie grać w ogóle!

Screenshot_1.pngScreenshot_2.png

Prosiłbym o jak najszybszą pomoc

Nope

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używa system na buforowanie danych , na co dokładnie to już nie musisz wiedzieć skoro on sobie tak zarządził. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
16 minut temu, Ktosiu napisał:

Używa system na buforowanie danych , na co dokładnie to już nie musisz wiedzieć skoro on sobie tak zarządził. 

Okay, to w takim razie co mogę z tym zrobić?

Nope

Opublikowano

Ale z czym ?   Jak uważasz że masz mało RAM to kup więcej. 4Gb to naprawdę BARDZO MAŁO RAM! 

Wszyscy zwracali na to uwagę na to wcześniej wcześniej że 8 Gb to mało dla niektórych gier ale też to podstawa do grania w nowsze gry. 

Opublikowano
51 minut temu, Ktosiu napisał:

Ale z czym ?   Jak uważasz że masz mało RAM to kup więcej. 4Gb to naprawdę BARDZO MAŁO RAM! 

Wszyscy zwracali na to uwagę na to wcześniej wcześniej że 8 Gb to mało dla niektórych gier ale też to podstawa do grania w nowsze gry. 

No mam 8Gb i wytłumacz mi dlaczego gry które jeszcze z pół roku temu działały bez problemu, teraz wywalają, że jest za mało ramu? Coś musi być na rzeczy
Poza tym napisałem, że nie chodzi mi o najnowsze tytuły, a jest jeszcze sporo gier wcześniejszych które chciałbym ograć, a nie mogę przez ten problem

Nope

Opublikowano

Sorka, sugerowałem się CPU-Z i tym ustawieniem pamięci w SINGLE !  Nie wiem kto składał kompa ale odpierdolił na całego fuszerkę nie potrafiąc właściwie pamięci w slotach umieścić albo ustawić bios.  A może tak ma być, różne są zdania o wydajności pamięci w single czy dual.  

Nie pokazałeś nic związanego z wydajnością pamięci więc dokładniej nic nie można powiedzieć.  Obciążenie jest w normie zwykle nawet 50% może wynosić zaraz po starcia a Ty narzekasz na 30.  Uruchom Chrome czy Firefoxa to dopiero zobaczysz obciążenie pamięci. 

Skoro nie nie kombinujesz przy kompie, nie używasz tweaków do poprawienia szybkości kompa stawiał bym na sterowniki instalowane przez system, sprawdź sterowniki i powymieniaj je na nowsze albo starsze wyłączając automatyczną aktualizację sterowników przez system. 

Opublikowano

Jaka gra? Zauważ, że z czasem gry są aktualizowane = więcej potrzeba zasobów. 

Ponadto "nie robienia niczego" to tak naprawdę robisz, np. widać jak byk Discord ile zużywa, a zapewne podczas grania zużywa więcej pamięci RAM.

Proponuję pobrać:

https://www.dobreprogramy.pl/Memory-Booster,Program,Windows,20576.html

Jest to bezpieczny program bez instalacji, który na pewno zwolni nieużywany obszar roboczy. Bo wiele programów jest, które nie są używane a jeśli są to wtedy ładuje do modułu RAM. 

8GB na te czasy to malutko, tym bardziej prędkość nie jest zabójcza, a za 3 do 5 lat możesz pomarzyć o grach na ustawieniach średnich. Gry są coraz wymagające..

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

@TheVenom zapodaj screena z zakładki Wydajność, naciśnij jeszcze po lewej stronie na RAM. 
Rozszerz okienko oczywiście i interesują mnie podobne dane do tych:
bb5dda67f4a59e79cce877f484b19c69.png

Są one na dole po prawej stronie. 

Daj tu jeszcze screena podobnego do tego:
7b2b5fe063069b64e3ce014e9ce514b0.png

Czyli właściwości na "Ten Komputer"

Zaraz sprawdzimy gdzie ta pamięć sobie "poszła" xd 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2321 napisał:

Jaka gra? Zauważ, że z czasem gry są aktualizowane = więcej potrzeba zasobów. 

Ponadto "nie robienia niczego" to tak naprawdę robisz, np. widać jak byk Discord ile zużywa, a zapewne podczas grania zużywa więcej pamięci RAM.

Proponuję pobrać:

https://www.dobreprogramy.pl/Memory-Booster,Program,Windows,20576.html

Jest to bezpieczny program bez instalacji, który na pewno zwolni nieużywany obszar roboczy. Bo wiele programów jest, które nie są używane a jeśli są to wtedy ładuje do modułu RAM. 

8GB na te czasy to malutko, tym bardziej prędkość nie jest zabójcza, a za 3 do 5 lat możesz pomarzyć o grach na ustawieniach średnich. Gry są coraz wymagające..

Przykładowo około czerwca tego roku grałem w Just Cause 3 na maksymalnych bez problemu, a programy miałem w tle mniej więcej te same. Wczoraj jak go odpalałem, wyskoczyła informacja, że mam mało dostępnej pamięci ram i nawet na minimalnych mi FPS'y spadają. Oczywiście nie jest to jedyna gra.
Jedynymi programami które jakoś skutecznie zżerają pamięć są Discord i Steam ale to nadal zaledwie ~500mb a nie 2Gb!

Spróbuję użyć tego programu i dam znać jakie skutki.
Wiem, że 8Gb już w tych czasach odpada ale nadal jest jeszcze wiele gier które chciałbym ograć, a wiem, że 8Gb jest wystarczająco. Tylko, że z aktualnym problemem średnio mogę to robić

27 minut temu, TheVenom napisał:

Przykładowo około czerwca tego roku grałem w Just Cause 3 na maksymalnych bez problemu, a programy miałem w tle mniej więcej te same. Wczoraj jak go odpalałem, wyskoczyła informacja, że mam mało dostępnej pamięci ram i nawet na minimalnych mi FPS'y spadają. Oczywiście nie jest to jedyna gra.
Jedynymi programami które jakoś skutecznie zżerają pamięć są Discord i Steam ale to nadal zaledwie ~500mb a nie 2Gb!

Spróbuję użyć tego programu i dam znać jakie skutki.
Wiem, że 8Gb już w tych czasach odpada ale nadal jest jeszcze wiele gier które chciałbym ograć, a wiem, że 8Gb jest wystarczająco. Tylko, że z aktualnym problemem średnio mogę to robić

Niestety program za dużo nie pomógł. Obniżył zżeranie pamięci przez niektóre programy ale 1.5Gb nadal gdzieś ucieka
Czekam na dalsze pomysły :/

W międzyczasie zauważyłem, że gdy mam uruchomionego przykładowo Just Cause 3 i patrzę w menadżer zadań, pokazuje 95% zużycia ramu podczas gdy wszystkie programy razem zliczone zżerają około 4-5Gb. Co z resztą RAM'u?

Nope

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...