Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

System padł

DeGreZet

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Trafił mi się całkiem ciekawy problem. Mianowiscie mam aktualnie 2 dyski podpiete na SATA 3 i na obu są systemy operacyjne. Zarówno na HDD 2tb, jak i SSD 1tb zainstalowane mam Win 10. HDD był pierwotnie głownym dyskiem, ale stał się u mnie takim na składownie duzych ilosci danych, za to SSD został użytkowym. Wczoraj chciałem sobie wejść bezposrednio na stary dysk, więc podczas uruchamiania komputera wcisnąłem F11 i zbootowałem tamten drugi system i albo coś się zepsuło, albo wszystko się poprzestawiało w biosie płyty głównej, bo od tamtego momentu nie mogę uruchomić starego systemu. Przy uruchomieniu systemu z SSD odpala się diagnostyka i naprawa i żadna z funkcji nie chce działać, w tym również przywracanie systemu do ustawień farbrycznych.

Dałby radę mi ktoś wytłumaczyć jak krok po kroku naprawić ten problem?

76561198044354237.png

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Najlepiej to zainstalować od nowe system na SSD i ustawić go wcześniej na pierwszym kontrolerze skoro nie masz nawet pojęcia która partycja jest aktualnie  partycją rozruchową. 

Diagnostykę i naprawę przeprowadza sie z pena albo DVD z systemem, twój problem go mieć czy nagrać.  

Ewentualnie zmieniać ustawienia dysków w biosie tak by w końcu ją ustawić lub podłączać dyski indywidualnie, pewnie jest na starym dysku.  Zwykle są problemy jeśli instaluje się system na nowym dysku z wpiętym starym albo na starym z wpiętym nowym, instalkę systemu powinno się zawsze zaczynać na podpiętym jednym dysku a botowania systemu ustawić przy starcie kompa albo w biosie określając dysk. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...