Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kość ramu o innych parameterach

Sokol1122

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim!

Chciałbym zadać wam pytanie dotyczące kości ramu.

Z racji iż zbliża się black friday i mam okazję kupić ram po jakiejś normalnej cenie, przymierzam się do zakupu dodatkowych 8gb ramu w jednej kości.

W komputerze mam dwa sloty na pamięć, w tym jeden zajęty właśnie kością ddr3 8gb. Niestety moim problemem jest to, że nie znam jej parametrów, nie pamiętam jakie miała cl i taktowanie, stawiam że cl mam 9 albo 11, a taktowanie wynosiło chyba 1600. Jestem teraz bardzo daleko od domu, więc nie mam możliwości sprawdzenia tego. Tak więc moje pytanie brzmi: Czy mogę zamontować w komputerze dwie kości o różnych parametrach, ale tej samej pojemności? Nie będzie z tym problemów? Czy ustawienie cl i taktowania w biosie na "sztywno" Jest jedynym rozwiązaniem?

Proszę o pomoc! :)

Opublikowano

Możesz ale to nie znaczy że będą działały dobrze.  Zwykle działają tak jak najsłabsza kość zainstalowana.   
Najlepiej kupić parę dopasowaną do procesora i płyty albo jedną identyczną z tą co masz.  

Nie problem sprawdzić masz Google to CPU-Z znajdziesz szybko. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

ale chyba nie będzie to duża różnica? Nigdy nie zwracałem uwagi na wydajność ramu, jedyny mój problem z nim związany jest taki, że po prostu mi go nie starcza ;/. Więc chyba nieco wolniejsze 16gb będzie sprawowało się lepiej niż ciut szybsze 8.

EDIT

Obecnie dostęp do tego kompa ma dostęp tylko moja mama, a to zadanie by ją przerosło xD

Brak ramu objawia się u mnie losowym stutteringiem podczas grania w rust (który jest zainstalowany na ssd) a gdy podczas grania  odpalę w tle chrome, i nie daj Boże kilka kart, to komputer zaczyna się straasznie mulić, a gra, lub przeglądarka przestaje odpowiadać. Mój setup chyba nie jest tutaj problemem, w końcu to i5 4590 i gtx 1060 6gb, więc sądzę że problem leży w ramie

Opublikowano

Niekoniecznie, może w samym systemie i programach w tle. 

A czy dodatkowe poprawi to nie wiadomo , zwykle 8 Gb to już standard, dodanie do 16 Gb nie zawsze pomaga w poprawie wydajności na tyle by była widoczna bo 10-120% wzrostu wydajności nie jest widoczne poza grami i programami o dużych wymaganiach co do pamięci.   

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Sprawdzałem też czy w tle nic mi nie chodzi, i nic takiego nie znalazłem, praktycznie całą pamięć zżerają mi wtedy rust i chrome, a z tego co słyszałem w przypadku 16gb ramu robi wielką różnicę (tak to już chyba jest jak gra jest tak pięknie zoptymalizowana że najwyższe ustawienia graficzne dają lepszą wydajność niż najniższe xD) No nic, w każdym razie dostałem odpowiedź na swoje pytanie, i pozostaje mi chyba jedynie sprawdzenie czy zadziała, serdecznie dziękuję!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...