Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z liczbą fps na nowym laptopie

1409bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem laptopa Lenovo Ideapad 320 intel core i5 8250u 1.6GHz - 3.4GHz, karta graficzna MX150 + intel uhd 620, 8gb ram, dysk 256gb ssd

Na filmach z yt na których był testowany ten laptop wyciągał 60 fpsów na low w przykładowym Wiedzminie 3 zas u mnie liczba fpsów nie wchodzi nawet powyżej 20. Nie jestem specem od sprzętu wiec nie wiem jaka jest przyczyna. Zainstalowałem sterowniki, zmieniłem ustawienia w grze na low w tym również rozdzielczość lecz nie przynosi to skutków. Ktoś wie jak rozwiązać ten problem?

Dodam jeszcze jedną dziwna rzecz. Po wpisaniu w uruchom dxdiag jedynie jaką karte graficzną widzę to uhd 620 zaś o mx150 nie ma ani słowa.

1328363902-U526345.png
  • Aive zmienił(a) tytuł na Problem z liczbą fps na nowym laptopie
Opublikowano

Ustaw w opcji zasilania na wysoką wydajność bo być może lapek korzysta z "eko" i korzysta z zintegrowanej grafy.. (Panel Sterowania --> Sprzęt i Dźwięk --> Opcje Zasilania --> i ustaw wysoka wydajność

A jak klikasz PPM na grę to nie masz owej opcji "Wybierz procesor graficzny dla danej gry".

76561198375594763.png

Opublikowano

Na filmach czy testach zwykle gra jest ustawiona na minimalne wymagania, do tego specjalnie zoptymalizowany system i wyłączone zbędne usługi.  Jeśli nie osiągasz takich efektów to świadczy tylko o tym że nie  masz ustawionego i zoptymalizowanego systemu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie mam takiej opcji by wybrać kartę graficzną. Laptop już ustawiłem na wysoką wydajność. Żadnych steamów ani Skype nie mam odpalonych, zaś w grze dosłownie wszystko ustawione na low.

1328363902-U526345.png
Opublikowano

To że ty nie osiągasz takich rezultatów jak na filmach z yt, jest dużo czynników jak liczne podkręcenie procesor'a, menedżer urządzeń mx'a widzi?

76561198375594763.png

Opublikowano

Zmień sterowniki na starsze może w końcu ukaże sie opcja bo praktycznie każdy mający dedykowaną kartę w laptopie powinien ją mieć. 

2296111500_1363114883.png

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...