Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Monitory studyjne/słuchawki

1409bartek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zajmuję sie mixowaniem wokali a mój pokój ma wymiary 3,40m x 3,60m czyli prawie taki kwadrat o wymiarach 12,2m2. Do tej pory warunki pozwalały mi tylko na mix w tanich słuchawkach lecz planuję to zmienić. Pokój nie jest zadbany jeśli chodzi o akustyke lecz mam zamiar to zmienić. Czy jest sens kupywać do takiego pokoju monitory studyjne za kwote 1000zł czy lepiej zainwestować w otwarte słuchawki za 600-1000zł?

I kolejna rzecz czy w ogóle monitory za tę cenę potrafią spełnić swoją rolę w należyty sposób?

Ps. Z góry darujcie sobie głupie komentarze liczę na konkretną i objaśnioną pomoc. Dzieki

1328363902-U526345.png
Opublikowano

Myślę, że jeśli podchodzisz do tego zupełnie poważnie i profesjonalnie to pierwsze oszczędności powinieneś zainwestować raczej w akustykę, choć to też jest w jakimś stopniu kwestia czy dogrywasz np wokale, które sprawy akustyczne raczej stawiają na pierwszym miejscu. Słuchawki, a monitory? Na pewno zastanów się nad tym, co dla Ciebie jest wygodniejsze. Może zacznij od słuchawek, które pozwolą Ci się skupić całkowicie na muzyce i "odetną cię" od tego co dzieje się dookoła. Z monitorami znowu musisz pokombinować z ustawieniem na małej powierzchni, popracować nad akustyką pokoju i wziąć pod uwagę, że ciężko będzie pracować z nimi np. w nocy. Odsłuch z monitorów musi być wystarczająco donośny żeby docenić detale muzyki, a to może okazać się ciężki kiedy nie mieszkasz sam lub mieszkasz w bloku.

Tak więc... Może faktycznie zacząć od solidnych słuchawek?

Opublikowano

Jak najbardziej na poważnie. Niezaadaptowane pomieszczenie nie przeszkadzało mi ze względu na rodzaj muzyki jaki robię. Takie soundcloudowe brzmienie, które ma w sobie jakieś tam braki, dodawało to takiego klimatu typowo z undergroundu. No cóż fakt, że głównie pracuję późnym wieczorem raczej przekona mnie do słuchawek chociaż nie byłem na początku z tego zadowolony, ponieważ "jak można mixować na słuchawkach to absurd!!111". W monitory zainwestuję po wyprowadzce. Dzięki wielkie!

1328363902-U526345.png
Opublikowano

A zadam jeszcze jedno pytanie: Czy mój laptop z wbudowaną kartą dźwiękową pociągnie takie słuchawki 250-300 ohmowe jak na przykład beyerdynamic DT 990 lub sennheiser hd600? Jeśli nie to mam jeszcze interfejs audio Steinberg UR12. Do końca jeszcze nie zrozumiałem tego co jest skutkiem podpięcia takich słuchawek pod słabszy sprzęt, jedynie, że nie bedą one grały z dużą głośnością co podczas samego mixu nie przeszkadza

1328363902-U526345.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...