Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odzyskiwanie danych z hdd

xxjor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przechodząc do rzeczy mam do sprawdzenia hdd z laptopa. Przy bootowaniu wyskakuje komunikat że dysk nie może być odczytany. Dzisiaj podłączyłem go do kompa przez adapter USB sata. Wszystko fajnie- użyłem komendy chkdsk /f i /r i odsyłałem praktycznie wszystkie zdjęcia (bo to głównie o nie chodzi). Następnie zajebałem po całości. Przez przypadek lekko szturchnalem dysk i dupa. Pracuje i odczytuje go, natomiast nie mam wglądu w jego zawartość. Próbowałem jeszcze raz skorzystać z komendy chdsk lecz bezskutecznie. Dzisiaj po robocie chcę jeszcze spróbować go ruszyć programem. Czy ktoś mógłby polecić jakieś narzędzie do odzyskania danych z hdd lub zasugerować inne rozwiązanie? 

Opublikowano

Na uszkodzenie mechaniczne  nie ma programów. 

Czasami wystarczy wymienić płytę główną dysku albo poszukać zimnego lutu na płycie. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Oczywiście, trochę siedziałem nad tym dyskiem i udało mi się sprawdzić że w jakimś stopniu działa. Tzn kiedy odpaliłem go przez recovery wizzarda widoczne były wszystkie ścieżki. Problem w tym że kiedy odzyskałem folder zdjęć, wszystkie były puste, tj ikony o rozmiarze 0kb. Czy mogę założyć że nośnik jest uszkodzony, czy na tym etapie istnieje szansa że przy odpowiednim szperania coś z tego będzie?

Opublikowano

Problem głownie w tym że robiłeś wszystko na dysku zamiast zrobić kopię dysku RAW i z niej odzyskiwać.

Może jest szansa, może nie. Jeśli to  mechaniczne uszkodzenie nośnika to im dłużej działa dysk tym więcej traci się danych albo możliwości odzyskania.   

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Masz rację, zupełnie o tym nie pomyślałem. Ustawiłem cmd chkdsk na calnockę. Dysk pomyślnie przeszedł sprawdzenie i odzyskałem możliwość wglądu w niego. Chyba nic więcej nie wniosę więc uważam że temat można zamknąć. Dzięki za pomoc :).

• Aive zablokował(a) ten temat

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...