Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zakup laptopa 3-4k

korciok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie, szukam laptopa 15,6" głównie do AutoCADa/Solida/programowania, ale chciałbym żeby też mi poszły jakieś nowsze gry (chociaż gram głównie w sieciówki i tytuły triple A rzadko u mnie goszczą). Przedział do 4 tysięcy złotych, ale im mniej tym lepiej. Co musi mieć taki laptop: min. 8GB ramu, OS - W10, HDD 1TB+ (SSD opcjonalnie, ewentualnie jakieś HDD+SSD), dobre chłodzenie i niska waga. Obecnie czekam na jakieś oferty czarnopiątkowe, ale mam parę pytań. 

Tutaj mam listę tego co udało mi się znaleźć: https://pastebin.com/3wDQJcEX  (wszystkie laptopy mają 1050ti)

Głównie różnice cenowe zależą od tego czy na pokładzie znajduje się 1050 czy 1050 w wersji TI (970M jest bardzo porównywalne do wersji TI). Z tego co wyczytałem to różnica w cenie to ~500+zł a wydajnościowo około 15-30%.  Z jednej strony chcę żeby ta maszyna posłużyła mi jak najdłużej (przez ostatnie 3,5 roku mam lapka z 820m xD), więc lepsze bebechy posłużą mi dłużej, z drugiej strony nie gram w jakieś topowe tytuły tylko coś a'la WoW, Path of Exile, LoL, Dota2 etc.

Więc, czy te pozycje co podałem są "ok", i czy rzeczywiście warto płacić więcej za 1050TI? 

Edit: mam jeszcze takie jedno pytanie, czy kupowanie powystawowego/refurbished laptopa to rzeczywiście oszczędność czy chytry traci dwa razy i lepiej się trzymać od tego z daleka.

Opublikowano

Cóż napisać, jak laptop do takich popularnych gier to każdy jeden będzie śmigał np. w LOL'u na najwyższych na +400fps'ach. Ale ja wybrałbym pomiędzy HP Omen, a Acer Nitro ze względu na najbardziej wydajny procesor spośród wszystkich pozostałych propozycji, a chcąc mieć sprzęt na jak najdłużej należy głównie opierać się na "mocy" procesora.

Oba laptopy są bardzo do siebie podobne nawet pod względem wagi, więc już sam musiałbyś wybrać czy wolisz dysk 1TB HDD, czy 256GB SSD. Proponowałbym HP Omen ze względu na to, że ma dysk twardy a nie półprzewodnikowy jak to jest w przypadku Acer'a Nitro. Nie grasz w gry, które dużo zajmują, programujesz, instalujesz dużo programów i rozszerzeń do nich (np. w visual studio) więc potrzebujesz dużo pamięci.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Nadal waham się czy brać laptopa z 1050 4GB czy 1050 TI, wydajność jest w granicach 20%, cenowo to nawet 600+ zł. A tak jak pisałem wyżej nie zamierzam grać w najnowsze tytuły, zarówno na ultra jak i ogółem.

Opublikowano

Czemu nie? Dobra karta graficzna nie przydaje się jedynie do gier. Jeśli miałbyś mieć kiedykolwiek styczność z grafiką komputerową (tutaj już im lepsza karta graficzna tym szybciej przetwarzane projekty) to jak najbardziej stawiam + dla wydajności.

Opublikowano
16 godzin temu, korciok napisał:

Dzięki za odpowiedzi. Nadal waham się czy brać laptopa z 1050 4GB czy 1050 TI, wydajność jest w granicach 20%, cenowo to nawet 600+ zł. A tak jak pisałem wyżej nie zamierzam grać w najnowsze tytuły, zarówno na ultra jak i ogółem.

Dolicz system że to też koszt 400-500 zł, Acer go posiada w cenie.

Masz problem z wyborem laptopa czy komputera? >Napisz do mnie<

Opublikowano

@GajwerO ile się nie mylę to we wszystkich zalinkowanych przeze mnie pozycjach są systemy. Z tego co jeszcze szukałem to laptopy z OSem i 1050 w wersji 2GB można znaleźć za ~3k, a w wersji 4GB ~3300zł. Po prostu zastanawiam się czy warto wydawać ~500-800 zł więcej za parę fpsów więcej w grach, w które raczej nie będę grał.

Opublikowano

Dobra to od początku:

Lenovo posiada słabszy procesor 7 generacji, 
HP nie ma dysku SSD taka sama cena jak Acer.
Następny Lenovo znowu starszy procesor 7 generacji.
MSI zupełnie starszy model, nawet i7H 7 generacji jest słabszy od i5H 8 generacji, a tutaj jest jeszcze 6 generacja to już zupełnie.

Dla mnie mocne kombinowanie, aby wybrać coś innego. Acer wypada tutaj zdecydowanie najlepiej tym bardziej że jest to pewny nowy laptop. Na drugim miejscu na upartego HP.

Opublikowano

Przepraszam, nie zauważyłem tych informacji. Poszperałem jeszcze trochę i chyba znalazłem perełkę (o ile mi się uda ją kupić): https://www.x-kom.pl/p/447000-notebook-laptop-156-asus-fx503vm-e4108t-i5-7300hq-8gb-2401tb-win10-gtx1060.html#Specyfikacja 

Ten lapek ma być na czarnym piątku za 3999 zł i patrząc na jego parametry (1060, 1tb+256 ssd) to wręcz kradzież, w szczególności że dokładam 2-3 stówki do laptopa z 1tb hdd/256 ssd i 1050ti.

Opublikowano

Jeżeli uda Ci się ten model dostać w tej cenie, to jest to dobry wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...