Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jakie pliki serwerowe i klient na stworzenie serwera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym postawić swój serwer metka od podstaw i zależy mi na plikach, na których jest najmniej bugów.

Póki co, będe sie bawił na hamachi, ale może kiedyś jak już skończe swój projekt z pomocą grafików/techników przerzuce go na dedyka i start :)

Interesują mnie raczej pliki i client, który ma najmniej bugów i gdzie będe mógł dodawać różne systemy i inne pierdoły w kodzie.. Czyli po prostu razem z source.

Odpaliłem serwer z plików i clienta od raina i śmiga, tyle że nie moge znaleźć kodu.

Ktoś ogarnięty, z doświadczeniem w plikach serwerowych etc. sie wypowie?

Z góry dziękuje, pozdro

• Aive zmienił(a) tytuł na Jakie pliki serwerowe i klient na stworzenie serwera
Opublikowano

Tak wypowiem się. 

Co do odbugowanych plików z source nie licz na to.. no może kiedyś jak będę miał dużo widzów na YouTube i inni przyjdą po rozum do głowy, by nie korzystać z tutów od Paszki to odbuguje nieco source i dam aktualizację xD 

No nic, jeśli zaczynasz to polecam Ci prawie czysty kodzik, którego dałem na swoim forum, a za niedługo będzie udostępniony tutaj- na moim jest bo mogę swobodnie edytować temat.
Dałem co prawda z instalatorem source pod maszynę Terenzo. Na YouTube jest długi film jak korzystać z mojego instalatora ale dam też krótszy i wyraźniejszy.

Co zmieniłem i dodałem?
-> Usunięcie limitu czasu w game i jak dobrze pamiętam też był czas w db co uniemożliwiało startowanie game i db,

-> dyrektywa przełączająca między item_proto txt, a item_proto bez txt czyli jak zawsze w metku było tylko z navi. Domyślnie ustawienie jest na bez txt bo nie lubię txt xD

-> dodanie dyrektywy na czas zmiany bonów jak dobrze pamiętam,

-> to chyba tyle najwyżej coś jeszcze dodam xD

Instalator zainstaluje za Ciebie czyste source oraz boosty potrzebne do kompilowania. Kodzik prosto z źródła source, więc jest czysty.

Kod source pod starsze game nie ma, jest pod nowe nazwane przez debili jako 40k a wiadome, że cały metin opiera się na owym kodzie ale jak jeden debil spotka drugiego debila to cóż poradzisz i wymyślają nazwy game i db xD bez urazy rzecz jasna dla debili. 

Ponadto polecam nieco podszkolić się z plików, jeśli kiedykolwiek planujesz serwer na dedyka i zarabiać to polecam klienta by ytek. Jeśli chcesz mieć dużo niespodzianek, bugów w kliencie polecam klienta od Lajka. Czym one wgl się różnią? Klient od Lajka ma 3 królestwa, a ytek 2 królestwa ale za jakiś czas wstawię poradnik jak dodać trzecie królestwo. Ponadto nieco zbugowany jest klient by ytek ale ma nowości te, które były za czasów PLa rocznik 2013, posiada zapis kont jak i wirtualną klawiaturę.

Natomiast klient Lajka to nic innego jak edytowany klient od ytka z tym, że ma 3 królestwa, usuniętych paręnaście linijek kodu i dodane jakieś z du*y kilka plików no i kosmetycznie wygląda tylko jako tako no i nie ma zapisu kont oraz klawiatury jak dobrze pamiętam ale z klawiaturą nie ma problemu by dodać xD 

I omijaj długim łukiem fimów od Paszki i osoby, które lubią namotać w głowie. Paszka jest idealnym przykładem jak zbugować własny serwer metin2 :D 

Piszę by to było zrozumiałe dla każdego ale większość z tego forum niestety nie potrafi słuchać tych, co siedzą w metinie wiele lat bez kodu jak i z kodem i słuchają zazwyczaj tych, co siedzą najmniej i mają dużo zrąbanych tutów na mpc.. paranoja ale cóż zrobisz. :D 

Wybacz za rozpisanie, ponadto ten post nie miał na celu nikogo obrazić/ zranić itd., jedynie uchronić przed błędami.

Info tylko dla hejterów: 

Zapewne i tak mnie ktoś będzie hejtował, ale ja bynajmniej ani razu nie napisałem, że coś mi nie działa, że miałem błąd a dużo razy komuś pomagałem w trybie bezbłędnym więc jak ktoś ma zamiar hejtować to najpierw zobacz do kogo hejtujesz. Jak już wiesz to zapraszam do hejtowania nie pod tym tematem. ;) 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...