Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaką wersję silnika Spigot wybrać dla serwera? - opinie użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, razem z grupką znajomych chcemy otworzyć serwer, póki co będzie on dla nas, żeby sobie czasem pograć, jednak myślimy też o udostępnieniu serwera dla innych.

Póki serwer będzie dla nas, będzie stał na Spigot, z tego względu że hostem będzie aternos (do czasu aż nie postanowimy udostępnić go dla wszystkich), a więc sensowny wybór mam między CraftBukkit a Spigot, z czego słyszałem że Spigot jest zwyczajnie lżejszy, stąd mój wybór.

Ale teraz jaką wersję gry wybrać? Ja jestem za 1.8-1.8.9, dużo serwerów jest właśnie na tych wersjach i zakładam że z jakiegoś konkretnego powodu.

Z kolei kilka osób chce, żeby to stało na najnowszej 1.13 i 1.14 jeśli już wyjdzie.

Co będzie najlepszym wyborem i dlaczego? Chodzi mi o stabilność, ilość bugów, ilość pluginów itd.

• Marosking zmienił(a) tytuł na Jaką wersję silnika Spigot wybrać dla serwera? - opinie użytkowników
Opublikowano

1.12-1.14 

Opublikowano

Każda wersja ma swoje + i -

Osobiście polecam ci byś zrobił 1.12, sam bym pograł na takowej wersji. 

Opublikowano

Ale dlaczego tak strasznie 1.8? Co ta wersja ma a co nowa nie ma, albo na odwrót? Ta wersja wyszła kilka lat temu, pamiętam te czasy - nowa wersja wyszła takie wow i po paru dniach każdy serwer już miał :D. Najlepiej użyj jakąś nowszą 1.12-1.14.

sygn.png

Opublikowano

Sorki za brak odzewu, problemy techniczne :)
Zdałem sobie sprawę, że nic lepiej mi nie odpowie niż własne doświadczenie a więc, spróbowałem 1.8- masa pluginów, lecz do większości już brakuje supportu, ok, spróbowałem więc 1.13- tutaj trochę krucho z pluginami (większość do 1.12) ale widzę że jest ich coraz więcej, a nie które nawet wymagają już wyższej wersji, w przypadku supportu. Aktualnie 1.13.2, podoba mi się, wszystkie pluginy które potrzebowałem są i działają, więc jednak najnowsza wersja jest najbardziej opłacalna w moim przypadku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...