Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tworzenie własnych pluginów - z czym to się je?

Arpel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od jakiegoś czasu uczę się pisać pluginy i aktualnie zaplanowałem sobie za cel stworzenie serwera skyblock (tak właściwie to nie zamierzam otwierać tego serwera publicznie, tylko po prostu żeby grać ze znajomymi albo po prostu czasami samemu sobie pograć, ale mimo to chciałbym aby był w 100% dopracowany). Problem w tym, że nie wiem kompletnie od czego zacząć i czego się nauczyć.

Mam kilka pytań na które chciałbym poznać odpowiedź:

Czego będę musiał się konkretnie nauczyć? Jakieś poradniki?

Jak przydzielić dla gracza wyspę aby po wpisaniu odpowiedniej komendy automatycznie się wygenerowała w wolnej przestrzeni (więc plugin musiałby też jakoś sprawdzać czy np. przestrzeń 100 kratek od miejsca gdzie chce wygenerować wyspę jest pusta)? 

Jak zablokować teren dla innych graczy i nadać permisje do budowania niszczenia itd. tylko dla właściciela wyspy?

Dodatkowo dodam, że chodzi o wersję 1.13.

Z góry dziękuję za odpowiedzi, jeśli takowe się pojawią.

//swoją drogą widzę że ktoś zmienił tytuł tematu :P

• Marosking zmienił(a) tytuł na Tworzenie własnych pluginów - z czym to się je?
Opublikowano

No najlepiej zacząć od nauki javy np. z darmowego kursu javastart.pl. Na pewno żeby zrobić takie wyspy to musisz ogarniać obietowość, mysql - bądź chociaż obsługę plików z bukkit api. Jak chcesz przydzielić gracza do własnej wyspy to przy jej tworzeniu tworzysz obiekt i to w nim zapisujesz uuid lub nick ownera wyspy. Chętnie mogę Ci pomóc w pisaniu tego, podaj discord, gg bądź pisz PW jak coś.

sygn.png

Opublikowano

Okej. W takim razie zacznę po prostu od javy. Dzięki bardzo za  pomoc. Jak ogarnę obiektowe i mysql to napiszę jeszcze raz :D. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...