-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
Michal0009
Michal0009
Witam,
Zacznę przede wszystkim od specyfikacji komputera zanim opiszę problem.
Procesor: 4 Rdzeniowy Q6600 z 2,4 GHZ na 3,0 GHZ Napięcie 1.275V
Karta Graficzna: R7 260X 2GB GDDR5 OC
RAM: Nowiutkie 6 GB DDR2 800 MHZ
Zasilacz: HIPRO 450Wat
Dysk: 250 GB HDD Nowiutki
Windows 10 Pro 64 Bit
Wcześniej miałem HD6670 1GB GGDR5 i E8400 3 GHZ i 5 GB ram, po zmianie na tą specyfikacje wyżej, wszystko chodziło super.
Gry których nie mogłem odpalić to odpalały różnica kosmiczna, tak samo CS:GO LOL, może nie było zawrotnych FPS ale nie było mowy o jakichkolwiek spadkach nawet przy Streamowaniu w 1080P i 30 klatkach.
Natomiast któregoś dnia zauważyłem ,że FPS tragicznie pospadały, typu w CS:GO przy strzelaninie do 30 FPS spadki, w LOLU co już mnie totalnie zmurowało tak samo, przy grze na midzie na średnich ustawieniach 50 FPS, a przy akcji tragiczne spadki. Zacząłem oczywiście od sprawdzenia wydajności, wszystkiego i nic mnie nie zaniepokoiło, druga rzecz - TEMPERATURY.. Ale się okazuje ,że stabilne, założyłem nową pastę, to jeszcze mniejsze temperatury ale nic totalnie się nie zmieniło wciąż spadki w wydajności, kręcenie wyżej procesora, niżej, powrót w biosie do fabrycznych ustawień - NIC
Powyłączanie wszystkich pierdół i trybów w Windows 10, różne komendy nie komendy w CS:GO - NIC
Kręcenie karty do ciągłego używania określonej mocy bez względu czy gram czy spoczynek - NIC
Temperatury są dobre, sterowniki od karty przeinstalowane, milion testów i nic z tego. Skanowanie 3 programami przed anty wirusem Malware, CCleanery, czyszczenie rejestrów - NIC
Wciąż są te pieprzone spadki, przecież przy takim zestawie w Lolu nie ma prawa żeby pojawiały się klatki niższe od 100, tak samo w CS:GO.
Wiadomo mówi się ,że bawienie się ustawieniami w grach coś da, no to słuchajcie HIT zwiększenie ustawień w CS:GO z niskich na maksymalne?
Ku mojemu zdziwieniu OGÓLNA różnica FPS była około 10 z ustawień niskich na najwyższe, i da się grac płynnie ALE oczywiście ze spadkami do 30.
Więc totalnie czegoś nie rozumiem, zazwyczaj spadki FPS = PROCESOR a w drugiej kolejności TEMPERATURY, ale tutaj jest wszystko dobrze..
Jeszcze co zauważyłem np. w HurtWorld, miałem wysokie ustawienia to patrząc na drzewa 52 FPS oczywiście ze spadkami, ustawiając na najniższe 50 FPS ze spadkami, gdzie kiedyś na dwa razy gorszym zestawie no i co prawda windows 7, na wysokich miałem 20-30 FPS a na najniższych 60-90 a tutaj zmiana ustawień nie robi różnicy dla komputera prawie.
Czy ktoś jest mi w stanie pomóc? Mam jeszcze E8400 moge go wsadzić i zobaczyć co się wtedy stanie, teoretycznie i dosłownie 2x Gorszy procesor.
Natomiast w czym tutaj leży problem? Na początku było kozacko, były dobre FPS i żadnych spadków.. A teraz to porażka jakaś.. Czyżby kochany windows 10?
Próbowałem na drugim dysku instalowac windows 7, natomiast kompletnie nie chcą się zainstalowac sterowniki do karty graficznej, wywala błąd, natomiast na windows 10 instalują sie bez problemu.
Błagam o pomoc bo wysadze ten komputer w powietrze już nie wiem co mam robić..
1 odpowiedź na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.