Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Smart elektryka

xcepax

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Chcę zrobić u siebie inteligentne włączniki świateł sterowane przez WiFi ale mam w domu starą instalację dwużyłową. Z tego co się zorientowałem w takim wypadku rozwiązaniem jest instalowanie urządzeń typu Sonoff Basic w puszce ale niestety w puszce nie mam tyle miejsca żeby na każdy żyrandol instalować to ustrojstwo.

Znacie może inne sposoby albo urządzenia które mogę u siebie zastosować?

Opublikowano

Chce uniknąć właśnie żarówek tylko żeby mieć inteligentne "pstryczki" które zamiennie przez wifi można sterować 

Opublikowano

A o czym ja tu piszę ? Chyba jeszcze nie słyszałeś o żarówkach sterowanych przez WiFi albo w inny sposób. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Znalazłem jeszcze jedno rozwiązanie. Włącznik ścienny z aliexpress taki tańszy obsługujący 433MHz na pilota ( nie jestem pewny ale one chyba są na dwa przewody a nie trzy) i do tego mostek rf. Jeśli coś źle myślę czy może mnie ktoś poprawic?

Opublikowano

Ty chyba nie rozumiesz, chcesz sterować np z telefonu to kup ŻARÓWKĘ SMART z WiFi.  Wkręcasz i sterujesz , żadnych przeróbek nie trzeba. Stary wyłącznik działa dalej bez problemu.

U mnie jakiś noname z Chin zamontowany w żyrandolu działa idealnie, wyłączony przez wif można załączyć przez wyłączenie i załączenie przełącznikiem światła , daje wtedy normalne światło.  Późniejsze sterowanie WiFi przez telefon umożliwia dobranie barwy światła i jasności. Do tego timery i określone jasności czy barwy światła o konkretnych godzinach. np zaprogramujesz w telefonie żarówkę by załączała się o 6 , wyłączyła o 7 , potem załączyła sama jak się ścienia np poziom 50% oświetlenia z określoną jasnością wzrastającą do pełnej w ciągu np 1h.  itd.
Do tego dochodzi obsługa żarówki głosem przez Alexa.

Za 3 takie cuda płaciłem ok 10 funtów ( 50 zł ) 

Nie wymagają trzech tylko zwykle 2 wystarczą. 

Opublikowano

To ja już trzeci raz napiszę, nie chcę żarówek z wifi, zalezy mi na to zeby mieć zwykłą żarówkę żarnikową a nie LED

Opublikowano

Dopiero co to wspomniałeś jaki to powód. 

Kup Smart Light Switch , wchodzi zwykle do standardowych puszek naściennych dla przełączników. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...