Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kozacy - Bitwa o Europe - gra działa tylko w 10FPS

rivit98

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ostatnio zainstalowałem sobie gierke z GoGa a mianowicie Kozacy 2 Bitwa o Europe.

Problem jest w tym, że gra chodzi w 10FPS'ach

Mój laptop:

i5-8250U

Ram 8GB

gpu: nvidia mx150

windows 10 x64

Za cholere nie moge znaleźć rozwiązania tego problemu. Pobierałem wiele patchy, obczytałem chyba wszystkie fora i nadal nic.

Gra odpala się wszystko ładnie, tylko w momencie gdy toczysz bitwe wszystko zwalnia i laguje jak ....

Ktoś miał tak kiedyś? Jakieś porady? Dodam jeszcze ze na moim starym kompie z nvidią 7600GT śmigało aż miło.

Przypuszczam, że to wina windowsa ale nie jestem 100% pewny.

Sterowniki najnowsze (specjalnie zaktualizowałem). 

Opublikowano

Klasycznie sprawdziłbym tryb zgodności i czy twórcy nie udostępniają jakichś patchy (wiem że pobierałeś, ale chodzi mi o oficjalne), skoro gog to może w zakładce dodatki (tak to się chyba nazywało, albo bonusy) coś jest. 

I konfiguracja wygląda mi na laptopa, na pewno gra uruchamia się na dedykowanej karcie? 

Opublikowano

zgodnosci sprawdzone. patchy nie ma. Wiem że na steamie coś wyszło bo czytałem dyskusje

Tak, to laptop i gra odpala sie na inteluHD

Wyłączyłem intel HD odpalam gre i wyskoczyło, że jakaś tam rozdziałka "not supported" i gra sie wykrzaczyła

teraz sprawdzilem: jak w panelu nvidia ustawie zeby korzystala gra z nvidii to po odpaleniu i tak działa na intelu

Opublikowano

Skoro wszystkie podstawowe rzeczy zrobiłeś to jest już problem. Z tego co patrzyłem to ta integra i tak powinna tą grę uruchomić bez problemu. Więc można by było sprawdzić czy to wina systemu czy podzespołów, bo windows 10 ma to do siebie że nie zawsze działa tak jak powinien.

Jak masz wolnego pendrive'a mógłbyś postawić na nim system (linux jeśli gra na nim działa, lub windows 7) i po prostu uruchomić grę z tego. Zapewne nie waży dużo więc może nawet 8 GB wystarczy na wszystko (jeśli linux). 

Edit

Też z tego co widzę niektórym pomogło uruchomienie gry z windows xp za pomocą virtualboxa. I to chyba jest najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Additionally, Cossacks II Anthology requires either a Nvidia GeForce or AMD Radeon graphics device. IntelHD or multi GPU configurations are not supported with this game.

To znalazłem gdzieś na stronie gry na gogu.

Pobadałem dużo tematu - gra działa na directx 8. Gdy wymusze uzywanie nvidii zamiast intela to gra sie wykrzacza juz na starcie krzycząc ze nie moze sie odpalic w rozdziałce 12xx na 7xx (x to jakies numerki do rozdziałki których nie pamiętam). Grafe wyłączałem przez bios. 

Teraz jestem w trakcie testowania tego z tym pendrivem  i jeszcze vbox.

Dodam ze na steamie jeden z tworcow gry udzielił się pod dyskusją i mowi ze będzie próbować przerobić gierke na directx 9 i był patch niedawno i chyba właśnie to weszło.  Jakbym miał od kogoś pliki z tamtej wersji to bym patcha jakiegoś wydumał

EDIT: na wirtualnej maszynie z windows xp działa 2x lepiej niż na win10, ale jednak jeszcze nie da się grac bo ścinki są, przypuszczam, że to przez tą emulację itp.

Co do zewnetrznego pendriva - nie bardzo chce takie rozwiązanie :/  chce miec dostęp do systemu jednak

EDIT 2:

Na VMWare gra działa prawie idealnie, są ścinki tylko w momencie większych akcji. Nie pomaga zwiększenie pamięci, procka, RAMu, GPU :/ Jakis pomysl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...